Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Λαικές αγορές. Υπαίθριο λιανικό εμπόριο. Παραγωγοί. Άδειες


ΝΟΜΟΣ 4264/2014 – ΦΕΚ Α 118 – 15.05.2014

Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες
διατάξεις.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Σκοπός
Με τον παρόντα νόμο ρυθμίζεται το πλαίσιο άσκησης εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και η οργάνωση και λειτουργία των λαϊκών αγορών, εκσυγχρονίζονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
1. «
Υπαίθριο εμπόριο»: η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε ακάλυπτο χώρο, δημόσιο, ιδιωτικό, δημοτικό ή εκκλησιαστικό, ο οποίος δεν αποτελεί επαγγελματική στέγη.
2. «Ακάλυπτοι χώροι άσκησης εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος»: δημόσιοι, δημοτικοί χώροι προσδιορισμένοι με βάση τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και σημεία καθορισμένα για μεμονωμένους πωλητές όπου επιτρέπεται η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας.
3. «Εγκατάσταση υπαίθριου εμπορίου»: κάθε κατασκευή για την οποία δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.
4. «Λαϊκή Αγορά»: χώρος άσκησης υπαίθριας οργανωμένης αγοράς, σε συγκεκριμένο και καθορισμένο δημόσιο ή δημοτικό χώρο όπου οι αδειούχοι πωλητές διαθέτουν τα προϊόντα που προσδιορίζονται στις διατάξεις του παρόντος.
5. «Λαϊκή Αγορά παραγωγών προϊόντων βιολογικής γεωργίας (Λαϊκή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων)»: χώρος άσκησης υπαίθριας οργανωμένης αγοράς, σε συγκεκριμένο και καθορισμένο δημόσιο ή δημοτικό χώρο, όπου οι αδειούχοι παραγωγοί διαθέτουν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
6. «Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο»: το υπαίθριο εμπόριο που ασκείται με τη χρήση αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου οχήματος από πρόσωπα που έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος του γυρολόγου ή άλλης εμπορικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
7. «Υπαίθριο στάσιμο εμπόριο»: το υπαίθριο εμπόριο που δεν αποτελεί πλανόδιο εμπόριο, καθώς και αυτό που ασκείται σε υπαίθρια οργανωμένη αγορά.
8. «Υπαίθρια οργανωμένη αγορά»: συγκεκριμένος και καθορισμένος χώρος όπου διενεργούνται εμποροπανηγύρεις, ζωοπανηγύρεις, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, παραδοσιακές πανηγύρεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία επετειακών ή θρησκευτικών εορτών, κυριακάτικες ειδικές αγορές παλαιοπωλών και συναφών επιτηδευμάτων.
9. «Προϊόντα οικοτεχνίας»: τα προϊόντα, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, που διατίθενται στους χώρους υπαίθριου εμπορίου, κατόπιν μικρής κλίμακας επεξεργασίας ή μεταποίησης που πραγματοποιείται από τον παραγωγό και την οικογένειά του στο χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσής του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Άρθρο 3
Λειτουργία των λαϊκών αγορών
1.
 Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών, σε ανεξάρτητους υπαίθριους, ελεύθερους, δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, λειτουργούν σε δρόμους ή πλατείες εντός αστικού ιστού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.
2. Το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών καθορίζεται για μεν τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης με απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση Περιφερειακού Συμβούλου, για δε τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές της χώρας με αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων.
3. Με αποφάσεις κανονιστικού περιεχομένου των Περιφερειακών Συμβουλίων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα, για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και της Mητροπολιτικής Eνότητας Θεσσαλονίκης και των Δημοτικών Συμβουλίων για τις λαϊκές αγορές των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, που εκδίδονται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής τους για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών ρυθμίζονται θέματα ιδίως όπως:
α) οριοθέτηση και διαγράμμιση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών και των θέσεων των επαγγελματιών πωλητών που δεν διαθέτουν τρόφιμα γης και θάλασσας σε οποιαδήποτε μορφή και άνθη, καθώς και των θέσεων των πωλητών που διαθέτουν τρόφιμα γης και θάλασσας σε οποιαδήποτε μορφή και άνθη,
β) οριοθέτηση του χώρου που καταλαμβάνουν οι πωλητές, αρίθμηση θέσεων, καθορισμός ενιαίων μέτρων του μήκους των πάγκων κατά κατηγορία προϊόντων των πωλητών, στάθμευσης αυτοκινήτων αδειούχων πωλητών, μέριμνα για την τοποθέτηση, εντός του χώρου λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων (αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα) και των οχημάτων ειδών κυλικείων,
γ) ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των πωλητών, μεταφοράς εξοπλισμού και εμπορευμάτων, πριν και μετά από το καθορισμένο ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών,
δ) καθαριότητα του χρησιμοποιούμενου χώρου από τους αδειούχους πωλητές, άμεση συλλογή των απορριμμάτων και των χαρτοκιβωτίων, τρόπος έκθεσης και πώληση των προϊόντων και ειδικότερα των νωπών ψαριών – συλλογής και απομάκρυνσης των νερών από το λιώσιμο του πάγου που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των ψαριών, απολύμανσης του χώρου, απαγόρευσης καθαρισμού ψαριών,
ε) τις διαστάσεις, τον τύπο και το περιεχόμενο των πινακίδων που υποχρεούνται οι πωλητές να τοποθετούν σε εμφανές μέρος του σημείου πώλησης, ιδίως το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, την ιδιότητα του πωλητή (παραγωγός ή επαγγελματίας ή παραγωγός βιολογικών προϊόντων), τον αριθμό μητρώου, την περιοχή παραγωγής των προϊόντων και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο,
στ) ο τύπος, το χρώμα και το υλικό του εκθετηρίου των πωλούμενων προϊόντων και του στεγάστρου του, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και ενιαία αισθητική, καθώς και ο τρόπος εμφάνισης και συμπεριφοράς των πωλητών.
Άρθρο 4
Ίδρυση, μεταφορά, επέκταση, κατάργηση λαϊκών αγορών
1. Για την ίδρυση, μεταφορά, επέκταση και κατάργηση των λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αρμόδιοι φορείς είναι η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα. Μετά από ειδικά εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από γνώμη του οικείου Δήμου και της οικείας Αστυνομικής Αρχής, η οποία αποφαίνεται μόνον σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς, χωροθετείται και καθορίζεται ο ακριβής τόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών και η τυχόν ίδρυση, μεταφορά και επέκτασή τους. Εφόσον ο Δήμος και η Αστυνομική Αρχή δεν απαντήσουν εντός τριάντα (30) ημερών από τη σχετική πρόσκληση του αρμόδιου Περιφερειάρχη, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκδίδεται χωρίς τη γνώμη τους.
2. Για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, η ίδρυση, ο ακριβής τόπος λειτουργίας τους, η τυχόν αλλαγή και επέκτασή τους καθορίζονται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου μετά από γνώμη της οικείας Αστυνομικής Αρχής, η οποία αποφαίνεται μόνον σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς, εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της σχετικής πρόσκλησης του οικείου Δήμου. Οι Δήμοι, προκειμένου για ίδρυση νέας λαϊκής αγοράς εντός των ορίων της χωρικής τους αρμοδιότητας, γνωστοποιούν το συνολικό αριθμό των θέσεων της νέας λαϊκής και τον ακριβή τόπο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας, το οποίο παρέχει την έγκρισή του.
3. Η κατάργηση λαϊκής αγοράς γίνεται, για τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου της οικείας Περιφέρειας και για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου αντίστοιχα.
Άρθρο 5
Χορήγηση θέσεων στις λαϊκές αγορές
1. Με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίνεται από τον οικείο Περιφερειάρχη, καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων πωλητών για όλες τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στη χωρική του αρμοδιότητα, ο οποίος συναρτάται με τον πληθυσμό του δήμου βάσει τελευταίας απογραφής. Ο υφιστάμενος αριμθοός αδειών δεν δύναται να μειωθεί.
2. Οι Δήμαρχοι υποχρεούνται να παρέχουν κατά προτεραιότητα στους παραγωγούς όλης της χώρας θέσεις στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους. Στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας, οι παραγωγοί τοποθετούνται χωριστά από τους επαγγελματίες και κατά την κατανομή των θέσεων μεταξύ τους προκρίνονται οι παραγωγοί. Οι επαγγελματίες πωλητές, που δεν διαθέτουν τρόφιμα γης και θάλασσας σε οποιαδήποτε μορφή ή άνθη, τοποθετούνται στην αρχή ή στο τέλος των λαϊκών αγορών, με τρόπο που τους καθιστά απολύτως διακριτούς από τους υπόλοιπους. Οι πωλητές αλιευτικών προϊόντων τοποθετούνται χωριστά από τους υπόλοιπους παραγωγούς ή επαγγελματίες πωλητές και σε σημεία όπου υπάρχει αποχέτευση.»
3. Το σύστημα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, καθώς και ο τρόπος κατανομής των θέσεων, θα προσδιορισθούν με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η οποία θα εκδοθεί εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημέρωση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων, όπως ιδίως η παλαιότητα κατοχής της άδειας, καθώς και κοινωνικά κριτήρια, και κάθε άλλο σχετικό θέμα που προκύπτει για την κατανομή των θέσεων.
Για τις νέες άδειες που θα διατίθενται σε κενούμενες θέσεις θα διενεργείται κλήρωση. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και σε περίπτωση προσθήκης νέων θέσεων – αδειών.
4. Οι υπάλληλοι στους οποίους ανατίθεται από τους αρμόδιους φορείς, η είσπραξη του ημερήσιου τέλους του άρθρου 7 υποχρεούνται να ενημερώνουν τους οικείους φορείς για τις κενές θέσεις που προκύπτουν για οποιονδήποτε λόγο, εντός δέκα (10) ημερών από τότε που έλαβαν γνώση για την κένωση της θέσης. Σε περίπτωση παράλειψης αυτής της υποχρέωσης υπέχουν πειθαρχική ευθύνη.
Άρθρο 6
Αλλαγή λαϊκής αγοράς
1. Αλλαγή λαϊκής αγοράς επιτρέπεται μόνο μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος ή ανανέωσης της άδειας και μία μόνο φορά κάθε χρόνο. Η αλλαγή αυτή γίνεται, για τις μεν λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα, και για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές με απόφαση του αρμόδιου Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου. Μεταξύ των αιτούντων για αλλαγή λαϊκής αγοράς, προκρίνονται τα αιτήματα των αδειούχων με παλαιότερη ημερομηνία έκδοσης άδειας.
2. Αμοιβαία αλλαγή λαϊκής αγοράς μεταξύ παραγωγών πωλητών ή μεταξύ επαγγελματιών πωλητών επιτρέπεται πάντοτε με δήλωση των πωλητών στο φορέα που χορήγησε την άδεια. Σε περίπτωση αμοιβαίας αλλαγής θέσεων, οι κάτοχοι των αδειών οφείλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση η αμοιβαία αλλαγή θέσεων ανακαλείται.
Άρθρο 7
Ημερήσιο Τέλος
1. Οι προσερχόμενοι στις λαϊκές αγορές της χώρας κάτοχοι επαγγελματικών ή παραγωγικών αδειών υποχρεούνται να καταβάλουν ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος στους φορείς λειτουργίας αυτών, το οποίο προορίζεται για την κάλυψη των πάσης φύσεως λειτουργικών αναγκών, τη διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας, τη φύλαξη των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την προβολή αυτών. Το ύψος του ημερήσιου τέλους, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής και είσπραξής του, καθώς και κάθε σχετικό θέμα, ρυθμίζονται με αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες εγκρίνονται από τον αντίστοιχο Περιφερειάρχη. Για τις λοιπές λαϊκές αγορές της χώρας τα ανωτέρω ζητήματα ρυθμίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου. Ως προς τον καθορισμό του ύψους του τέλους, η ανωτέρω απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ή του Δημοτικού Συμβουλίου αιτιολογείται ειδικά, λαμβάνοντας υπόψη τον ανταποδοτικό χαρακτήρα αυτού.
Οι υπόχρεοι καταβολής του ημερήσιου τέλους στους φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών απαλλάσσονται από το τέλος υπέρ δήμων του άρθρου 21 του β.δ. 24-9/20.10.1958 (Α΄ 171) για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις λαϊκές αγορές και από το τέλος για τη χρήση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παρ. 9 του άρθρου 13 του β.δ. 24-9/20.10.1958 (Α΄ 171).
Η μη καταβολή του ημερήσιου τέλους από υπόχρεο για χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αναστολή ισχύος της άδειας η οποία διαπιστώνεται με απόφαση των Περιφερειακών Συμβουλίων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για δε τις λοιπές λαϊκές αγορές της χώρας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου. Σε περίπτωση μεταγενέστερης εξόφλησης των οφειλών η αναστολή αίρεται αμέσως αυτοδίκαια.
2. Το ημερήσιο τέλος της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται ως εξής:
α) Οι επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών υποχρεούνται στην καταβολή του ημερήσιου τέλους ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που, με βάση τη σχετική άδεια, δικαιούνται να δραστηριοποιούνται κάθε ημερολογιακό μήνα. Από το ημερήσιο τέλος απαλλάσσονται οι επαγγελματίες πωλητές, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις λαϊκές αγορές, λόγω ανικανότητας προς εργασία, η οποία διαρκεί περισσότερο από έναν (1) μήνα και βεβαιώνεται από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα ή λόγω ανωτέρας βίας.
β) Οι παραγωγοί που κατέχουν άδεια προσέλευσης στις λαϊκές αγορές υποχρεούνται στην καταβολή του ημερήσιου τέλους μόνον για όσες ημέρες προσέρχονται σε αυτές.
3. Με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου για τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης και με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας καθορίζεται το ποσό του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 που διανέμεται:
α) Στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Ενότητας Θεσσαλονίκης για τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, και στους λοιπούς Δήμους για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές, με εγγραφή στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς τους για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών που προκύπτουν από τη λειτουργία λαϊκών αγορών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
β) Στις Ομοσπονδίες ή τους Συλλόγους, όπου δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες, των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους και τον εκσυγχρονισμό και την προβολή των λαϊκών αγορών.
Ειδικότερα:
βα) Για τις λαϊκές αγορές Αττικής, δικαιούχοι είναι η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφερείας Αττικής και το ποσό εκάστης δικαιούχου καθορίζεται σε ποσοστό 3% επί του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν τα μέλη της.
ββ) Για τις λαϊκές αγορές Θεσσαλονίκης δικαιούχοι είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας -Θράκης και η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας -Θεσσαλίας – Θράκης και το ποσό εκάστης δικαιούχου καθορίζεται σε ποσοστό 5% επί του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν τα μέλη της.
βγ) Για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας δικαιούχοι είναι οι δύο αντιπροσωπευτικότερες Ομοσπονδίες ή Σύλλογοι, όπου δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες, των επαγγελματιών και των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών του οικείου Δήμου και το ποσό εκάστης δικαιούχου καθορίζεται σε ποσοστό 5% επί του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν τα μέλη της.
Τα ποσά αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση επιχορήγηση των φορέων αυτών.
4. Ποσοστό 40% του εισπραττόμενου ημερήσιου τέλους της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου αποτελεί αφενός μεν το μοναδικό ανταποδοτικό τέλος προς τους Δήμους για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στους χώρους αυτών με τη μορφή τελών καθαριότητας, τελών κατάληψης πεζοδρομίου και χρήσης κοινόχρηστων χώρων και αφετέρου τυχόν συνδρομή προς τους φορείς της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους και τον εκσυγχρονισμό και προβολή των λαϊκών αγορών. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται το αναλογούν χαρτόσημο και είναι ενιαίο για όλη τη χώρα. Το υπόλοιπο ποσοστό 60% του τέλους αυτού εγγράφεται ως έσοδο στους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων Περιφερειών.
5. Οι Ομοσπονδίες ή οι Σύλλογοι, όπου δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες, των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών, για να εισπράξουν το προβλεπόμενο ποσό της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, που τους διατίθεται με την απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου ή Δημοτικού Συμβουλίου κατά περίπτωση, υποχρεούνται να υποβάλουν προηγουμένως στον φορέα λειτουργίας των λαϊκών αγορών αίτηση με συνημμένη απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, στην οποία ορίζεται επακριβώς ο σκοπός για τον οποίο προορίζονται τα ποσά.
Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ειδικότερα τα αρμόδια Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, και για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές τα δημοτικά συμβούλια κατά περίπτωση, με αποφάσεις τους βεβαιώνουν την ύπαρξη της σχετικής πίστωσης και εγκρίνουν τη σκοπιμότητα και τη διάθεση του προβλεπόμενου ποσού. Με την απόφαση έγκρισης καθορίζεται ο σκοπός για τον οποίο διατίθεται το ποσό, το χρονικό διάστημα από την εκταμίευση, μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθεί η διάθεσή του, και το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών, καθώς και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο υποχρεούται η Ομοσπονδία ή ο Σύλλογος να αποδώσει λογαριασμό, υποβάλλοντας όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και παραστατικά έγγραφα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του ενός (1) μηνός.
Σε περίπτωση μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας, η απόφαση έγκρισης ανακαλείται από το φορέα έγκρισης και η Ομοσπονδία ή ο Σύλλογος υποχρεούται να επιστρέψει το χορηγηθέν ποσό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90) και θα αποκλείεται από κάθε διάθεση σχετικού ποσού για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών.
6. Η απόφαση της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου εκδίδεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έκαστου έτους, έπειτα από πρόταση των οικείων δήμων στην εδαφική περιφέρεια των οποίων λειτουργούν λαϊκές αγορές και αφορά τέλη καθαριότητας, τέλη κατάληψης πεζοδρομίου και χρήσης κοινοχρήστων χώρων τρέχουσας περιόδου. Οι προτάσεις των οικείων δήμων υποβάλλονται στον Περιφερειάρχη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής πρότασης από δήμο, η απόφαση εκδίδεται χωρίς την πρόταση αυτή.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Εσωτερικών, μπορεί να διατίθεται ποσοστό έως 10% από το ποσό του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 που αποτελεί έσοδο των περιφερειών, αποκλειστικά για την οικονομική ενίσχυση ανέργων, πολύτεκνων, απόρων, ατόμων με αναπηρία άνω του 67%, ατόμων τρίτης ηλικίας που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, οικογενειών με ανήλικα τέκνα με ειδικές ανάγκες και γονιών που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης. Η οικονομική ενίσχυση αφορά αποκλειστικά στην κάλυψη βιοτικών αναγκών των ανωτέρω με είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ
ΑΓΟΡΩΝ
Άρθρο 8
Άδεια πωλητή λαϊκών αγορών
1. Στις λαϊκές αγορές επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται φυσικά πρόσωπα που είναι παραγωγοί ή επαγγελματίες πωλητές αυτοπροσώπως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, συνεταιριστικές οργανώσεις και αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, εφόσον κατέχουν άδεια πωλητή λαϊκών αγορών.
2. Αρμόδια Αρχή για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, είναι:
(
α) Τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για μεν τον παραγωγό και τη συνεταιριστική οργάνωση ή την αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών, εφόσον δραστηριοποιείται ή έχει την έδρα του στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, για δε τον επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, εφόσον έχει την κατοικία ή τη μόνιμη διαμονή του στα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, και
(β) για τις λοιπές περιοχές της χώρας, το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, για μεν τον παραγωγό και τη συνεταιριστική οργάνωση ή την αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών, εφόσον δραστηριοποιείται ή έχει την έδρα του στα διοικητικά όρια του οικείου δήμου, για δε τον επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, εφόσον έχει την κατοικία ή τη μόνιμη διαμονή του στον οικείο Δήμο και για τις θέσεις που προκηρύσσονται σε αυτόν.
3. Οι αδειούχοι πωλητές λαϊκών αγορών υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους τη σχετική άδεια και να την επιδεικνύουν στα ελεγκτικά όργανα όταν τους ζητηθεί.
Άρθρο 9
Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών
1. Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών δικαιούνται:
Α. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης ιδιόκτητης ή μισθωμένης ή είναι αλιείς ή υδατοκαλλιεργητές ή ιχθυοκαλλιεργητές, και διαθέτουν τα κατωτέρω προϊόντα αποκλειστικά δικής τους παραγωγής και οικοτεχνίας, σύμφωνα με το άρθρο 17:
(α) αβγά σφραγισμένα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού,
(β) άνθη, καλλωπιστικά φυτά και κηπευτικό χώμα που δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
(γ) ελιές,
(δ) οίνος εμφιαλωμένος, ο οποίος έχει παραχθεί, εμφιαλωθεί και επισημανθεί, σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική αμπελοοινική νομοθεσία,
(ε) ελαιόλαδο συσκευασμένο, όπως ορίζεται στην απόφαση 323902/18.09.2009 (Β΄2026) «Συμπληρωματικά μέτρα του Κανονισμού 1019/2002»,
(στ) μέλι τυποποιημένο,
(ζ) ξηροί καρποί,
(η) οπωροκηπευτικά,
(θ) όσπρια,
(ι) πουλερικά και κουνέλια που πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,
(ια) μεταποιημένα ή συσκευασμένα ή τυποποιημένα προϊόντα οικοτεχνίας, ιδίως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, προϊόντα ντομάτας, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί, παραδοσιακά ζυμαρικά, βότανα και αρτύματα,
(ιβ) νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, ιχθυοκαλλιέργειας,
(ιγ) λοιπά αγροτικά προϊόντα,
(ιδ) τυροκομικά προϊόντα, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 852/2004 και 853/2004, έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την επισήμανση και κατά τη μεταφορά και πώλησή τους τηρούνται οι απαιτήσεις του Κεφαλαίου III του Παραρτήματος II του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004, και
(ιε) αλλαντικά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένες και πιστοποιημένες μονάδες παραγωγών και τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Β. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, προκειμένου να διακινήσουν προϊόντα των μελών τους τα οποία δεν κατέχουν άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών. Κάθε Συνεταιριστική Οργάνωση και αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών διαθέτει τα προϊόντα της μέσω υπαλλήλου της, τα στοιχεία του οποίου δηλώνονται στο φορέα έκδοσης της άδειας και αναγράφονται μαζί με τα λοιπά στοιχεία στην άδεια και ο οποίος φέρει υποχρεωτικά την κάρτα που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 13.
2. Κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο της παραγράφου 1 του παρόντος λαμβάνει μία μόνον άδεια πωλητή λαϊκών αγορών, η οποία ισχύει για τις λαϊκές αγορές όλης της χώρας και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα. Κάθε συνεταιριστική οργάνωση ή αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών λαμβάνει μία μόνο άδεια ανά δέκα (10) παραγωγούς και μέχρι δεκαπέντε (15) άδειες, η οποία ισχύει για τις λαϊκές αγορές όλης της χώρας και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα. Στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά, φυσικά ή νομικά, επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν και σε λαϊκή αγορά εκτός διοικητικών ορίων της αρμόδιας αρχής έκδοσης της άδειας, υποχρεούνται να υποβάλουν όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο άρθρο 10 του παρόντος σε κάθε αρχή στα διοικητικά όρια της οποίας ανήκει η κάθε λαϊκή αγορά.
3. Η άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών φέρει την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ», έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ύψους 0,14 μ. και πλάτους 0,20 μ., χρώμα πράσινο και φέρει τα εξής στοιχεία:
α) Το φορέα που εκδίδει την άδεια και την ημερομηνία έκδοσης και ανανέωσης της άδειας.
β) Εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση κατοικίας του, εφόσον δε πρόκειται για τα πρόσωπα του στοιχείου Β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, την επωνυμία και την έδρα τους.
γ) Τον αριθμό μητρώου πωλητή με ηλεκτρονική σήμανση.
δ) Τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την αρμόδια Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου.
ε) Τον ασφαλιστικό φορέα και τον αριθμό ΑΜΚΑ του δικαιούχου φυσικού προσώπου.
στ) Τη λαϊκή αγορά και τη συγκεκριμένη θέση εντός αυτής στην οποία δραστηριοποιείται ο κάτοχος της άδειας ανά ημέρα, καθώς και κάθε μεταγενέστερη μεταβολή των στοιχείων αυτών.
ζ) Φωτογραφία του φυσικού προσώπου σφραγισμένη από το φορέα που εκδίδει την άδεια.
η) Τα παραγόμενα προϊόντα και τις συνολικές ποσότητες αυτών που πρόκειται να διατεθούν κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο η άδεια ισχύει, με βάση τη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.
θ) Τις προσκομιζόμενες προς διάθεση ποσότητες προϊόντων για κάθε συγκεκριμένη ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά. Για το σκοπό αυτόν φέρει τον αναγκαίο αριθμό φύλλων και είναι δυνατή η προσθήκη νέων.
ι) Τον αριθμό καταχώρισης του παραγωγού στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (Μ.Ε.Ν.Ο.).
4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μπορεί να προστίθενται και άλλα προϊόντα από αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται οι τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις διακίνησης και διάθεσης των προϊόντων.
Άρθρο 10
Χορήγηση, ανανέωση και μεταβίβαση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών
1. Για την απόκτηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών από φυσικό πρόσωπο, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στην Αρμόδια Αρχή του άρθρου 8 του παρόντος νόμου, στην οποία δηλώνεται:
α) ότι ασχολείται προσωπικά με την παραγωγή ή από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή ο/η σύζυγος και πρόσωπα που έχουν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού,
β) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτημάτων, τη θέση που βρίσκονται, την έκταση, τις ποσότητες των προϊόντων που παράγει, καθώς και το ύψος της παραγωγής που θα διαθέτει στις λαϊκές αγορές. Ειδικά, για τα πρόσωπα που από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων με τον κάτοχο της γεωργικής εκμετάλλευσης και έχουν συγγένεια εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού, δηλώνεται ότι είναι κάτοχοι παραγωγικής άδειας και αναφέρεται το ποσοστό της συνολικής παραγωγής που καθένας χωριστά προτίθεται να διαθέσει στις λαϊκές αγορές,
γ) ότι σε περίπτωση μισθωμένων εκτάσεων καλλιέργειας, αυτές βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας της μόνιμης κατοικίας του, ή σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα, εκτός εάν πρόκειται για όσπρια, ρύζι ή ξηρούς καρπούς ή προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.),
δ) ότι είναι επαγγελματίας αγρότης, όπως αυτός ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/ 2010,
ε) τον αριθμό Μητρώου του βιβλιαρίου του ΟΓΑ ή τον αριθμό της βεβαίωσης του κλάδου της κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ,
στ) μέχρι τρεις (3) λαϊκές αγορές στις οποίες, κατά σειρά προτίμησης, επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί,
ζ) ότι θα δραστηριοποιείται σε μία λαϊκή αγορά ανά ημέρα και ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση άδειας παραγωγού λαϊκών αγορών σε οποιονδήποτε άλλο φορέα χορήγησης αδειών παραγωγού λαϊκών αγορών.
2. Ο παραγωγός οφείλει να υποβάλει μαζί με την αίτησή του τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11, η οποία έχει ισχύ τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της.
β) Αντίγραφο της φορολογικής του δήλωσης (Έντυπο Ε1) του προηγούμενου έτους.
γ) Αντίγραφο της αρχικής δήλωσης ακινήτων (Έντυπο Ε9) με όλες τις μεταβολές.
δ) Βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος και βεβαίωση έναρξης ταμειακής μηχανής.
ε) Βεβαίωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010.
στ) Πιστοποιητικό υγείας, σύμφωνα με τη με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/2012 (Β΄ 1199) υπουργική απόφαση.
Τέλος, ο ενδιαφερόμενος κατά την κατάθεση της αίτησης επιδεικνύει το Μηχανογραφικό Δελτίο Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών (Έντυπο Ε3) του προηγούμενου.
3. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών οφείλουν να υποβάλουν επιπλέον, μέσω των εκπροσώπων τους:
α) Καταστατικό της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών και
β) Ονομαστική κατάσταση των μελών της, θεωρημένη από τη Δ.Ο.Υ. της, έδρας, της στην οποία αναγράφονται οι αδειούχοι πωλητές λαϊκών αγορών.
γ) Βεβαίωση ότι τα πωλούμενα προϊόντα προέρχονται από μέλη τους που δεν διαθέτουν άδεια παραγωγού πωλητή.
4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ορίζονται αναλυτικά τα τυχόν επιπλέον δικαιολογητικά που απαιτούνται να προσκομιστούν κατά περίπτωση για την έκδοση ή ανανέωση της άδειας και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
5. Η άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών ισχύει για όσο χρόνο αναγράφεται στη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 για κάθε προϊόν, με ελάχιστο χρόνο ισχύος τους δύο (2) μήνες και μέγιστο τους δώδεκα (12) μήνες.
6. Η άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών ανανεώνεται, μία ή περισσότερες φορές, για ίσο χρόνο κάθε φορά, για κάθε προϊόν. Κατά την ανανέωση της άδειας λαμβάνονται υπόψη και αναγράφονται οι αδιάθετες ποσότητες προϊόντων, τα οποία συντηρούνται επί μακρόν, μετά την περίοδο συγκομιδής, χωρίς να υφίστανται ουσιώδεις αλλοιώσεις των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών που δεν εξαντλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ισχύος της άδειας. Οι αδιάθετες ποσότητες προκύπτουν μετά από αφαίρεση από τη συνολική αρχική ποσότητα, που είχε δηλώσει ο παραγωγός ή ο εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών, με βάση τη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής, κατά την έκδοση ή ανανέωση της άδειας, των συνολικών ποσοτήτων, που τμηματικά είχαν διακινηθεί κατά το χρόνο ισχύος της άδειας, με τα συνοδευτικά για τη διακίνηση των προϊόντων μέχρι το χώρο της λαϊκής αγοράς.
7. Η άδεια, σε περίπτωση απώλειας, αντικαθίσταται για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ισχύος της, με αίτηση του παραγωγού ή του εκπροσώπου της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών. Οι αδιάθετες ποσότητες υπολογίζονται και αναγράφονται στην άδεια.
8. Κατά τη διάρκεια ισχύος της παραγωγικής άδειας είναι δυνατή η προσθήκη νέων προϊόντων, με προσκόμιση της βεβαίωσης της Τριμελούς Επιτροπής.
9. Με απόφαση των Περιφερειακών Συμβουλίων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, ή με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, επιτρέπεται μία φορά μόνον η μεταβίβαση κατά σειρά προτεραιότητας στον/στην σύζυγο, στα τέκνα και τα αδέλφια της άδειας παραγωγού, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών, όπως αυτές καθορίζονται στο παρόν άρθρο και προσκομίζουν όλα τα αντίστοιχα δικαιολογητικά,
β) σε περίπτωση θανάτου του κατόχου της άδειας, σε έναν μόνο εκ των νομίμων κληρονόμων, με αντίστοιχη παραίτηση των υπολοίπων, η οποία γίνεται εγγράφως και φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή,
γ) σε περίπτωση μόνιμης αναπηρίας του κατόχου σε ποσοστό τουλάχιστον 67% με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ το εν λόγω δικαίωμα ασκείται με αίτηση του δικαιούχου εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη γέννηση του δικαιώματος. Σε περίπτωση παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας, η ισχύς της άδειας παύει αυτοδικαίως. Ο νέος κάτοχος, τοποθετείται στις ίδιες λαϊκές αγορές και στις ίδιες θέσεις του προηγούμενου κατόχου.
Άρθρο 11
Τριμελείς Επιτροπές χορήγησης βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών
1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συστήνονται Τριμελείς Επιτροπές για τη χορήγηση βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών, ορίζεται η σύνθεσή τους, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομιστούν ανάλογα με το είδος του προϊόντος, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και τη λειτουργία τους, καθώς και το περιεχόμενο της βεβαίωσης.
2. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη συγκροτούνται στις περιφέρειες ή στις περιφερειακές ενότητες της χώρας οι αντίστοιχες Τριμελείς Επιτροπές.
3. Έργο της Τριμελούς Επιτροπής είναι η έκδοση σε κάθε ενδιαφερόμενο της σχετικής βεβαίωσης, στην οποία αναφέρεται ο τρόπος διαπίστωσης της ύπαρξης των καλλιεργειών, η θέση και η έκταση των κτημάτων, η προβλεπόμενη στρεμματική και συνολική ποσότητα κατά προϊόν και ποικιλία, καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών, ιδιόκτητο ή μισθωμένο.
4. Στα μέλη των ανωτέρω Επιτροπών καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η δαπάνη των οποίων βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων.
Άρθρο 12
Προσωρινή αναπλήρωση παραγωγού πωλητή
1. Επιτρέπεται η προσωρινή αναπλήρωση του αδειούχου παραγωγού πωλητή μόνο από συγγενείς εξ αίματος μέχρι και τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού και από τον/τη σύζυγο, από αδυναμία προσέλευσης του αδειούχου για λόγους υγείας, με την υποβολή στο φορέα έκδοσης της άδειας όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Σε περίπτωση που ο αδειούχος στερείται των συγγενικών προσώπων των ανωτέρω παραγράφων, επιτρέπεται η προσωρινή αναπλήρωσή του από δηλωμένο υπάλληλο.
2. Επιτρέπεται η αναπλήρωση αδειούχου παραγωγού για λόγους μητρότητας ή πατρότητας μόνο από συγγενείς εξ αίματος μέχρι και τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού και από τον/τη σύζυγο, για χρονικό διάστημα που ορίζουν οι κείμενες περί προστασίας της μητρότητας και πατρότητας διατάξεις.
3. Η προσωρινή αναπλήρωση έχει τον τύπο βεβαίωσης και περιλαμβάνει:
α) Τα στοιχεία ταυτότητας και τη φωτογραφία του προσώπου που αναπληρώνει τον κάτοχο της άδειας με σφραγίδα του φορέα που εξέδωσε ή ανανέωσε την άδεια.
β) Τα στοιχεία ταυτότητας του/της κατόχου της άδειας, τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης αυτής.
γ) Το βαθμό συγγένειας κατόχου και αναπληρωτή.
δ) Το λόγο αναπλήρωσης (ασθένεια κ.λπ.).
ε) Το χρονικό διάστημα της αναπλήρωσης.
4. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στον φορέα ο οποίος και εκδίδει την απόφαση προσωρινής αναπλήρωσης.
5. Τα πρόσωπα που αναπληρώνουν προσωρινά τον παραγωγό είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την ορθή τήρηση των όρων χρήσης της άδειας.
Άρθρο 13
Πρόσληψη υπαλλήλου από τον παραγωγό πωλητή
1. Οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών μπορούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους εφόσον προηγουμένως προσκομισθούν τα κατωτέρω δικαιολογητικά στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς που χορηγούν ή ανανεώνουν την άδεια:
α) Αίτηση του παραγωγού, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του ιδίου και του υπό πρόσληψη υπαλλήλου, καθώς και ο αριθμός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του τελευταίου.
β) Σύμβαση εργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων και σε περίπτωση σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, η τυχόν ανανέωσή της.
γ) Αντίγραφο αναγγελίας πρόσληψης υπαλλήλου στον Ο.Α.Ε.Δ..
δ) Υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου στην οποία δηλώνεται ότι δεν ασκεί άλλο επάγγελμα ή επαγγελματική δραστηριότητα και ότι ο ίδιος ή η σύζυγος ή συγγενείς εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού δεν έχουν άλλη άδεια επαγγελματική ή παραγωγική για τις λαϊκές αγορές ή τις λαϊκές αγορές προϊόντων βιολογικής γεωργίας της χώρας ή για υπαίθριο εμπόριο.
ε) Προκειμένου για υπαλλήλους υπηκόους τρίτων χωρών, άδεια διαμονής και εργασίας που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και η τυχόν ανανέωσή της.
2. Η πρόσληψη και διαγραφή υπαλλήλου υπόκειται σε έγκριση του οργάνου που χορήγησε την άδεια, μετά από αίτηση του παραγωγού πωλητή και υπεύθυνη δήλωσή του και καταχωρούνται στην παραγωγική άδεια πωλητή μετά από έλεγχο ακρίβειας των δηλούμενων στοιχείων.
3. Η απόφαση πρόσληψης, και κάθε άλλης μεταβολής της σχέσης εργασίας του υπαλλήλου κοινοποιείται από το αρμόδιο όργανο που χορήγησε την άδεια στο υποκατάστημα του ασφαλιστικού φορέα του τόπου κατοικίας του παραγωγού πωλητή.
4. Οι αγρεργάτες, που είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. και απασχολούνται παραλλήλως ως υπάλληλοι σε λαϊκές αγορές από παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, εξαιρούνται της ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Κατά την πρόσληψή τους, ο αδειούχος παραγωγός, προσκομίζει μαζί με την αίτηση, εκτός από τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 και βιβλιάριο Ο.Γ.Α. ή βεβαίωση κύριας ασφάλισης του Ο.Γ.Α. και υπεύθυνη δήλωση περί αποκλειστικής απασχόλησης του αγρεργάτη τόσο στην καλλιέργεια των κτημάτων όσο και στην πώληση των παραγομένων προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
5. Καθιερώνεται πλαστικοποιημένη κάρτα κίτρινου χρώματος για τον υπάλληλο, την οποία φέρει σε εμφανές σημείο της ενδυμασίας του, όταν είναι στο χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και στην οποία επικολλάται πρόσφατη φωτογραφία του υπαλλήλου και αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία πρόσληψης και τα στοιχεία του εργοδότη – παραγωγού πωλητή λαϊκής αγοράς.
Άρθρο 14
Άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών
1.
 Κάθε φυσικό πρόσωπο, που δεν είναι παραγωγός, μπορεί να αποκτήσει άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, μετά από σχετική προκήρυξη, η οποία εκδίδεται από τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, και από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας και εγκρίνεται με απόφαση του αντίστοιχου Περιφερειάρχη. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία δικαιούχων, πλην των δικαιολογητικών που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου, κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την εφαρμογή του παρόντος και συγκροτείται τριμελής επιτροπή για τη διενέργεια κλήρωσης ανά κατηγορία δικαιούχων, με Πρόεδρο δικαστικό και μέλη από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και του οικείου δήμου. Για την επιλογή του Προέδρου, εφαρμόζεται αναλόγως η διαδικασία του άρθρου 5.
2. Η άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών είναι προσωποπαγής, χορηγείται σε ανέργους για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, και μεταξύ αυτών κατά προτεραιότητα με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε πρόσωπα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
(α) μέχρι ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%), σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον πενήντα (50%) και τυφλούς,
(β) μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), σε πολύτεκνους και τα τέκνα αυτών, καθώς και σε γονείς με τρία τέκνα,
(γ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (Α΄ 82),
(δ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε γονείς ανήλικων τέκνων με αναπηρία και σε γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,
(ε) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες,
(στ) μέχρι ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) σε Έλληνες Ρομά που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας,
ζ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση.
3. Οι υπόλοιπες άδειες χορηγούνται με τη διαδικασία της κλήρωσης της παραγράφου 1, στην οποία μετέχουν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και είναι άνεργοι. Η ίδια κλήρωση διενεργείται και όταν ο αριθμός των προσώπων τα οποία έχουν προτεραιότητα, κατά κατηγορία, υπερβαίνει τον αριθμό των αδειών που αναλογεί σε κάθε κατηγορία προσώπων. Εάν ο αριθμός των αιτήσεων από ανέργους είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς χορήγηση αδειών, οι επιπλέον άδειες χορηγούνται μόνο ύστερα από νέα προκήρυξη και τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας.
4. Δεν δικαιούται άδειας ο πωλητής, ο οποίος μεταβιβάζει την άδειά του και ο πωλητής που αποχωρεί, λόγω συνταξιοδότησης, γήρατος ή αναπηρίας. Επαγγελματίας πωλητής, ο οποίος με αίτησή του παραιτείται της άδειάς του, διαγράφεται οριστικά, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής ή Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους ή των οικείων δημοτικών συμβουλίων, για τις λαϊκές αγορές των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, και δεν δικαιούται νέα άδεια.
5. Οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αντίστοιχα έχουν δικαίωμα να μην εισπράττουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των κατόχων επαγγελματικής άδειας πωλητών προς τους ασφαλιστικούς φορείς, όταν οι κάτοχοι αυτοί δεν προσέρχονται, αδικαιολόγητα, στις λαϊκές αγορές αυτοπροσώπως για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) μηνών και βεβαιώνεται τούτο με εκθέσεις των αρμόδιων υπαλλήλων.
6. Η διάρκεια της άδειας είναι αόριστη και ανακαλείται αυτοδικαίως μόλις εκλείψει ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκε. Για το σκοπό αυτόν ο αδειούχος καταθέτει ετησίως, σε κάθε ετήσια επέτειο χορήγησης της άδειας, προς την αρμόδια αρχή που εξέδωσε την άδεια:
α) Φορολογική ενημερότητα.
β) Ασφαλιστική ενημερότητα.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι συνεχίζουν να συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας.
Σε περίπτωση που εκλείψει ο λόγος χορήγησης της άδειας κατά την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, ο αδειούχος οφείλει να το δηλώσει εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών στην αρχή που εξέδωσε την άδεια. Σε περίπτωση παράλειψης, υπέχει την ποινική ευθύνη της παραγράφου 1 του άρθρου 31.
7. Για τη χορήγηση ή ανανέωση άδειας επαγγελματία πωλητή υποβάλλονται εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τα παρακάτω κύρια δικαιολογητικά:
α) βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.,
β) βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του ασφαλιστικού φορέα,
γ) Ε1, Ε3 και εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογικών δηλώσεων για τα τελευταία τρία έτη,
δ) βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων από το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων,
ε) πιστοποιητικό υγείας, σύμφωνα με τη με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/2012 (Β΄1199) υπουργική απόφαση,
στ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν ασκεί άλλο επάγγελμα ο ίδιος και ότι δεν έχει συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα,
ζ) δικαιολογητικά για την απόδειξη της ιδιότητας του δικαιούχου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην προκήρυξη.
8. Οι άδειες επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών διακρίνονται στις κατωτέρω δέκα (10) κατηγορίες:
α) νωπών οπωροκηπευτικών, αβγών, κομμένων ανθέων,
β) βιολογικών νωπών, μεταποιημένων και τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, πιστοποιημένων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, που φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης ως βιολογικών προϊόντων,
γ) νωπών αλιευτικών προϊόντων (θαλάσσης, γλυκέων υδάτων, ιχθυοκαλλιέργειας),
δ) κατεψυγμένων ειδών αλιείας-αλιευμάτων, λαχανικών, σφολιάτας και παρασκευασμάτων ζύμης,
ε) ειδών κυλικείου (σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις),
στ) μέσων συσκευασίας (χάρτινες – πλαστικές σακούλες), εκμετάλλευση χημικών τουαλετών,
ζ) ειδών ένδυσης, νεωτερισμών, φο μπιζού, λευκών ειδών, ψιλικών, καθώς και ειδών υπόδησης και δερμάτινων ειδών (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια),
η) ειδών υαλοπωλείου, πλαστικών με το μέτρο, εκκλησιαστικών ειδών, καθώς και ειδών παντοπωλείου (μη εδώδιμα),
θ) ειδών και υποβοηθητικών καλλιέργειας ανθοκομικής (πήλινες, πλαστικές γλάστρες, χώμα), καλλωπιστικών φυτών, πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια κηπευτικών, δενδρυλλίων οπωροφόρων, αμπέλου). Ειδικά, η πώληση πολλαπλασιαστικού υλικού, επιτρέπεται μόνον από τους πωλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ν. 1564/1985 (Α΄ 164), ως ισχύει, και των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότησή του,
ι) ειδών παντοπωλείου (τρόφιμα σε στερεά ή υγρή μορφή, εδώδιμα, τυροκομικά και αλλαντικά), χαρτιού ατομικής ή οικιακής φροντίδας, καθώς και ξηρών καρπών, μελιού, ζαχαρωδών προϊόντων, τυποποιημένου κομμένου καφέ.
9. Κάθε πωλητής κάτοχος επαγγελματικής άδειας επιτρέπεται να πωλεί προϊόντα από περισσότερες κατηγορίες, και ειδικότερα ως εξής:
α) κατηγορίες α΄, β΄ και ι΄
β) κατηγορίες ε΄ και στ΄και
γ) κατηγορίες ζ΄, η΄ και θ΄.
Αλλαγή κατηγορίας επιτρέπεται μόνο από τις κατηγορίες στ΄, ζ΄, η΄, θ΄ και ι΄, στις κατηγορίες α΄, β΄, γ΄, δ΄, και ε΄.
10. Η άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών φέρει την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ», έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ύψους 0,11 μ. και πλάτους 0,08 μ., χρώμα γαλάζιο και φέρει τα εξής στοιχεία:
α) Το φορέα που εκδίδει την άδεια και την ημερομηνία έκδοσης και ανανέωσης της άδειας.
β) Εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση κατοικίας του.
γ) Τον αριθμό μητρώου πωλητή με ηλεκτρονική σήμανση.
δ) Τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την αρμόδια Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου.
ε) Τον ασφαλιστικό φορέα και τον αριθμό ΑΜΚΑ του δικαιούχου.
στ) Τη λαϊκή αγορά και τη συγκεκριμένη θέση εντός αυτής στην οποία δραστηριοποιείται ο κάτοχος της άδειας ανά ημέρα, καθώς και κάθε μεταγενέστερη μεταβολή των στοιχείων αυτών.
ζ) Φωτογραφία του φυσικού προσώπου σφραγισμένη από το φορέα που εκδίδει την άδεια.
η) Τις κατηγορίες πωλούμενων προϊόντων.
Άρθρο 15
Μεταβίβαση άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών
1. Η άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών είναι προσωποπαγής και αμεταβίβαστη. Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση των Περιφερειακών Συμβουλίων της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, ή με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, επιτρέπεται μια φορά μόνον η μεταβίβαση κατά σειρά προτεραιότητας στον/στη σύζυγο ή σε ένα εκ των συνοικούντων τέκνων με ταυτόχρονη παραίτηση από το δικαίωμα των λοιπών και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για κατοχή άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, που αποδεικνύονται με την προσκόμιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών, στις εξής περιπτώσεις:
α) σε περίπτωση θανάτου του κατόχου της άδειας και
β) σε περίπτωση μόνιμης εφ’ όρου ζωής αναπηρίας του κατόχου της άδειας σε ποσοστό 67% τουλάχιστον με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Επίσης, επιτρέπεται μία φορά η μεταβίβαση στα τέκνα ή στον/στη σύζυγο ή στα αδέλφια ή σε υπάλληλο του αδειούχου πωλητή, εφόσον τα πρόσωπα αυτά αποδεδειγμένα εργάζονται μαζί με τον αδειούχο πωλητή τουλάχιστον για πέντε (5) χρόνια.
2. α) Η μεταβίβαση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήσεως των δικαιούχων, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη γέννηση του δικαιώματος. Σε περίπτωση παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας η ισχύς της άδειας παύει αυτοδικαίως. Χρονική αφετηρία για τη γέννηση του δικαιώματος, για τις μεν μεταβιβάσεις λόγω θανάτου νοείται η ημερομηνία θανάτου, για τις δε περιπτώσεις αναπηρίας η ημερομηνία πιστοποίησής της.
β) Η παραίτηση ενός ή περισσοτέρων προσώπων, που δικαιούνται την άδεια κατά την ως άνω σειρά προτεραιότητας γίνεται εγγράφως και φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια Αρχή. Η μεταβιβασθείσα άδεια φέρει την ένδειξη «Η παρούσα άδεια δεν μεταβιβάζεται εκ νέου».
γ) Πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την κατοχή επαγγελματικής άδειας, που αναφέρονται στο άρθρο 14, απαιτείται επιπλέον σε περίπτωση θανάτου, ληξιαρχική πράξη θανάτου και σε περίπτωση αναπηρίας, σε ποσοστό 67% τουλάχιστον, βεβαίωση που εκδίδεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στην οποία ρητά θα αναγράφεται ο προσδιορισμός της αναπηρίας ως μόνιμης (εφ’ όρου ζωής).
δ) Βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων από το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
ε) Πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με τη με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/2012 (Β΄1199) υπουργική απόφαση.
στ) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν ασκεί άλλο επάγγελμα ο ίδιος και ότι δεν έχει συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα.
Άρθρο 16
Πρόσληψη υπαλλήλου από επαγγελματία πωλητή
1. Τα φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών μπορούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους, εφόσον προηγουμένως προσκομισθούν τα κατωτέρω δικαιολογητικά στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς που χορηγούν ή ανανεώνουν την άδεια:
α) Αίτηση του επαγγελματία στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του ιδίου και του υπό πρόσληψη υπαλλήλου, καθώς και ο αριθμός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του τελευταίου.
β) Σύμβαση εργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων και σε περίπτωση σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, η τυχόν ανανέωσή της.
γ) Αντίγραφο αναγγελίας πρόσληψης υπαλλήλου στον Ο.Α.Ε.Δ..
δ) Υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου στην οποία δηλώνεται ότι δεν ασκεί άλλο επάγγελμα ή επαγγελματική δραστηριότητα και ότι ο ίδιος ή η σύζυγος ή συγγενείς εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού δεν έχουν άλλη άδεια επαγγελματική ή παραγωγική για τις λαϊκές αγορές ή τις λαϊκές αγορές προϊόντων βιολογικής γεωργίας της xώρας ή για υπαίθριο εμπόριο.
ε) Προκειμένου για υπαλλήλους υπηκόους τρίτων χωρών, άδεια διαμονής και εργασίας που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και η τυχόν ανανέωσή της.
2. Η πρόσληψη και διαγραφή υπαλλήλου εγκρίνεται με απόφαση του οργάνου που χορήγησε την άδεια, μετά από αίτηση του επαγγελματία πωλητή και υπεύθυνη δήλωσή του και καταχωρούνται στην άδεια επαγγελματία πωλητή μετά από έλεγχο ακρίβειας των δηλούμενων στοιχείων.
3. Η απόφαση πρόσληψης και κάθε άλλης μεταβολής της σχέσης εργασίας του υπαλλήλου κοινοποιείται από το αρμόδιο όργανο που χορήγησε την άδεια στο υποκατάστημα του ασφαλιστικού φορέα του τόπου κατοικίας του επαγγελματία πωλητή.
4. Καθιερώνεται πλαστικοποιημένη κάρτα κίτρινου χρώματος για τον υπάλληλο, την οποία φέρει σε εμφανές σημείο της ενδυμασίας του, όταν είναι στο χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και στην οποία επικολλάται πρόσφατη φωτογραφία του υπαλλήλου και αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία πρόσληψης και τα στοιχεία του εργοδότη- επαγγελματία πωλητή λαϊκής αγοράς.
Άρθρο 17
Όροι και προϋποθέσεις διάθεσης αγροτικών προϊόντων
Τα διατιθέμενα από τους πωλητές στις λαϊκές αγορές προϊόντα πρέπει να πληρούν όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, όπως ορίζονται κάθε φορά στην κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, καθώς και στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, στις διατάξεις της κείμενης Κτηνιατρικής Νομοθεσίας, στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και στις ισχύουσες υγειονομικές και λοιπές διατάξεις. Ειδικότερα, για τα νωπά οπωροκηπευτικά εφαρμόζεται η κοινή υπουργική απόφαση 257543/ 31.7.2003 «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 1148/2001 της Επιτροπής των ΕΚ σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας που εφαρμόζονται στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών» (Β΄ 1122). Τα είδη ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων και των νωπών ειδών αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας και τα κατεψυγμένα προϊόντα γενικώς, πρέπει να διατηρούνται, να διακινούνται και να διατίθενται από ειδικά διασκευασμένα οχήματα αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται και η κοινή υπουργική απόφαση ΥΑ 15523/2006 (Β΄ 1187/31.8.2006) ως ισχύει, και ο Οδηγός Υγιεινής για τους πωλητές τροφίμων σε λαϊκές αγορές (κατά περίπτωση) του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
(Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων)
Άρθρο 18
Γενικές Διατάξεις
1. Οι διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού εφαρμόζονται ειδικά για τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων και όπου δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ και των άρθρων 8 έως 13 και 17 του Κεφαλαίου Γ΄ του παρόντος για τα θέματα που ρυθμίζουν.
2. Οι Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων λειτουργούν διακριτά από τις άλλες λαϊκές αγορές.
Άρθρο 19
Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων
1. Στις λαϊκές αγορές του παρόντος κεφαλαίου δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνον αδειούχοι φυσικά πρόσωπα, καθώς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών αυτοτελώς, οι οποίες ελέγχονται και πιστοποιούνται ως ομάδες βιοκαλλιεργητών και πωλούν τα προϊόντα για λογαριασμό τους και με την επωνυμία τους σύμφωνα με τα οριζόμενα: στον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2092/91(L 198) του Συμβουλίου «Περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής», όπως έχει τροποποιηθεί, στον Κανονισμό (ΕΚ) 834/2007 (L 189) του Συμβουλίου «για τη βιολογική παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 2092/91», σε συνδυασμό με τον Κανονισμό (ΕΚ) 889/2008 και στην υπ’ αριθμ.245090/31.1.2006 (Β΄ 157) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Καθορισμός συμπληρωματικών Μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2092/91 (L 198) του Συμβουλίου «Περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
2. Οι ανωτέρω δικαιούχοι πρέπει να ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης, ιδιόκτητης ή μισθωμένης, με την προϋπόθεση ότι είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010.
3. Οι παραγωγικές άδειες για τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων διακρίνονται κατά το περιεχόμενό τους ανάλογα με τα παραγόμενα πιστοποιημένα και με επισήμανση διατιθέμενα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, ως κατωτέρω:
α) Αβγών σφραγισμένων με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
β) Ανθέων, φυτών, φυτάριων που προορίζονται προς φύτευση για την παραγωγή φυτών.
γ) Οπωροκηπευτικών.
δ) Ελιών.
ε) Λαδιού τυποποιημένου.
στ) Μελισσοκομικών προϊόντων.
ζ) Ξηρών καρπών στη φυσική τους κατάσταση.
η) Οσπρίων (φασόλια, φακές κ.λπ.).
θ) Λοιπών αγροτικών προϊόντων στη φυσική τους κατάσταση για τα οποία εφαρμόζονται οι εκάστοτε ρυθμίσεις της εθνικής ή ενωσιακής νομοθεσίας κατά την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας (π.χ. εδώδιμων φυτών-μανιταριών κ.λπ.).
ι) Παραδοσιακών πιστοποιημένων οικοτεχνικών αγροτικών προϊόντων συσκευασμένων – τυποποιημένων και μεταποιημένων (π.χ. μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, κρασί, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί, προϊόντα τομάτας κ.λπ.), παρασκευασμένων από πιστοποιημένες πρώτες ύλες πρωτογενούς βιολογικής παραγωγής του ιδίου του παραγωγού πιστοποιημένα και στη διαδικασία παρασκευής τους και βοτάνων-αρτυμάτων, που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
ια) Πουλερικών νωπών.
Τα ανωτέρω προϊόντα, για να διατεθούν στις λαϊκές αγορές προϊόντων βιολογικής γεωργίας, πρέπει να πληρούν τις διατάξεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας όσον αφορά το βιολογικό τρόπο παραγωγής επισήμανσης και διάθεσης, όπως εκάστοτε ισχύει.
4. Οι άδειες παραγωγού πωλητή για Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων χορηγούνται για μεν τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων Αττικής και Θεσσαλονίκης από τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα, για δε τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων της υπόλοιπης χώρας, από τα Δημοτικά Συμβούλια στην περιφέρεια των οποίων λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων.
5. Οι Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων οργανώνονται και λειτουργούν όπως οι λοιπές λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και αποκλειστικά με βάση το σχέδιο προτύπου ΕΛΟΤ 1428 «Αγορές βιοκαλλιεργητών-Απαιτήσεις λειτουργίας».
6. Καθιερώνεται ειδικός τύπος άδειας για Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων με την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ», πράσινου ανοικτού χρώματος, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ύψους 0,14 μ. και πλάτους 0,20 μ. την οποία κάθε κάτοχος φέρει υποχρεωτικά και στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 9.
7. Οι αδειούχοι οφείλουν κατά την πώληση των προϊόντων να:
α) αναρτούν σε εμφανές σημείο της θέσης τους (πάγκο) το πιστοποιητικό του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), με τον κωδικό και το όνομα του κατόχου,
β) τοποθετούν ανάλογα με τη φύση του κάθε προϊόντος πινακίδα με τις ενδείξεις κατά σειρά:
- Ονομασία προϊόντος
- Ποικιλία και ποιότητα
- Προέλευση
- Τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης και τις κατά περίπτωση ενδείξεις «προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή «προϊόν βιολογική γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο».
Άρθρο 20
Διαδικασία χορήγησης αδειών
1. Ο ενδιαφερόμενος για την απόκτηση παραγωγικής άδειας Λαϊκής Αγοράς Βιολογικών Προϊόντων υποβάλλει αίτηση στον αρμόδιο φορέα έκδοσης της άδειας στην οποία δηλώνεται:
α) ότι ασχολείται προσωπικά με την παραγωγή ή από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή ο/η σύζυγος και πρόσωπα που έχουν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού,
β) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτημάτων, τη θέση που βρίσκονται, την έκταση, τις ποσότητες των προϊόντων που παράγει, καθώς και το ύψος της παραγωγής που θα διαθέτει στις λαϊκές αγορές. Ειδικά για τα πρόσωπα που από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων με τον κάτοχο της γεωργικής εκμετάλλευσης και έχουν συγγένεια εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού, δηλώνεται ότι είναι κάτοχοι παραγωγικής άδειας και αναφέρεται το ποσοστό της συνολικής παραγωγής που καθένας χωριστά προτίθεται να διαθέσει στις λαϊκές αγορές,
γ) ότι σε περίπτωση μισθωμένων εκτάσεων καλλιέργειας, αυτές βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακή Ενότητας της μόνιμης κατοικίας του,
δ) ότι είναι επαγγελματίας αγρότης, όπως αυτός ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/ 2010.
2. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μαζί με την αίτησή τους οφείλουν να υποβάλουν:
α) Βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 του παρόντος νόμου, η οποία έχει ισχύ τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της.
β) Αντίγραφο του βιβλιαρίου του Ο.Γ.Α. ή βεβαίωση κλάδου κύριας ασφάλισης του Ο.Γ.Α..
γ) Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του/ης ενδιαφερόμενου/ης, συνοδευόμενη με την απόδειξη καταβολής του αναλογούντος φόρου.
δ) Αντίγραφο Μηχανογραφικού Δελτίου Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών ( Έντυπο Ε3) των δύο προηγουμένων ετών.
ε) Αντίγραφο της αρχικής δήλωσης ακινήτων ( Έντυπο Ε9) με όλες τις μεταβολές.
στ) Αποδεικτικά στοιχεία τήρησης της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για το βιολογικό τρόπο παραγωγής.
ζ) Έγγραφο πιστοποίησης για τα προσκομιζόμενα προς πώληση βιολογικά προϊόντα που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
η) Τον αριθμό καταχώρισης του παραγωγού στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (Μ.Ε.Ν.Ο.).»
3. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις ή οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, ως νομικά πρόσωπα, μαζί με την αίτησή τους οφείλουν επιπλέον να υποβάλουν:
α) Βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 του παρόντος νόμου η οποία έχει ισχύ τριάντα (30) ημερών, από την ημερομηνία έκδοσής της.
β) Αποδεικτικά στοιχεία τήρησης της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και το έγγραφο πιστοποίησης για τα προσκομιζόμενα προς πώληση βιολογικά προϊόντα που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
γ) Καταστατικό της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών.
δ) Αντίγραφο του Μητρώου των μελών της, θεωρημένο από την αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. της έδρας του.
ε) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας των παραγωγών στην οποία αναφέρεται ότι η Συνεταιρική Οργάνωση ή η αναγνωρισμένη ομάδα των παραγωγών έχει ενταχθεί, ως νομικό πρόσωπο, στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Ο τρόπος διάθεσης της συνολικής παραγωγής της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας των παραγωγών, καθώς και το ύψος αυτής που θα διατεθεί στις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων.
4. Κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο λαμβάνει μία μόνο άδεια πωλητή λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα. Κάθε συνεταιριστική οργάνωση ή αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών λαμβάνει μία μόνο άδεια ανά δέκα (10) παραγωγούς και μέχρι δεκαπέντε (15) άδειες και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα.
5. Η άδεια ισχύει για όσο χρόνο αναγράφεται στη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 για κάθε προϊόν, με ελάχιστο χρόνο ισχύος τους δυο (2) μήνες και μέγιστο τους δώδεκα (12) μήνες.
6. Προκειμένου η Τριμελής Επιτροπή να αποφανθεί για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τη σχετική αίτησή του στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα έκδοσης της άδειας, συνοδευμένη από τα κατωτέρω δικαιολογητικά:
α) Το έντυπο γνωστοποίησης παραγωγού που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
β) Αποδεικτικά στοιχεία τήρησης της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και το έγγραφο πιστοποίησης για τα προσκομιζόμενα προς πώληση βιολογικά προϊόντα που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
γ) Αντίγραφο συμβολαιογραφικής πράξης ή μισθωτηρίου συμβολαίου για μισθωμένα κτήματα, ως κάτωθι:
Για μονοετείς καλλιέργειες, ετήσιας ή μικρότερης διάρκειας, ή πολυετείς καλλιέργειες, το θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ. μισθωτήριο συμβόλαιο δεν πρέπει να έχει διάρκεια μικρότερη των τριών (3) ετών και να έχει συνομολογηθεί τουλάχιστον τρία (3) έτη πριν από την πρώτη συγκομιδή των προϊόντων ή κατά το τελευταίο έτος πριν τη συγκομιδή με την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία περίοδος μετατροπής.
δ) Δήλωση ότι σε περίπτωση μισθωμένων εκτάσεων καλλιέργειας, αυτές βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας της μόνιμης κατοικίας του ή σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα εκτός εάν πρόκειται για όσπρια, ρύζι, ή ξηρούς καρπούς ή προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ
Άρθρο 21
Κατάργηση των νομικών προσώπου δημοσίου δικαίου «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής» και «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών  Θεσσαλονίκης»
και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους
1.α. Το ν.π.δ.δ. «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής» ο οποίος συστάθηκε με τον α.ν.1470/1938 (Α΄428), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 6 παρ. 3 του ν. 3190/2003 (Α΄249) και το ν. 4071/2012 (Α΄85), καθώς και το ν.π.δ.δ. «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης», ο οποίος συστάθηκε με το άρθρο 8α του ν.2323/1995 (Α΄145) καταργούνται την 31η Οκτωβρίου 2014.
β. Οι αρμοδιότητες των ανωτέρω οργανισμών στο πλαίσιο των σκοπών τους, κατά τα άρθρα 7στ και 8α αντίστοιχα του ν. 2323/1995 και τη λοιπή κείμενη νομοθεσία, από την ως άνω ημερομηνία κατάργησης των οργανισμών μεταφέρονται αυτοδικαίως στην Περιφέρεια Αττικής για τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.
γ. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που εκδίδεται το αργότερο μέχρι 31.10.2014 μετά από γνώμη των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων, ρυθμίζεται ο τρόπος άσκησης των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων των ως άνω Οργανισμών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την αποτελεσματική ενάσκηση του μεταφερόμενου αντικειμένου καθενός εξ αυτών.
2.α. Οι πόροι, απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως έννομες σχέσεις των ως άνω καταργούμενων οργανισμών, που υφίστανται κατά την κατάργησή τους, μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, οι οποίες υπεισέρχονται σε αυτές ως καθολικοί διάδοχοι και συνεχίζουν τις εκκρεμείς δίκες, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση για τη συνέχισή τους.
β. Έργα, δράσεις και προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς ή εθνικούς πόρους, τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα, καθώς και εκκρεμείς διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες από την κατάργηση των Οργανισμών συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά περίπτωση.
γ. Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί της ακίνητης περιουσίας των Οργανισμών περιέρχονται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά περίπτωση, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών, καθώς και των διατυπώσεων που απαιτούνται από τις σχετικές διατάξεις για τους εμπράγματους δικαιούχους κτηματολογικών εγγραφών. Για την παραπάνω μεταβίβαση δεν οφείλεται φόρος, εισφορά ή τέλος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου. Η αποκλειστική χρήση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείρισή τους και όλες εν γένει οι εξουσίες των εν λόγω δικαιωμάτων ανήκουν αντίστοιχα στην ως άνω Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν στο εξής και την ευθύνη για τη διαφύλαξη και τη διαχείριση του υπάρχοντος αρχείου σχετικά με τα εν λόγω δικαιώματα, το οποίο θα παραδοθεί κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.
δ. Η κινητή περιουσία των Οργανισμών περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιστοίχως με την επιφύλαξη των διατυπώσεων που απαιτούνται από τις σχετικές διατάξεις για τους δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών.
3. α. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η οποία εκδίδεται εντός ενός (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συγκροτείται τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του αντίστοιχου Οργανισμού και της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα για την καταγραφή: α) των πάσης φύσεως απαιτήσεων και υποχρεώσεων των Οργανισμών, β) της κατάστασης πάσης φύσεως έργων και εγκαταστάσεων, καθώς και γ) της απογραφής των κινητών και ακινήτων, τα οποία κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά περίπτωση, δ) των εκκρεμών δικαστικών διαφορών. Οι αποφάσεις αυτές – μετά την έγκρισή τους κατά το εδάφιο β΄ της παρούσης παραγράφου – μαζί με τα σε αυτές αναφερόμενα στοιχεία και πράγματα παραδίδονται μέχρι τις 31.10.2014 με σχετικό πρωτόκολλο στα αρμόδια για την παραλαβή όργανα της Περιφέρειας Αττικής και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα.
β. Η έκθεση καταγραφής-απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εσωτερικών πριν τις 31.10.2014. Στην περίπτωση που η έκθεση καταγραφής – απογραφής περιέχει ακίνητα αυτή αποτελεί τίτλο μεταγραφής και εγγράφεται στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο.
γ. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των καταργούμενων Οργανισμών, καθώς και το τυχόν αδιάθετο ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης, μεταφέρονται, μέσα σε δύο (2) μήνες από την κατάργηση των Οργανισμών, με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, σε λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελούν πόρους αυτών.
4. α. Το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των καταργούμενων Οργανισμών καθίσταται αυτοδίκαια από 1.11.2014 προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα. Με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα το προσωπικό κατατάσσεται σε κενές οργανικές θέσεις των αντίστοιχων Διευθύνσεων των Περιφερειών που θα έχουν συσταθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2014 με το προεδρικό διάταγμα που αναφέρεται στην παράγραφο 1γ του παρόντος, ή σε περίπτωση ελλείψεως τέτοιων θέσεων, σε αντίστοιχες συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, της αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας με τα τυπικά τους προσόντα. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των Οργανισμών που καταργούνται, καθώς και οι απασχολούμενοι σε αυτούς στο πλαίσιο σύμβασης μίσθωσης έργου, μεταφέρονται αυτοδίκαια στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά περίπτωση για την υπόλοιπη διάρκεια της σύμβασής τους.
β. Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του μεταφερόμενου προσωπικού διέπεται από το άρθρο 4 του ν. 3513/2006. Οι διατάξεις του ν. 4153/1961 (Α΄45), όπως ισχύουν, και όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις διατηρούνται σε ισχύ. Όπου γίνεται αναφορά στο «Ταμείο Λαϊκών Αγορών» νοείται η Περιφέρεια Αττικής και όπου προβλέπεται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έγκριση από τον Υπουργό Εμπορίου, νοούνται τα αντίστοιχα όργανα της Περιφέρειας. Τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές, καθώς και τα πάσης φύσεως επιδόματα ή άλλες παροχές, τα οποία καταβάλλονται στο εν λόγω προσωπικό έως την κατάργηση των ως άνω οργανισμών, καταργούνται.
γ. Μεταφέρεται, αυτοδικαίως, από 1.11.2014 στις Περιφέρειες, το σύνολο των δικηγόρων, με σχέση έμμισθης εντολής, οι οποίοι έχουν προσληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 1649/1986 (Α΄149) και οι οποίοι υπηρετούν, ήδη, με σχέση έμμισθης εντολής στους καταργούμενους Οργανισμούς. Για το σκοπό αυτόν εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του κατά περίπτωση οργάνου διοίκησης η οποία δημοσιεύεται σε περίληψη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
δ. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του μεταφερόμενου προσωπικού, που έχει διανυθεί στους φορείς προέλευσης, καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίσθηκε ως χρόνος υπηρεσίας, αναγνωρίζονται αντίστοιχα κατά τα οριζόμενα στο ν. 4024/2011.
ε. Παύουν αυτοδικαίως στις 31.10.2014: i) οι αποσπάσεις του πάσης φύσεως προσωπικού άλλων υπηρεσιών και φορέων, το οποίο έχει αποσπαστεί και υπηρετεί στους καταργούμενους φορείς, και το προσωπικό αυτό επανέρχεται στην υπηρεσία ή τον φορέα της οργανικής του θέσης. Για το σκοπό αυτόν εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου για την απόσπαση οργάνου, ii) οι αποσπάσεις του πάσης φύσεως προσωπικού των φορέων που καταργούνται, το οποίο έχει αποσπαστεί και υπηρετεί σε άλλες υπηρεσίες και φορείς. Το ανωτέρω προσωπικό υπάγεται στις αντίστοιχες, κατά περίπτωση, ρυθμίσεις για το προσωπικό των φορέων που καταργούνται, όπως προβλέπεται στο παρόν.
στ. Λήγει αυτοδικαίως και αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο την 31η.10.2014 η θητεία του Προέδρου και των μελών των οργάνων διοίκησης των φορέων που καταργούνται.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Άρθρο 22
Γενικές ρυθμίσεις
1. Άδεια άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου δικαιούνται φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα και δεν κατέχουν τα ίδια, ο/η σύζυγος ή τα τέκνα αυτών άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος. Η άδεια αυτή χορηγείται κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε πρόσωπα που ανήκουν στις ακόλουθες κατη
ΝΟΜΟΣ 4264/2014 – ΦΕΚ Α 118 – 15.05.2014
Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Σκοπός
Με τον παρόντα νόμο ρυθμίζεται το πλαίσιο άσκησης εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και η οργάνωση και λειτουργία των λαϊκών αγορών, εκσυγχρονίζονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
1. «
Υπαίθριο εμπόριο»: η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε ακάλυπτο χώρο, δημόσιο, ιδιωτικό, δημοτικό ή εκκλησιαστικό, ο οποίος δεν αποτελεί επαγγελματική στέγη.
2. «Ακάλυπτοι χώροι άσκησης εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος»: δημόσιοι, δημοτικοί χώροι προσδιορισμένοι με βάση τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και σημεία καθορισμένα για μεμονωμένους πωλητές όπου επιτρέπεται η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας.
3. «Εγκατάσταση υπαίθριου εμπορίου»: κάθε κατασκευή για την οποία δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.
4. «Λαϊκή Αγορά»: χώρος άσκησης υπαίθριας οργανωμένης αγοράς, σε συγκεκριμένο και καθορισμένο δημόσιο ή δημοτικό χώρο όπου οι αδειούχοι πωλητές διαθέτουν τα προϊόντα που προσδιορίζονται στις διατάξεις του παρόντος.
5. «Λαϊκή Αγορά παραγωγών προϊόντων βιολογικής γεωργίας (Λαϊκή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων)»: χώρος άσκησης υπαίθριας οργανωμένης αγοράς, σε συγκεκριμένο και καθορισμένο δημόσιο ή δημοτικό χώρο, όπου οι αδειούχοι παραγωγοί διαθέτουν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
6. «Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο»: το υπαίθριο εμπόριο που ασκείται με τη χρήση αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου οχήματος από πρόσωπα που έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος του γυρολόγου ή άλλης εμπορικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
7. «Υπαίθριο στάσιμο εμπόριο»: το υπαίθριο εμπόριο που δεν αποτελεί πλανόδιο εμπόριο, καθώς και αυτό που ασκείται σε υπαίθρια οργανωμένη αγορά.
8. «Υπαίθρια οργανωμένη αγορά»: συγκεκριμένος και καθορισμένος χώρος όπου διενεργούνται εμποροπανηγύρεις, ζωοπανηγύρεις, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, παραδοσιακές πανηγύρεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία επετειακών ή θρησκευτικών εορτών, κυριακάτικες ειδικές αγορές παλαιοπωλών και συναφών επιτηδευμάτων.
9. «Προϊόντα οικοτεχνίας»: τα προϊόντα, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, που διατίθενται στους χώρους υπαίθριου εμπορίου, κατόπιν μικρής κλίμακας επεξεργασίας ή μεταποίησης που πραγματοποιείται από τον παραγωγό και την οικογένειά του στο χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσής του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Άρθρο 3
Λειτουργία των λαϊκών αγορών
1. Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών, σε ανεξάρτητους υπαίθριους, ελεύθερους, δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, λειτουργούν σε δρόμους ή πλατείες εντός αστικού ιστού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.
2. Το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών καθορίζεται για μεν τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης με απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση Περιφερειακού Συμβούλου, για δε τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές της χώρας με αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων.
3. Με αποφάσεις κανονιστικού περιεχομένου των Περιφερειακών Συμβουλίων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα, για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και της Mητροπολιτικής Eνότητας Θεσσαλονίκης και των Δημοτικών Συμβουλίων για τις λαϊκές αγορές των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, που εκδίδονται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής τους για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών ρυθμίζονται θέματα ιδίως όπως:
α) οριοθέτηση και διαγράμμιση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών και των θέσεων των επαγγελματιών πωλητών που δεν διαθέτουν τρόφιμα γης και θάλασσας σε οποιαδήποτε μορφή και άνθη, καθώς και των θέσεων των πωλητών που διαθέτουν τρόφιμα γης και θάλασσας σε οποιαδήποτε μορφή και άνθη,
β) οριοθέτηση του χώρου που καταλαμβάνουν οι πωλητές, αρίθμηση θέσεων, καθορισμός ενιαίων μέτρων του μήκους των πάγκων κατά κατηγορία προϊόντων των πωλητών, στάθμευσης αυτοκινήτων αδειούχων πωλητών, μέριμνα για την τοποθέτηση, εντός του χώρου λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων (αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα) και των οχημάτων ειδών κυλικείων,
γ) ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των πωλητών, μεταφοράς εξοπλισμού και εμπορευμάτων, πριν και μετά από το καθορισμένο ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών,
δ) καθαριότητα του χρησιμοποιούμενου χώρου από τους αδειούχους πωλητές, άμεση συλλογή των απορριμμάτων και των χαρτοκιβωτίων, τρόπος έκθεσης και πώληση των προϊόντων και ειδικότερα των νωπών ψαριών – συλλογής και απομάκρυνσης των νερών από το λιώσιμο του πάγου που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των ψαριών, απολύμανσης του χώρου, απαγόρευσης καθαρισμού ψαριών,
ε) τις διαστάσεις, τον τύπο και το περιεχόμενο των πινακίδων που υποχρεούνται οι πωλητές να τοποθετούν σε εμφανές μέρος του σημείου πώλησης, ιδίως το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, την ιδιότητα του πωλητή (παραγωγός ή επαγγελματίας ή παραγωγός βιολογικών προϊόντων), τον αριθμό μητρώου, την περιοχή παραγωγής των προϊόντων και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο,
στ) ο τύπος, το χρώμα και το υλικό του εκθετηρίου των πωλούμενων προϊόντων και του στεγάστρου του, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και ενιαία αισθητική, καθώς και ο τρόπος εμφάνισης και συμπεριφοράς των πωλητών.
Άρθρο 4
Ίδρυση, μεταφορά, επέκταση, κατάργηση λαϊκών αγορών
1. Για την ίδρυση, μεταφορά, επέκταση και κατάργηση των λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αρμόδιοι φορείς είναι η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα. Μετά από ειδικά εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από γνώμη του οικείου Δήμου και της οικείας Αστυνομικής Αρχής, η οποία αποφαίνεται μόνον σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς, χωροθετείται και καθορίζεται ο ακριβής τόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών και η τυχόν ίδρυση, μεταφορά και επέκτασή τους. Εφόσον ο Δήμος και η Αστυνομική Αρχή δεν απαντήσουν εντός τριάντα (30) ημερών από τη σχετική πρόσκληση του αρμόδιου Περιφερειάρχη, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκδίδεται χωρίς τη γνώμη τους.
2. Για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, η ίδρυση, ο ακριβής τόπος λειτουργίας τους, η τυχόν αλλαγή και επέκτασή τους καθορίζονται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου μετά από γνώμη της οικείας Αστυνομικής Αρχής, η οποία αποφαίνεται μόνον σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς, εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της σχετικής πρόσκλησης του οικείου Δήμου. Οι Δήμοι, προκειμένου για ίδρυση νέας λαϊκής αγοράς εντός των ορίων της χωρικής τους αρμοδιότητας, γνωστοποιούν το συνολικό αριθμό των θέσεων της νέας λαϊκής και τον ακριβή τόπο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας, το οποίο παρέχει την έγκρισή του.
3. Η κατάργηση λαϊκής αγοράς γίνεται, για τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου της οικείας Περιφέρειας και για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου αντίστοιχα.
Άρθρο 5
Χορήγηση θέσεων στις λαϊκές αγορές
1. Με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίνεται από τον οικείο Περιφερειάρχη, καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων πωλητών για όλες τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στη χωρική του αρμοδιότητα, ο οποίος συναρτάται με τον πληθυσμό του δήμου βάσει τελευταίας απογραφής. Ο υφιστάμενος αριμθοός αδειών δεν δύναται να μειωθεί.
2. Οι Δήμαρχοι υποχρεούνται να παρέχουν κατά προτεραιότητα στους παραγωγούς όλης της χώρας θέσεις στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους. Στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας, οι παραγωγοί τοποθετούνται χωριστά από τους επαγγελματίες και κατά την κατανομή των θέσεων μεταξύ τους προκρίνονται οι παραγωγοί. Οι επαγγελματίες πωλητές, που δεν διαθέτουν τρόφιμα γης και θάλασσας σε οποιαδήποτε μορφή ή άνθη, τοποθετούνται στην αρχή ή στο τέλος των λαϊκών αγορών, με τρόπο που τους καθιστά απολύτως διακριτούς από τους υπόλοιπους. Οι πωλητές αλιευτικών προϊόντων τοποθετούνται χωριστά από τους υπόλοιπους παραγωγούς ή επαγγελματίες πωλητές και σε σημεία όπου υπάρχει αποχέτευση.»
3. Το σύστημα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, καθώς και ο τρόπος κατανομής των θέσεων, θα προσδιορισθούν με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η οποία θα εκδοθεί εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημέρωση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων, όπως ιδίως η παλαιότητα κατοχής της άδειας, καθώς και κοινωνικά κριτήρια, και κάθε άλλο σχετικό θέμα που προκύπτει για την κατανομή των θέσεων.
Για τις νέες άδειες που θα διατίθενται σε κενούμενες θέσεις θα διενεργείται κλήρωση. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και σε περίπτωση προσθήκης νέων θέσεων – αδειών.
4. Οι υπάλληλοι στους οποίους ανατίθεται από τους αρμόδιους φορείς, η είσπραξη του ημερήσιου τέλους του άρθρου 7 υποχρεούνται να ενημερώνουν τους οικείους φορείς για τις κενές θέσεις που προκύπτουν για οποιονδήποτε λόγο, εντός δέκα (10) ημερών από τότε που έλαβαν γνώση για την κένωση της θέσης. Σε περίπτωση παράλειψης αυτής της υποχρέωσης υπέχουν πειθαρχική ευθύνη.
Άρθρο 6
Αλλαγή λαϊκής αγοράς
1. Αλλαγή λαϊκής αγοράς επιτρέπεται μόνο μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος ή ανανέωσης της άδειας και μία μόνο φορά κάθε χρόνο. Η αλλαγή αυτή γίνεται, για τις μεν λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα, και για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές με απόφαση του αρμόδιου Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου. Μεταξύ των αιτούντων για αλλαγή λαϊκής αγοράς, προκρίνονται τα αιτήματα των αδειούχων με παλαιότερη ημερομηνία έκδοσης άδειας.
2. Αμοιβαία αλλαγή λαϊκής αγοράς μεταξύ παραγωγών πωλητών ή μεταξύ επαγγελματιών πωλητών επιτρέπεται πάντοτε με δήλωση των πωλητών στο φορέα που χορήγησε την άδεια. Σε περίπτωση αμοιβαίας αλλαγής θέσεων, οι κάτοχοι των αδειών οφείλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση η αμοιβαία αλλαγή θέσεων ανακαλείται.
Άρθρο 7
Ημερήσιο Τέλος
1. Οι προσερχόμενοι στις λαϊκές αγορές της χώρας κάτοχοι επαγγελματικών ή παραγωγικών αδειών υποχρεούνται να καταβάλουν ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος στους φορείς λειτουργίας αυτών, το οποίο προορίζεται για την κάλυψη των πάσης φύσεως λειτουργικών αναγκών, τη διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας, τη φύλαξη των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την προβολή αυτών. Το ύψος του ημερήσιου τέλους, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής και είσπραξής του, καθώς και κάθε σχετικό θέμα, ρυθμίζονται με αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες εγκρίνονται από τον αντίστοιχο Περιφερειάρχη. Για τις λοιπές λαϊκές αγορές της χώρας τα ανωτέρω ζητήματα ρυθμίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου. Ως προς τον καθορισμό του ύψους του τέλους, η ανωτέρω απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ή του Δημοτικού Συμβουλίου αιτιολογείται ειδικά, λαμβάνοντας υπόψη τον ανταποδοτικό χαρακτήρα αυτού.
Οι υπόχρεοι καταβολής του ημερήσιου τέλους στους φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών απαλλάσσονται από το τέλος υπέρ δήμων του άρθρου 21 του β.δ. 24-9/20.10.1958 (Α΄ 171) για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις λαϊκές αγορές και από το τέλος για τη χρήση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παρ. 9 του άρθρου 13 του β.δ. 24-9/20.10.1958 (Α΄ 171).
Η μη καταβολή του ημερήσιου τέλους από υπόχρεο για χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αναστολή ισχύος της άδειας η οποία διαπιστώνεται με απόφαση των Περιφερειακών Συμβουλίων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για δε τις λοιπές λαϊκές αγορές της χώρας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου. Σε περίπτωση μεταγενέστερης εξόφλησης των οφειλών η αναστολή αίρεται αμέσως αυτοδίκαια.
2. Το ημερήσιο τέλος της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται ως εξής:
α) Οι επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών υποχρεούνται στην καταβολή του ημερήσιου τέλους ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που, με βάση τη σχετική άδεια, δικαιούνται να δραστηριοποιούνται κάθε ημερολογιακό μήνα. Από το ημερήσιο τέλος απαλλάσσονται οι επαγγελματίες πωλητές, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις λαϊκές αγορές, λόγω ανικανότητας προς εργασία, η οποία διαρκεί περισσότερο από έναν (1) μήνα και βεβαιώνεται από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα ή λόγω ανωτέρας βίας.
β) Οι παραγωγοί που κατέχουν άδεια προσέλευσης στις λαϊκές αγορές υποχρεούνται στην καταβολή του ημερήσιου τέλους μόνον για όσες ημέρες προσέρχονται σε αυτές.
3. Με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου για τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης και με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας καθορίζεται το ποσό του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 που διανέμεται:
α) Στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Ενότητας Θεσσαλονίκης για τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, και στους λοιπούς Δήμους για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές, με εγγραφή στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς τους για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών που προκύπτουν από τη λειτουργία λαϊκών αγορών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
β) Στις Ομοσπονδίες ή τους Συλλόγους, όπου δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες, των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους και τον εκσυγχρονισμό και την προβολή των λαϊκών αγορών.
Ειδικότερα:
βα) Για τις λαϊκές αγορές Αττικής, δικαιούχοι είναι η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφερείας Αττικής και το ποσό εκάστης δικαιούχου καθορίζεται σε ποσοστό 3% επί του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν τα μέλη της.
ββ) Για τις λαϊκές αγορές Θεσσαλονίκης δικαιούχοι είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας -Θράκης και η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας -Θεσσαλίας – Θράκης και το ποσό εκάστης δικαιούχου καθορίζεται σε ποσοστό 5% επί του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν τα μέλη της.
βγ) Για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας δικαιούχοι είναι οι δύο αντιπροσωπευτικότερες Ομοσπονδίες ή Σύλλογοι, όπου δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες, των επαγγελματιών και των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών του οικείου Δήμου και το ποσό εκάστης δικαιούχου καθορίζεται σε ποσοστό 5% επί του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν τα μέλη της.
Τα ποσά αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση επιχορήγηση των φορέων αυτών.
4. Ποσοστό 40% του εισπραττόμενου ημερήσιου τέλους της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου αποτελεί αφενός μεν το μοναδικό ανταποδοτικό τέλος προς τους Δήμους για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στους χώρους αυτών με τη μορφή τελών καθαριότητας, τελών κατάληψης πεζοδρομίου και χρήσης κοινόχρηστων χώρων και αφετέρου τυχόν συνδρομή προς τους φορείς της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους και τον εκσυγχρονισμό και προβολή των λαϊκών αγορών. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται το αναλογούν χαρτόσημο και είναι ενιαίο για όλη τη χώρα. Το υπόλοιπο ποσοστό 60% του τέλους αυτού εγγράφεται ως έσοδο στους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων Περιφερειών.
5. Οι Ομοσπονδίες ή οι Σύλλογοι, όπου δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες, των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών, για να εισπράξουν το προβλεπόμενο ποσό της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, που τους διατίθεται με την απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου ή Δημοτικού Συμβουλίου κατά περίπτωση, υποχρεούνται να υποβάλουν προηγουμένως στον φορέα λειτουργίας των λαϊκών αγορών αίτηση με συνημμένη απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, στην οποία ορίζεται επακριβώς ο σκοπός για τον οποίο προορίζονται τα ποσά.
Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ειδικότερα τα αρμόδια Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, και για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές τα δημοτικά συμβούλια κατά περίπτωση, με αποφάσεις τους βεβαιώνουν την ύπαρξη της σχετικής πίστωσης και εγκρίνουν τη σκοπιμότητα και τη διάθεση του προβλεπόμενου ποσού. Με την απόφαση έγκρισης καθορίζεται ο σκοπός για τον οποίο διατίθεται το ποσό, το χρονικό διάστημα από την εκταμίευση, μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθεί η διάθεσή του, και το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών, καθώς και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο υποχρεούται η Ομοσπονδία ή ο Σύλλογος να αποδώσει λογαριασμό, υποβάλλοντας όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και παραστατικά έγγραφα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του ενός (1) μηνός.
Σε περίπτωση μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας, η απόφαση έγκρισης ανακαλείται από το φορέα έγκρισης και η Ομοσπονδία ή ο Σύλλογος υποχρεούται να επιστρέψει το χορηγηθέν ποσό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90) και θα αποκλείεται από κάθε διάθεση σχετικού ποσού για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών.
6. Η απόφαση της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου εκδίδεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έκαστου έτους, έπειτα από πρόταση των οικείων δήμων στην εδαφική περιφέρεια των οποίων λειτουργούν λαϊκές αγορές και αφορά τέλη καθαριότητας, τέλη κατάληψης πεζοδρομίου και χρήσης κοινοχρήστων χώρων τρέχουσας περιόδου. Οι προτάσεις των οικείων δήμων υποβάλλονται στον Περιφερειάρχη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής πρότασης από δήμο, η απόφαση εκδίδεται χωρίς την πρόταση αυτή.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Εσωτερικών, μπορεί να διατίθεται ποσοστό έως 10% από το ποσό του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 που αποτελεί έσοδο των περιφερειών, αποκλειστικά για την οικονομική ενίσχυση ανέργων, πολύτεκνων, απόρων, ατόμων με αναπηρία άνω του 67%, ατόμων τρίτης ηλικίας που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, οικογενειών με ανήλικα τέκνα με ειδικές ανάγκες και γονιών που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης. Η οικονομική ενίσχυση αφορά αποκλειστικά στην κάλυψη βιοτικών αναγκών των ανωτέρω με είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ
ΑΓΟΡΩΝ
Άρθρο 8
Άδεια πωλητή λαϊκών αγορών
1. Στις λαϊκές αγορές επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται φυσικά πρόσωπα που είναι παραγωγοί ή επαγγελματίες πωλητές αυτοπροσώπως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, συνεταιριστικές οργανώσεις και αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, εφόσον κατέχουν άδεια πωλητή λαϊκών αγορών.
2. Αρμόδια Αρχή για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, είναι:
(
α) Τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για μεν τον παραγωγό και τη συνεταιριστική οργάνωση ή την αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών, εφόσον δραστηριοποιείται ή έχει την έδρα του στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, για δε τον επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, εφόσον έχει την κατοικία ή τη μόνιμη διαμονή του στα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, και
(β) για τις λοιπές περιοχές της χώρας, το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, για μεν τον παραγωγό και τη συνεταιριστική οργάνωση ή την αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών, εφόσον δραστηριοποιείται ή έχει την έδρα του στα διοικητικά όρια του οικείου δήμου, για δε τον επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, εφόσον έχει την κατοικία ή τη μόνιμη διαμονή του στον οικείο Δήμο και για τις θέσεις που προκηρύσσονται σε αυτόν.
3. Οι αδειούχοι πωλητές λαϊκών αγορών υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους τη σχετική άδεια και να την επιδεικνύουν στα ελεγκτικά όργανα όταν τους ζητηθεί.
Άρθρο 9
Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών
1. Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών δικαιούνται:
Α. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης ιδιόκτητης ή μισθωμένης ή είναι αλιείς ή υδατοκαλλιεργητές ή ιχθυοκαλλιεργητές, και διαθέτουν τα κατωτέρω προϊόντα αποκλειστικά δικής τους παραγωγής και οικοτεχνίας, σύμφωνα με το άρθρο 17:
(α) αβγά σφραγισμένα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού,
(β) άνθη, καλλωπιστικά φυτά και κηπευτικό χώμα που δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
(γ) ελιές,
(δ) οίνος εμφιαλωμένος, ο οποίος έχει παραχθεί, εμφιαλωθεί και επισημανθεί, σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική αμπελοοινική νομοθεσία,
(ε) ελαιόλαδο συσκευασμένο, όπως ορίζεται στην απόφαση 323902/18.09.2009 (Β΄2026) «Συμπληρωματικά μέτρα του Κανονισμού 1019/2002»,
(στ) μέλι τυποποιημένο,
(ζ) ξηροί καρποί,
(η) οπωροκηπευτικά,
(θ) όσπρια,
(ι) πουλερικά και κουνέλια που πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,
(ια) μεταποιημένα ή συσκευασμένα ή τυποποιημένα προϊόντα οικοτεχνίας, ιδίως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, προϊόντα ντομάτας, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί, παραδοσιακά ζυμαρικά, βότανα και αρτύματα,
(ιβ) νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, ιχθυοκαλλιέργειας,
(ιγ) λοιπά αγροτικά προϊόντα,
(ιδ) τυροκομικά προϊόντα, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 852/2004 και 853/2004, έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την επισήμανση και κατά τη μεταφορά και πώλησή τους τηρούνται οι απαιτήσεις του Κεφαλαίου III του Παραρτήματος II του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004, και
(ιε) αλλαντικά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένες και πιστοποιημένες μονάδες παραγωγών και τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Β. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, προκειμένου να διακινήσουν προϊόντα των μελών τους τα οποία δεν κατέχουν άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών. Κάθε Συνεταιριστική Οργάνωση και αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών διαθέτει τα προϊόντα της μέσω υπαλλήλου της, τα στοιχεία του οποίου δηλώνονται στο φορέα έκδοσης της άδειας και αναγράφονται μαζί με τα λοιπά στοιχεία στην άδεια και ο οποίος φέρει υποχρεωτικά την κάρτα που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 13.
2. Κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο της παραγράφου 1 του παρόντος λαμβάνει μία μόνον άδεια πωλητή λαϊκών αγορών, η οποία ισχύει για τις λαϊκές αγορές όλης της χώρας και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα. Κάθε συνεταιριστική οργάνωση ή αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών λαμβάνει μία μόνο άδεια ανά δέκα (10) παραγωγούς και μέχρι δεκαπέντε (15) άδειες, η οποία ισχύει για τις λαϊκές αγορές όλης της χώρας και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα. Στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά, φυσικά ή νομικά, επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν και σε λαϊκή αγορά εκτός διοικητικών ορίων της αρμόδιας αρχής έκδοσης της άδειας, υποχρεούνται να υποβάλουν όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο άρθρο 10 του παρόντος σε κάθε αρχή στα διοικητικά όρια της οποίας ανήκει η κάθε λαϊκή αγορά.
3. Η άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών φέρει την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ», έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ύψους 0,14 μ. και πλάτους 0,20 μ., χρώμα πράσινο και φέρει τα εξής στοιχεία:
α) Το φορέα που εκδίδει την άδεια και την ημερομηνία έκδοσης και ανανέωσης της άδειας.
β) Εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση κατοικίας του, εφόσον δε πρόκειται για τα πρόσωπα του στοιχείου Β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, την επωνυμία και την έδρα τους.
γ) Τον αριθμό μητρώου πωλητή με ηλεκτρονική σήμανση.
δ) Τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την αρμόδια Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου.
ε) Τον ασφαλιστικό φορέα και τον αριθμό ΑΜΚΑ του δικαιούχου φυσικού προσώπου.
στ) Τη λαϊκή αγορά και τη συγκεκριμένη θέση εντός αυτής στην οποία δραστηριοποιείται ο κάτοχος της άδειας ανά ημέρα, καθώς και κάθε μεταγενέστερη μεταβολή των στοιχείων αυτών.
ζ) Φωτογραφία του φυσικού προσώπου σφραγισμένη από το φορέα που εκδίδει την άδεια.
η) Τα παραγόμενα προϊόντα και τις συνολικές ποσότητες αυτών που πρόκειται να διατεθούν κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο η άδεια ισχύει, με βάση τη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.
θ) Τις προσκομιζόμενες προς διάθεση ποσότητες προϊόντων για κάθε συγκεκριμένη ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά. Για το σκοπό αυτόν φέρει τον αναγκαίο αριθμό φύλλων και είναι δυνατή η προσθήκη νέων.
ι) Τον αριθμό καταχώρισης του παραγωγού στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (Μ.Ε.Ν.Ο.).
4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μπορεί να προστίθενται και άλλα προϊόντα από αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται οι τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις διακίνησης και διάθεσης των προϊόντων.
Άρθρο 10
Χορήγηση, ανανέωση και μεταβίβαση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών
1. Για την απόκτηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών από φυσικό πρόσωπο, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στην Αρμόδια Αρχή του άρθρου 8 του παρόντος νόμου, στην οποία δηλώνεται:
α) ότι ασχολείται προσωπικά με την παραγωγή ή από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή ο/η σύζυγος και πρόσωπα που έχουν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού,
β) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτημάτων, τη θέση που βρίσκονται, την έκταση, τις ποσότητες των προϊόντων που παράγει, καθώς και το ύψος της παραγωγής που θα διαθέτει στις λαϊκές αγορές. Ειδικά, για τα πρόσωπα που από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων με τον κάτοχο της γεωργικής εκμετάλλευσης και έχουν συγγένεια εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού, δηλώνεται ότι είναι κάτοχοι παραγωγικής άδειας και αναφέρεται το ποσοστό της συνολικής παραγωγής που καθένας χωριστά προτίθεται να διαθέσει στις λαϊκές αγορές,
γ) ότι σε περίπτωση μισθωμένων εκτάσεων καλλιέργειας, αυτές βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας της μόνιμης κατοικίας του, ή σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα, εκτός εάν πρόκειται για όσπρια, ρύζι ή ξηρούς καρπούς ή προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.),
δ) ότι είναι επαγγελματίας αγρότης, όπως αυτός ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/ 2010,
ε) τον αριθμό Μητρώου του βιβλιαρίου του ΟΓΑ ή τον αριθμό της βεβαίωσης του κλάδου της κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ,
στ) μέχρι τρεις (3) λαϊκές αγορές στις οποίες, κατά σειρά προτίμησης, επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί,
ζ) ότι θα δραστηριοποιείται σε μία λαϊκή αγορά ανά ημέρα και ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση άδειας παραγωγού λαϊκών αγορών σε οποιονδήποτε άλλο φορέα χορήγησης αδειών παραγωγού λαϊκών αγορών.
2. Ο παραγωγός οφείλει να υποβάλει μαζί με την αίτησή του τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11, η οποία έχει ισχύ τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της.
β) Αντίγραφο της φορολογικής του δήλωσης (Έντυπο Ε1) του προηγούμενου έτους.
γ) Αντίγραφο της αρχικής δήλωσης ακινήτων (Έντυπο Ε9) με όλες τις μεταβολές.
δ) Βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος και βεβαίωση έναρξης ταμειακής μηχανής.
ε) Βεβαίωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010.
στ) Πιστοποιητικό υγείας, σύμφωνα με τη με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/2012 (Β΄ 1199) υπουργική απόφαση.
Τέλος, ο ενδιαφερόμενος κατά την κατάθεση της αίτησης επιδεικνύει το Μηχανογραφικό Δελτίο Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών (Έντυπο Ε3) του προηγούμενου.
3. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών οφείλουν να υποβάλουν επιπλέον, μέσω των εκπροσώπων τους:
α) Καταστατικό της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών και
β) Ονομαστική κατάσταση των μελών της, θεωρημένη από τη Δ.Ο.Υ. της, έδρας, της στην οποία αναγράφονται οι αδειούχοι πωλητές λαϊκών αγορών.
γ) Βεβαίωση ότι τα πωλούμενα προϊόντα προέρχονται από μέλη τους που δεν διαθέτουν άδεια παραγωγού πωλητή.
4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ορίζονται αναλυτικά τα τυχόν επιπλέον δικαιολογητικά που απαιτούνται να προσκομιστούν κατά περίπτωση για την έκδοση ή ανανέωση της άδειας και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
5. Η άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών ισχύει για όσο χρόνο αναγράφεται στη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 για κάθε προϊόν, με ελάχιστο χρόνο ισχύος τους δύο (2) μήνες και μέγιστο τους δώδεκα (12) μήνες.
6. Η άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών ανανεώνεται, μία ή περισσότερες φορές, για ίσο χρόνο κάθε φορά, για κάθε προϊόν. Κατά την ανανέωση της άδειας λαμβάνονται υπόψη και αναγράφονται οι αδιάθετες ποσότητες προϊόντων, τα οποία συντηρούνται επί μακρόν, μετά την περίοδο συγκομιδής, χωρίς να υφίστανται ουσιώδεις αλλοιώσεις των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών που δεν εξαντλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ισχύος της άδειας. Οι αδιάθετες ποσότητες προκύπτουν μετά από αφαίρεση από τη συνολική αρχική ποσότητα, που είχε δηλώσει ο παραγωγός ή ο εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών, με βάση τη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής, κατά την έκδοση ή ανανέωση της άδειας, των συνολικών ποσοτήτων, που τμηματικά είχαν διακινηθεί κατά το χρόνο ισχύος της άδειας, με τα συνοδευτικά για τη διακίνηση των προϊόντων μέχρι το χώρο της λαϊκής αγοράς.
7. Η άδεια, σε περίπτωση απώλειας, αντικαθίσταται για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ισχύος της, με αίτηση του παραγωγού ή του εκπροσώπου της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών. Οι αδιάθετες ποσότητες υπολογίζονται και αναγράφονται στην άδεια.
8. Κατά τη διάρκεια ισχύος της παραγωγικής άδειας είναι δυνατή η προσθήκη νέων προϊόντων, με προσκόμιση της βεβαίωσης της Τριμελούς Επιτροπής.
9. Με απόφαση των Περιφερειακών Συμβουλίων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, ή με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, επιτρέπεται μία φορά μόνον η μεταβίβαση κατά σειρά προτεραιότητας στον/στην σύζυγο, στα τέκνα και τα αδέλφια της άδειας παραγωγού, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών, όπως αυτές καθορίζονται στο παρόν άρθρο και προσκομίζουν όλα τα αντίστοιχα δικαιολογητικά,
β) σε περίπτωση θανάτου του κατόχου της άδειας, σε έναν μόνο εκ των νομίμων κληρονόμων, με αντίστοιχη παραίτηση των υπολοίπων, η οποία γίνεται εγγράφως και φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή,
γ) σε περίπτωση μόνιμης αναπηρίας του κατόχου σε ποσοστό τουλάχιστον 67% με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ το εν λόγω δικαίωμα ασκείται με αίτηση του δικαιούχου εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη γέννηση του δικαιώματος. Σε περίπτωση παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας, η ισχύς της άδειας παύει αυτοδικαίως. Ο νέος κάτοχος, τοποθετείται στις ίδιες λαϊκές αγορές και στις ίδιες θέσεις του προηγούμενου κατόχου.
Άρθρο 11
Τριμελείς Επιτροπές χορήγησης βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών
1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συστήνονται Τριμελείς Επιτροπές για τη χορήγηση βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών, ορίζεται η σύνθεσή τους, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομιστούν ανάλογα με το είδος του προϊόντος, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και τη λειτουργία τους, καθώς και το περιεχόμενο της βεβαίωσης.
2. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη συγκροτούνται στις περιφέρειες ή στις περιφερειακές ενότητες της χώρας οι αντίστοιχες Τριμελείς Επιτροπές.
3. Έργο της Τριμελούς Επιτροπής είναι η έκδοση σε κάθε ενδιαφερόμενο της σχετικής βεβαίωσης, στην οποία αναφέρεται ο τρόπος διαπίστωσης της ύπαρξης των καλλιεργειών, η θέση και η έκταση των κτημάτων, η προβλεπόμενη στρεμματική και συνολική ποσότητα κατά προϊόν και ποικιλία, καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών, ιδιόκτητο ή μισθωμένο.
4. Στα μέλη των ανωτέρω Επιτροπών καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η δαπάνη των οποίων βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων.
Άρθρο 12
Προσωρινή αναπλήρωση παραγωγού πωλητή
1. Επιτρέπεται η προσωρινή αναπλήρωση του αδειούχου παραγωγού πωλητή μόνο από συγγενείς εξ αίματος μέχρι και τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού και από τον/τη σύζυγο, από αδυναμία προσέλευσης του αδειούχου για λόγους υγείας, με την υποβολή στο φορέα έκδοσης της άδειας όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Σε περίπτωση που ο αδειούχος στερείται των συγγενικών προσώπων των ανωτέρω παραγράφων, επιτρέπεται η προσωρινή αναπλήρωσή του από δηλωμένο υπάλληλο.
2. Επιτρέπεται η αναπλήρωση αδειούχου παραγωγού για λόγους μητρότητας ή πατρότητας μόνο από συγγενείς εξ αίματος μέχρι και τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού και από τον/τη σύζυγο, για χρονικό διάστημα που ορίζουν οι κείμενες περί προστασίας της μητρότητας και πατρότητας διατάξεις.
3. Η προσωρινή αναπλήρωση έχει τον τύπο βεβαίωσης και περιλαμβάνει:
α) Τα στοιχεία ταυτότητας και τη φωτογραφία του προσώπου που αναπληρώνει τον κάτοχο της άδειας με σφραγίδα του φορέα που εξέδωσε ή ανανέωσε την άδεια.
β) Τα στοιχεία ταυτότητας του/της κατόχου της άδειας, τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης αυτής.
γ) Το βαθμό συγγένειας κατόχου και αναπληρωτή.
δ) Το λόγο αναπλήρωσης (ασθένεια κ.λπ.).
ε) Το χρονικό διάστημα της αναπλήρωσης.
4. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στον φορέα ο οποίος και εκδίδει την απόφαση προσωρινής αναπλήρωσης.
5. Τα πρόσωπα που αναπληρώνουν προσωρινά τον παραγωγό είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την ορθή τήρηση των όρων χρήσης της άδειας.
Άρθρο 13
Πρόσληψη υπαλλήλου από τον παραγωγό πωλητή
1. Οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών μπορούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους εφόσον προηγουμένως προσκομισθούν τα κατωτέρω δικαιολογητικά στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς που χορηγούν ή ανανεώνουν την άδεια:
α) Αίτηση του παραγωγού, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του ιδίου και του υπό πρόσληψη υπαλλήλου, καθώς και ο αριθμός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του τελευταίου.
β) Σύμβαση εργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων και σε περίπτωση σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, η τυχόν ανανέωσή της.
γ) Αντίγραφο αναγγελίας πρόσληψης υπαλλήλου στον Ο.Α.Ε.Δ..
δ) Υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου στην οποία δηλώνεται ότι δεν ασκεί άλλο επάγγελμα ή επαγγελματική δραστηριότητα και ότι ο ίδιος ή η σύζυγος ή συγγενείς εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού δεν έχουν άλλη άδεια επαγγελματική ή παραγωγική για τις λαϊκές αγορές ή τις λαϊκές αγορές προϊόντων βιολογικής γεωργίας της χώρας ή για υπαίθριο εμπόριο.
ε) Προκειμένου για υπαλλήλους υπηκόους τρίτων χωρών, άδεια διαμονής και εργασίας που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και η τυχόν ανανέωσή της.
2. Η πρόσληψη και διαγραφή υπαλλήλου υπόκειται σε έγκριση του οργάνου που χορήγησε την άδεια, μετά από αίτηση του παραγωγού πωλητή και υπεύθυνη δήλωσή του και καταχωρούνται στην παραγωγική άδεια πωλητή μετά από έλεγχο ακρίβειας των δηλούμενων στοιχείων.
3. Η απόφαση πρόσληψης, και κάθε άλλης μεταβολής της σχέσης εργασίας του υπαλλήλου κοινοποιείται από το αρμόδιο όργανο που χορήγησε την άδεια στο υποκατάστημα του ασφαλιστικού φορέα του τόπου κατοικίας του παραγωγού πωλητή.
4. Οι αγρεργάτες, που είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. και απασχολούνται παραλλήλως ως υπάλληλοι σε λαϊκές αγορές από παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, εξαιρούνται της ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Κατά την πρόσληψή τους, ο αδειούχος παραγωγός, προσκομίζει μαζί με την αίτηση, εκτός από τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 και βιβλιάριο Ο.Γ.Α. ή βεβαίωση κύριας ασφάλισης του Ο.Γ.Α. και υπεύθυνη δήλωση περί αποκλειστικής απασχόλησης του αγρεργάτη τόσο στην καλλιέργεια των κτημάτων όσο και στην πώληση των παραγομένων προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
5. Καθιερώνεται πλαστικοποιημένη κάρτα κίτρινου χρώματος για τον υπάλληλο, την οποία φέρει σε εμφανές σημείο της ενδυμασίας του, όταν είναι στο χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και στην οποία επικολλάται πρόσφατη φωτογραφία του υπαλλήλου και αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία πρόσληψης και τα στοιχεία του εργοδότη – παραγωγού πωλητή λαϊκής αγοράς.
Άρθρο 14
Άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών
1.
 Κάθε φυσικό πρόσωπο, που δεν είναι παραγωγός, μπορεί να αποκτήσει άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, μετά από σχετική προκήρυξη, η οποία εκδίδεται από τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, και από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας και εγκρίνεται με απόφαση του αντίστοιχου Περιφερειάρχη. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία δικαιούχων, πλην των δικαιολογητικών που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου, κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την εφαρμογή του παρόντος και συγκροτείται τριμελής επιτροπή για τη διενέργεια κλήρωσης ανά κατηγορία δικαιούχων, με Πρόεδρο δικαστικό και μέλη από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και του οικείου δήμου. Για την επιλογή του Προέδρου, εφαρμόζεται αναλόγως η διαδικασία του άρθρου 5.
2. Η άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών είναι προσωποπαγής, χορηγείται σε ανέργους για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, και μεταξύ αυτών κατά προτεραιότητα με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε πρόσωπα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
(α) μέχρι ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%), σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον πενήντα (50%) και τυφλούς,
(β) μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), σε πολύτεκνους και τα τέκνα αυτών, καθώς και σε γονείς με τρία τέκνα,
(γ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (Α΄ 82),
(δ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε γονείς ανήλικων τέκνων με αναπηρία και σε γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,
(ε) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες,
(στ) μέχρι ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) σε Έλληνες Ρομά που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας,
ζ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση.
3. Οι υπόλοιπες άδειες χορηγούνται με τη διαδικασία της κλήρωσης της παραγράφου 1, στην οποία μετέχουν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και είναι άνεργοι. Η ίδια κλήρωση διενεργείται και όταν ο αριθμός των προσώπων τα οποία έχουν προτεραιότητα, κατά κατηγορία, υπερβαίνει τον αριθμό των αδειών που αναλογεί σε κάθε κατηγορία προσώπων. Εάν ο αριθμός των αιτήσεων από ανέργους είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς χορήγηση αδειών, οι επιπλέον άδειες χορηγούνται μόνο ύστερα από νέα προκήρυξη και τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας.
4. Δεν δικαιούται άδειας ο πωλητής, ο οποίος μεταβιβάζει την άδειά του και ο πωλητής που αποχωρεί, λόγω συνταξιοδότησης, γήρατος ή αναπηρίας. Επαγγελματίας πωλητής, ο οποίος με αίτησή του παραιτείται της άδειάς του, διαγράφεται οριστικά, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής ή Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους ή των οικείων δημοτικών συμβουλίων, για τις λαϊκές αγορές των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, και δεν δικαιούται νέα άδεια.
5. Οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αντίστοιχα έχουν δικαίωμα να μην εισπράττουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των κατόχων επαγγελματικής άδειας πωλητών προς τους ασφαλιστικούς φορείς, όταν οι κάτοχοι αυτοί δεν προσέρχονται, αδικαιολόγητα, στις λαϊκές αγορές αυτοπροσώπως για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) μηνών και βεβαιώνεται τούτο με εκθέσεις των αρμόδιων υπαλλήλων.
6. Η διάρκεια της άδειας είναι αόριστη και ανακαλείται αυτοδικαίως μόλις εκλείψει ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκε. Για το σκοπό αυτόν ο αδειούχος καταθέτει ετησίως, σε κάθε ετήσια επέτειο χορήγησης της άδειας, προς την αρμόδια αρχή που εξέδωσε την άδεια:
α) Φορολογική ενημερότητα.
β) Ασφαλιστική ενημερότητα.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι συνεχίζουν να συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας.
Σε περίπτωση που εκλείψει ο λόγος χορήγησης της άδειας κατά την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, ο αδειούχος οφείλει να το δηλώσει εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών στην αρχή που εξέδωσε την άδεια. Σε περίπτωση παράλειψης, υπέχει την ποινική ευθύνη της παραγράφου 1 του άρθρου 31.
7. Για τη χορήγηση ή ανανέωση άδειας επαγγελματία πωλητή υποβάλλονται εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τα παρακάτω κύρια δικαιολογητικά:
α) βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.,
β) βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του ασφαλιστικού φορέα,
γ) Ε1, Ε3 και εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογικών δηλώσεων για τα τελευταία τρία έτη,
δ) βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων από το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων,
ε) πιστοποιητικό υγείας, σύμφωνα με τη με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/2012 (Β΄1199) υπουργική απόφαση,
στ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν ασκεί άλλο επάγγελμα ο ίδιος και ότι δεν έχει συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα,
ζ) δικαιολογητικά για την απόδειξη της ιδιότητας του δικαιούχου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην προκήρυξη.
8. Οι άδειες επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών διακρίνονται στις κατωτέρω δέκα (10) κατηγορίες:
α) νωπών οπωροκηπευτικών, αβγών, κομμένων ανθέων,
β) βιολογικών νωπών, μεταποιημένων και τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, πιστοποιημένων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, που φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης ως βιολογικών προϊόντων,
γ) νωπών αλιευτικών προϊόντων (θαλάσσης, γλυκέων υδάτων, ιχθυοκαλλιέργειας),
δ) κατεψυγμένων ειδών αλιείας-αλιευμάτων, λαχανικών, σφολιάτας και παρασκευασμάτων ζύμης,
ε) ειδών κυλικείου (σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις),
στ) μέσων συσκευασίας (χάρτινες – πλαστικές σακούλες), εκμετάλλευση χημικών τουαλετών,
ζ) ειδών ένδυσης, νεωτερισμών, φο μπιζού, λευκών ειδών, ψιλικών, καθώς και ειδών υπόδησης και δερμάτινων ειδών (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια),
η) ειδών υαλοπωλείου, πλαστικών με το μέτρο, εκκλησιαστικών ειδών, καθώς και ειδών παντοπωλείου (μη εδώδιμα),
θ) ειδών και υποβοηθητικών καλλιέργειας ανθοκομικής (πήλινες, πλαστικές γλάστρες, χώμα), καλλωπιστικών φυτών, πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια κηπευτικών, δενδρυλλίων οπωροφόρων, αμπέλου). Ειδικά, η πώληση πολλαπλασιαστικού υλικού, επιτρέπεται μόνον από τους πωλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ν. 1564/1985 (Α΄ 164), ως ισχύει, και των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότησή του,
ι) ειδών παντοπωλείου (τρόφιμα σε στερεά ή υγρή μορφή, εδώδιμα, τυροκομικά και αλλαντικά), χαρτιού ατομικής ή οικιακής φροντίδας, καθώς και ξηρών καρπών, μελιού, ζαχαρωδών προϊόντων, τυποποιημένου κομμένου καφέ.
9. Κάθε πωλητής κάτοχος επαγγελματικής άδειας επιτρέπεται να πωλεί προϊόντα από περισσότερες κατηγορίες, και ειδικότερα ως εξής:
α) κατηγορίες α΄, β΄ και ι΄
β) κατηγορίες ε΄ και στ΄και
γ) κατηγορίες ζ΄, η΄ και θ΄.
Αλλαγή κατηγορίας επιτρέπεται μόνο από τις κατηγορίες στ΄, ζ΄, η΄, θ΄ και ι΄, στις κατηγορίες α΄, β΄, γ΄, δ΄, και ε΄.
10. Η άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών φέρει την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ», έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ύψους 0,11 μ. και πλάτους 0,08 μ., χρώμα γαλάζιο και φέρει τα εξής στοιχεία:
α) Το φορέα που εκδίδει την άδεια και την ημερομηνία έκδοσης και ανανέωσης της άδειας.
β) Εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση κατοικίας του.
γ) Τον αριθμό μητρώου πωλητή με ηλεκτρονική σήμανση.
δ) Τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την αρμόδια Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου.
ε) Τον ασφαλιστικό φορέα και τον αριθμό ΑΜΚΑ του δικαιούχου.
στ) Τη λαϊκή αγορά και τη συγκεκριμένη θέση εντός αυτής στην οποία δραστηριοποιείται ο κάτοχος της άδειας ανά ημέρα, καθώς και κάθε μεταγενέστερη μεταβολή των στοιχείων αυτών.
ζ) Φωτογραφία του φυσικού προσώπου σφραγισμένη από το φορέα που εκδίδει την άδεια.
η) Τις κατηγορίες πωλούμενων προϊόντων.
Άρθρο 15
Μεταβίβαση άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών
1. Η άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών είναι προσωποπαγής και αμεταβίβαστη. Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση των Περιφερειακών Συμβουλίων της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, ή με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, επιτρέπεται μια φορά μόνον η μεταβίβαση κατά σειρά προτεραιότητας στον/στη σύζυγο ή σε ένα εκ των συνοικούντων τέκνων με ταυτόχρονη παραίτηση από το δικαίωμα των λοιπών και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για κατοχή άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, που αποδεικνύονται με την προσκόμιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών, στις εξής περιπτώσεις:
α) σε περίπτωση θανάτου του κατόχου της άδειας και
β) σε περίπτωση μόνιμης εφ’ όρου ζωής αναπηρίας του κατόχου της άδειας σε ποσοστό 67% τουλάχιστον με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Επίσης, επιτρέπεται μία φορά η μεταβίβαση στα τέκνα ή στον/στη σύζυγο ή στα αδέλφια ή σε υπάλληλο του αδειούχου πωλητή, εφόσον τα πρόσωπα αυτά αποδεδειγμένα εργάζονται μαζί με τον αδειούχο πωλητή τουλάχιστον για πέντε (5) χρόνια.
2. α) Η μεταβίβαση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήσεως των δικαιούχων, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη γέννηση του δικαιώματος. Σε περίπτωση παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας η ισχύς της άδειας παύει αυτοδικαίως. Χρονική αφετηρία για τη γέννηση του δικαιώματος, για τις μεν μεταβιβάσεις λόγω θανάτου νοείται η ημερομηνία θανάτου, για τις δε περιπτώσεις αναπηρίας η ημερομηνία πιστοποίησής της.
β) Η παραίτηση ενός ή περισσοτέρων προσώπων, που δικαιούνται την άδεια κατά την ως άνω σειρά προτεραιότητας γίνεται εγγράφως και φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια Αρχή. Η μεταβιβασθείσα άδεια φέρει την ένδειξη «Η παρούσα άδεια δεν μεταβιβάζεται εκ νέου».
γ) Πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την κατοχή επαγγελματικής άδειας, που αναφέρονται στο άρθρο 14, απαιτείται επιπλέον σε περίπτωση θανάτου, ληξιαρχική πράξη θανάτου και σε περίπτωση αναπηρίας, σε ποσοστό 67% τουλάχιστον, βεβαίωση που εκδίδεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στην οποία ρητά θα αναγράφεται ο προσδιορισμός της αναπηρίας ως μόνιμης (εφ’ όρου ζωής).
δ) Βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων από το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
ε) Πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με τη με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/2012 (Β΄1199) υπουργική απόφαση.
στ) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν ασκεί άλλο επάγγελμα ο ίδιος και ότι δεν έχει συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα.
Άρθρο 16
Πρόσληψη υπαλλήλου από επαγγελματία πωλητή
1. Τα φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών μπορούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους, εφόσον προηγουμένως προσκομισθούν τα κατωτέρω δικαιολογητικά στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς που χορηγούν ή ανανεώνουν την άδεια:
α) Αίτηση του επαγγελματία στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του ιδίου και του υπό πρόσληψη υπαλλήλου, καθώς και ο αριθμός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του τελευταίου.
β) Σύμβαση εργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων και σε περίπτωση σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, η τυχόν ανανέωσή της.
γ) Αντίγραφο αναγγελίας πρόσληψης υπαλλήλου στον Ο.Α.Ε.Δ..
δ) Υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου στην οποία δηλώνεται ότι δεν ασκεί άλλο επάγγελμα ή επαγγελματική δραστηριότητα και ότι ο ίδιος ή η σύζυγος ή συγγενείς εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού δεν έχουν άλλη άδεια επαγγελματική ή παραγωγική για τις λαϊκές αγορές ή τις λαϊκές αγορές προϊόντων βιολογικής γεωργίας της xώρας ή για υπαίθριο εμπόριο.
ε) Προκειμένου για υπαλλήλους υπηκόους τρίτων χωρών, άδεια διαμονής και εργασίας που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και η τυχόν ανανέωσή της.
2. Η πρόσληψη και διαγραφή υπαλλήλου εγκρίνεται με απόφαση του οργάνου που χορήγησε την άδεια, μετά από αίτηση του επαγγελματία πωλητή και υπεύθυνη δήλωσή του και καταχωρούνται στην άδεια επαγγελματία πωλητή μετά από έλεγχο ακρίβειας των δηλούμενων στοιχείων.
3. Η απόφαση πρόσληψης και κάθε άλλης μεταβολής της σχέσης εργασίας του υπαλλήλου κοινοποιείται από το αρμόδιο όργανο που χορήγησε την άδεια στο υποκατάστημα του ασφαλιστικού φορέα του τόπου κατοικίας του επαγγελματία πωλητή.
4. Καθιερώνεται πλαστικοποιημένη κάρτα κίτρινου χρώματος για τον υπάλληλο, την οποία φέρει σε εμφανές σημείο της ενδυμασίας του, όταν είναι στο χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και στην οποία επικολλάται πρόσφατη φωτογραφία του υπαλλήλου και αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία πρόσληψης και τα στοιχεία του εργοδότη- επαγγελματία πωλητή λαϊκής αγοράς.
Άρθρο 17
Όροι και προϋποθέσεις διάθεσης αγροτικών προϊόντων
Τα διατιθέμενα από τους πωλητές στις λαϊκές αγορές προϊόντα πρέπει να πληρούν όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, όπως ορίζονται κάθε φορά στην κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, καθώς και στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, στις διατάξεις της κείμενης Κτηνιατρικής Νομοθεσίας, στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και στις ισχύουσες υγειονομικές και λοιπές διατάξεις. Ειδικότερα, για τα νωπά οπωροκηπευτικά εφαρμόζεται η κοινή υπουργική απόφαση 257543/ 31.7.2003 «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 1148/2001 της Επιτροπής των ΕΚ σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας που εφαρμόζονται στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών» (Β΄ 1122). Τα είδη ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων και των νωπών ειδών αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας και τα κατεψυγμένα προϊόντα γενικώς, πρέπει να διατηρούνται, να διακινούνται και να διατίθενται από ειδικά διασκευασμένα οχήματα αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται και η κοινή υπουργική απόφαση ΥΑ 15523/2006 (Β΄ 1187/31.8.2006) ως ισχύει, και ο Οδηγός Υγιεινής για τους πωλητές τροφίμων σε λαϊκές αγορές (κατά περίπτωση) του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
(Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων)
Άρθρο 18
Γενικές Διατάξεις
1. Οι διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού εφαρμόζονται ειδικά για τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων και όπου δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ και των άρθρων 8 έως 13 και 17 του Κεφαλαίου Γ΄ του παρόντος για τα θέματα που ρυθμίζουν.
2. Οι Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων λειτουργούν διακριτά από τις άλλες λαϊκές αγορές.
Άρθρο 19
Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων
1. Στις λαϊκές αγορές του παρόντος κεφαλαίου δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνον αδειούχοι φυσικά πρόσωπα, καθώς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών αυτοτελώς, οι οποίες ελέγχονται και πιστοποιούνται ως ομάδες βιοκαλλιεργητών και πωλούν τα προϊόντα για λογαριασμό τους και με την επωνυμία τους σύμφωνα με τα οριζόμενα: στον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2092/91(L 198) του Συμβουλίου «Περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής», όπως έχει τροποποιηθεί, στον Κανονισμό (ΕΚ) 834/2007 (L 189) του Συμβουλίου «για τη βιολογική παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 2092/91», σε συνδυασμό με τον Κανονισμό (ΕΚ) 889/2008 και στην υπ’ αριθμ.245090/31.1.2006 (Β΄ 157) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Καθορισμός συμπληρωματικών Μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2092/91 (L 198) του Συμβουλίου «Περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
2. Οι ανωτέρω δικαιούχοι πρέπει να ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης, ιδιόκτητης ή μισθωμένης, με την προϋπόθεση ότι είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010.
3. Οι παραγωγικές άδειες για τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων διακρίνονται κατά το περιεχόμενό τους ανάλογα με τα παραγόμενα πιστοποιημένα και με επισήμανση διατιθέμενα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, ως κατωτέρω:
α) Αβγών σφραγισμένων με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
β) Ανθέων, φυτών, φυτάριων που προορίζονται προς φύτευση για την παραγωγή φυτών.
γ) Οπωροκηπευτικών.
δ) Ελιών.
ε) Λαδιού τυποποιημένου.
στ) Μελισσοκομικών προϊόντων.
ζ) Ξηρών καρπών στη φυσική τους κατάσταση.
η) Οσπρίων (φασόλια, φακές κ.λπ.).
θ) Λοιπών αγροτικών προϊόντων στη φυσική τους κατάσταση για τα οποία εφαρμόζονται οι εκάστοτε ρυθμίσεις της εθνικής ή ενωσιακής νομοθεσίας κατά την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας (π.χ. εδώδιμων φυτών-μανιταριών κ.λπ.).
ι) Παραδοσιακών πιστοποιημένων οικοτεχνικών αγροτικών προϊόντων συσκευασμένων – τυποποιημένων και μεταποιημένων (π.χ. μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, κρασί, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί, προϊόντα τομάτας κ.λπ.), παρασκευασμένων από πιστοποιημένες πρώτες ύλες πρωτογενούς βιολογικής παραγωγής του ιδίου του παραγωγού πιστοποιημένα και στη διαδικασία παρασκευής τους και βοτάνων-αρτυμάτων, που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
ια) Πουλερικών νωπών.
Τα ανωτέρω προϊόντα, για να διατεθούν στις λαϊκές αγορές προϊόντων βιολογικής γεωργίας, πρέπει να πληρούν τις διατάξεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας όσον αφορά το βιολογικό τρόπο παραγωγής επισήμανσης και διάθεσης, όπως εκάστοτε ισχύει.
4. Οι άδειες παραγωγού πωλητή για Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων χορηγούνται για μεν τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων Αττικής και Θεσσαλονίκης από τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα, για δε τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων της υπόλοιπης χώρας, από τα Δημοτικά Συμβούλια στην περιφέρεια των οποίων λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων.
5. Οι Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων οργανώνονται και λειτουργούν όπως οι λοιπές λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και αποκλειστικά με βάση το σχέδιο προτύπου ΕΛΟΤ 1428 «Αγορές βιοκαλλιεργητών-Απαιτήσεις λειτουργίας».
6. Καθιερώνεται ειδικός τύπος άδειας για Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων με την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ», πράσινου ανοικτού χρώματος, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ύψους 0,14 μ. και πλάτους 0,20 μ. την οποία κάθε κάτοχος φέρει υποχρεωτικά και στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 9.
7. Οι αδειούχοι οφείλουν κατά την πώληση των προϊόντων να:
α) αναρτούν σε εμφανές σημείο της θέσης τους (πάγκο) το πιστοποιητικό του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), με τον κωδικό και το όνομα του κατόχου,
β) τοποθετούν ανάλογα με τη φύση του κάθε προϊόντος πινακίδα με τις ενδείξεις κατά σειρά:
- Ονομασία προϊόντος
- Ποικιλία και ποιότητα
- Προέλευση
- Τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης και τις κατά περίπτωση ενδείξεις «προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή «προϊόν βιολογική γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο».
Άρθρο 20
Διαδικασία χορήγησης αδειών
1. Ο ενδιαφερόμενος για την απόκτηση παραγωγικής άδειας Λαϊκής Αγοράς Βιολογικών Προϊόντων υποβάλλει αίτηση στον αρμόδιο φορέα έκδοσης της άδειας στην οποία δηλώνεται:
α) ότι ασχολείται προσωπικά με την παραγωγή ή από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή ο/η σύζυγος και πρόσωπα που έχουν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού,
β) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτημάτων, τη θέση που βρίσκονται, την έκταση, τις ποσότητες των προϊόντων που παράγει, καθώς και το ύψος της παραγωγής που θα διαθέτει στις λαϊκές αγορές. Ειδικά για τα πρόσωπα που από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων με τον κάτοχο της γεωργικής εκμετάλλευσης και έχουν συγγένεια εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού, δηλώνεται ότι είναι κάτοχοι παραγωγικής άδειας και αναφέρεται το ποσοστό της συνολικής παραγωγής που καθένας χωριστά προτίθεται να διαθέσει στις λαϊκές αγορές,
γ) ότι σε περίπτωση μισθωμένων εκτάσεων καλλιέργειας, αυτές βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακή Ενότητας της μόνιμης κατοικίας του,
δ) ότι είναι επαγγελματίας αγρότης, όπως αυτός ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/ 2010.
2. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μαζί με την αίτησή τους οφείλουν να υποβάλουν:
α) Βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 του παρόντος νόμου, η οποία έχει ισχύ τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της.
β) Αντίγραφο του βιβλιαρίου του Ο.Γ.Α. ή βεβαίωση κλάδου κύριας ασφάλισης του Ο.Γ.Α..
γ) Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του/ης ενδιαφερόμενου/ης, συνοδευόμενη με την απόδειξη καταβολής του αναλογούντος φόρου.
δ) Αντίγραφο Μηχανογραφικού Δελτίου Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών ( Έντυπο Ε3) των δύο προηγουμένων ετών.
ε) Αντίγραφο της αρχικής δήλωσης ακινήτων ( Έντυπο Ε9) με όλες τις μεταβολές.
στ) Αποδεικτικά στοιχεία τήρησης της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για το βιολογικό τρόπο παραγωγής.
ζ) Έγγραφο πιστοποίησης για τα προσκομιζόμενα προς πώληση βιολογικά προϊόντα που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
η) Τον αριθμό καταχώρισης του παραγωγού στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (Μ.Ε.Ν.Ο.).»
3. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις ή οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, ως νομικά πρόσωπα, μαζί με την αίτησή τους οφείλουν επιπλέον να υποβάλουν:
α) Βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 του παρόντος νόμου η οποία έχει ισχύ τριάντα (30) ημερών, από την ημερομηνία έκδοσής της.
β) Αποδεικτικά στοιχεία τήρησης της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και το έγγραφο πιστοποίησης για τα προσκομιζόμενα προς πώληση βιολογικά προϊόντα που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
γ) Καταστατικό της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών.
δ) Αντίγραφο του Μητρώου των μελών της, θεωρημένο από την αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. της έδρας του.
ε) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας των παραγωγών στην οποία αναφέρεται ότι η Συνεταιρική Οργάνωση ή η αναγνωρισμένη ομάδα των παραγωγών έχει ενταχθεί, ως νομικό πρόσωπο, στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Ο τρόπος διάθεσης της συνολικής παραγωγής της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας των παραγωγών, καθώς και το ύψος αυτής που θα διατεθεί στις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων.
4. Κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο λαμβάνει μία μόνο άδεια πωλητή λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα. Κάθε συνεταιριστική οργάνωση ή αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών λαμβάνει μία μόνο άδεια ανά δέκα (10) παραγωγούς και μέχρι δεκαπέντε (15) άδειες και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα.
5. Η άδεια ισχύει για όσο χρόνο αναγράφεται στη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 για κάθε προϊόν, με ελάχιστο χρόνο ισχύος τους δυο (2) μήνες και μέγιστο τους δώδεκα (12) μήνες.
6. Προκειμένου η Τριμελής Επιτροπή να αποφανθεί για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τη σχετική αίτησή του στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα έκδοσης της άδειας, συνοδευμένη από τα κατωτέρω δικαιολογητικά:
α) Το έντυπο γνωστοποίησης παραγωγού που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
β) Αποδεικτικά στοιχεία τήρησης της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και το έγγραφο πιστοποίησης για τα προσκομιζόμενα προς πώληση βιολογικά προϊόντα που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
γ) Αντίγραφο συμβολαιογραφικής πράξης ή μισθωτηρίου συμβολαίου για μισθωμένα κτήματα, ως κάτωθι:
Για μονοετείς καλλιέργειες, ετήσιας ή μικρότερης διάρκειας, ή πολυετείς καλλιέργειες, το θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ. μισθωτήριο συμβόλαιο δεν πρέπει να έχει διάρκεια μικρότερη των τριών (3) ετών και να έχει συνομολογηθεί τουλάχιστον τρία (3) έτη πριν από την πρώτη συγκομιδή των προϊόντων ή κατά το τελευταίο έτος πριν τη συγκομιδή με την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία περίοδος μετατροπής.
δ) Δήλωση ότι σε περίπτωση μισθωμένων εκτάσεων καλλιέργειας, αυτές βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας της μόνιμης κατοικίας του ή σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα εκτός εάν πρόκειται για όσπρια, ρύζι, ή ξηρούς καρπούς ή προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ
Άρθρο 21
Κατάργηση των νομικών προσώπου δημοσίου δικαίου «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής» και «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών  Θεσσαλονίκης» και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους
1.α. Το ν.π.δ.δ. «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής» ο οποίος συστάθηκε με τον α.ν.1470/1938 (Α΄428), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 6 παρ. 3 του ν. 3190/2003 (Α΄249) και το ν. 4071/2012 (Α΄85), καθώς και το ν.π.δ.δ. «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης», ο οποίος συστάθηκε με το άρθρο 8α του ν.2323/1995 (Α΄145) καταργούνται την 31η Οκτωβρίου 2014.
β. Οι αρμοδιότητες των ανωτέρω οργανισμών στο πλαίσιο των σκοπών τους, κατά τα άρθρα 7στ και 8α αντίστοιχα του ν. 2323/1995 και τη λοιπή κείμενη νομοθεσία, από την ως άνω ημερομηνία κατάργησης των οργανισμών μεταφέρονται αυτοδικαίως στην Περιφέρεια Αττικής για τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.
γ. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που εκδίδεται το αργότερο μέχρι 31.10.2014 μετά από γνώμη των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων, ρυθμίζεται ο τρόπος άσκησης των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων των ως άνω Οργανισμών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την αποτελεσματική ενάσκηση του μεταφερόμενου αντικειμένου καθενός εξ αυτών.
2.α. Οι πόροι, απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως έννομες σχέσεις των ως άνω καταργούμενων οργανισμών, που υφίστανται κατά την κατάργησή τους, μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, οι οποίες υπεισέρχονται σε αυτές ως καθολικοί διάδοχοι και συνεχίζουν τις εκκρεμείς δίκες, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση για τη συνέχισή τους.
β. Έργα, δράσεις και προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς ή εθνικούς πόρους, τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα, καθώς και εκκρεμείς διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες από την κατάργηση των Οργανισμών συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά περίπτωση.
γ. Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί της ακίνητης περιουσίας των Οργανισμών περιέρχονται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά περίπτωση, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών, καθώς και των διατυπώσεων που απαιτούνται από τις σχετικές διατάξεις για τους εμπράγματους δικαιούχους κτηματολογικών εγγραφών. Για την παραπάνω μεταβίβαση δεν οφείλεται φόρος, εισφορά ή τέλος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου. Η αποκλειστική χρήση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείρισή τους και όλες εν γένει οι εξουσίες των εν λόγω δικαιωμάτων ανήκουν αντίστοιχα στην ως άνω Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν στο εξής και την ευθύνη για τη διαφύλαξη και τη διαχείριση του υπάρχοντος αρχείου σχετικά με τα εν λόγω δικαιώματα, το οποίο θα παραδοθεί κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.
δ. Η κινητή περιουσία των Οργανισμών περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιστοίχως με την επιφύλαξη των διατυπώσεων που απαιτούνται από τις σχετικές διατάξεις για τους δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών.
3. α. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η οποία εκδίδεται εντός ενός (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συγκροτείται τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του αντίστοιχου Οργανισμού και της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα για την καταγραφή: α) των πάσης φύσεως απαιτήσεων και υποχρεώσεων των Οργανισμών, β) της κατάστασης πάσης φύσεως έργων και εγκαταστάσεων, καθώς και γ) της απογραφής των κινητών και ακινήτων, τα οποία κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά περίπτωση, δ) των εκκρεμών δικαστικών διαφορών. Οι αποφάσεις αυτές – μετά την έγκρισή τους κατά το εδάφιο β΄ της παρούσης παραγράφου – μαζί με τα σε αυτές αναφερόμενα στοιχεία και πράγματα παραδίδονται μέχρι τις 31.10.2014 με σχετικό πρωτόκολλο στα αρμόδια για την παραλαβή όργανα της Περιφέρειας Αττικής και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα.
β. Η έκθεση καταγραφής-απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εσωτερικών πριν τις 31.10.2014. Στην περίπτωση που η έκθεση καταγραφής – απογραφής περιέχει ακίνητα αυτή αποτελεί τίτλο μεταγραφής και εγγράφεται στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο.
γ. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των καταργούμενων Οργανισμών, καθώς και το τυχόν αδιάθετο ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης, μεταφέρονται, μέσα σε δύο (2) μήνες από την κατάργηση των Οργανισμών, με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, σε λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελούν πόρους αυτών.
4. α. Το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των καταργούμενων Οργανισμών καθίσταται αυτοδίκαια από 1.11.2014 προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα. Με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα το προσωπικό κατατάσσεται σε κενές οργανικές θέσεις των αντίστοιχων Διευθύνσεων των Περιφερειών που θα έχουν συσταθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2014 με το προεδρικό διάταγμα που αναφέρεται στην παράγραφο 1γ του παρόντος, ή σε περίπτωση ελλείψεως τέτοιων θέσεων, σε αντίστοιχες συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, της αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας με τα τυπικά τους προσόντα. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των Οργανισμών που καταργούνται, καθώς και οι απασχολούμενοι σε αυτούς στο πλαίσιο σύμβασης μίσθωσης έργου, μεταφέρονται αυτοδίκαια στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά περίπτωση για την υπόλοιπη διάρκεια της σύμβασής τους.
β. Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του μεταφερόμενου προσωπικού διέπεται από το άρθρο 4 του ν. 3513/2006. Οι διατάξεις του ν. 4153/1961 (Α΄45), όπως ισχύουν, και όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις διατηρούνται σε ισχύ. Όπου γίνεται αναφορά στο «Ταμείο Λαϊκών Αγορών» νοείται η Περιφέρεια Αττικής και όπου προβλέπεται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έγκριση από τον Υπουργό Εμπορίου, νοούνται τα αντίστοιχα όργανα της Περιφέρειας. Τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές, καθώς και τα πάσης φύσεως επιδόματα ή άλλες παροχές, τα οποία καταβάλλονται στο εν λόγω προσωπικό έως την κατάργηση των ως άνω οργανισμών, καταργούνται.
γ. Μεταφέρεται, αυτοδικαίως, από 1.11.2014 στις Περιφέρειες, το σύνολο των δικηγόρων, με σχέση έμμισθης εντολής, οι οποίοι έχουν προσληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 1649/1986 (Α΄149) και οι οποίοι υπηρετούν, ήδη, με σχέση έμμισθης εντολής στους καταργούμενους Οργανισμούς. Για το σκοπό αυτόν εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του κατά περίπτωση οργάνου διοίκησης η οποία δημοσιεύεται σε περίληψη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
δ. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του μεταφερόμενου προσωπικού, που έχει διανυθεί στους φορείς προέλευσης, καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίσθηκε ως χρόνος υπηρεσίας, αναγνωρίζονται αντίστοιχα κατά τα οριζόμενα στο ν. 4024/2011.
ε. Παύουν αυτοδικαίως στις 31.10.2014: i) οι αποσπάσεις του πάσης φύσεως προσωπικού άλλων υπηρεσιών και φορέων, το οποίο έχει αποσπαστεί και υπηρετεί στους καταργούμενους φορείς, και το προσωπικό αυτό επανέρχεται στην υπηρεσία ή τον φορέα της οργανικής του θέσης. Για το σκοπό αυτόν εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου για την απόσπαση οργάνου, ii) οι αποσπάσεις του πάσης φύσεως προσωπικού των φορέων που καταργούνται, το οποίο έχει αποσπαστεί και υπηρετεί σε άλλες υπηρεσίες και φορείς. Το ανωτέρω προσωπικό υπάγεται στις αντίστοιχες, κατά περίπτωση, ρυθμίσεις για το προσωπικό των φορέων που καταργούνται, όπως προβλέπεται στο παρόν.
στ. Λήγει αυτοδικαίως και αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο την 31η.10.2014 η θητεία του Προέδρου και των μελών των οργάνων διοίκησης των φορέων που καταργούνται.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Άρθρο 22
Γενικές ρυθμίσεις
1. Άδεια άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου δικαιούνται φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα και δεν κατέχουν τα ίδια, ο/η σύζυγος ή τα τέκνα αυτών άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος. Η άδεια αυτή χορηγείται κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε πρόσωπα που ανήκουν στις ακόλουθες
 κατηγορίες:
(α) μέχρι ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%), σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον πενήντα (50%) και σε τυφλούς,
(β) μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), σε πολύτεκνους και τα τέκνα αυτών, καθώς και σε γονείς με τρία τέκνα,
(γ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (Α΄ 82),
(δ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε γονείς ανήλικων τέκνων με αναπηρία και σε γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,
(ε) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες,
(στ) μέχρι ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) σε Έλληνες Pομά που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας,
(ζ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση.
2. Στην περίπτωση που απομένουν αδιάθετες άδειες, αυτές χορηγούνται με κλήρωση μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει αίτηση. Επίσης, κλήρωση διενεργείται και για τον καθορισμό κάθε συγκεκριμένης θέσης όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάθε κάτοχος της άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου. Αν δεν εξαντλείται ο αριθμός των προς διάθεση αδειών, οι άδειες που μένουν αδιάθετες χορηγούνται με κλήρωση κατά το επόμενο έτος. Αν ο αριθμός των αιτήσεων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς διάθεση αδειών, γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις και διενεργείται κλήρωση μόνο για τη συγκεκριμένη θέση που αντιστοιχεί σε κάθε άδεια. Η κλήρωση διενεργείται δημόσια μια φορά κάθε χρόνο. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη μετά από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, καθορίζεται ο τόπος, ο χρόνος, η διαδικασία της κλήρωσης της προηγούμενης παραγράφου και η συγκρότηση τριμελών επιτροπών διενέργειας της κλήρωσης, οι οποίες αποτελούνται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ως Πρόεδρο και από δύο μέλη που επιλέγονται από τον Περιφερειάρχη.
3. Ο αριθμός των αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου, καθώς και το ύψος και ο τρόπος είσπραξης του καταβαλλόμενου τέλους ανά άδεια και θέση καθορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Οι μεν άδειες άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου χορηγούνται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του οικείου Δήμου, οι δε άδειες άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου χορηγούνται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου και ισχύουν εντός της οικείας Περιφέρειας. Οι άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες και αντιστοιχεί μία άδεια για κάθε φυσικό πρόσωπο.
5. Η διάρκεια της άδειας είναι αόριστη και ανακαλείται αυτοδικαίως μόλις εκλείψει ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκε. Για το σκοπό αυτόν ο αδειούχος καταθέτει ετησίως, σε κάθε ετήσια επέτειο χορήγησης της άδειας, προς την αρμόδια αρχή που την εξέδωσε:
α) Φορολογική ενημερότητα.
β) Ασφαλιστική ενημερότητα.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι συνεχίζουν να συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας.
Σε περίπτωση που εκλείψει ο λόγος χορήγησης της άδειας κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ο αδειούχος οφείλει να το δηλώσει εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών στην αρχή που εξέδωσε την άδεια. Σε περίπτωση παράλειψης, υπέχει την ποινική ευθύνη της παραγράφου 1 του άρθρου 31.
6. Απαγορεύεται η πώληση από τους υπαίθριους πωλητές των ειδών τους κατά τις ημέρες και ώρες που τα αντίστοιχα καταστήματα ομοειδών ειδών παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τις εμποροπανηγύρεις και λοιπές υπαίθριες οργανωμένες αγορές και για τις κινητές καντίνες.
Άρθρο 23
Άδεια υπαιθρίου εμπορίου
1. Για τη χορήγηση της άδειας υπαιθρίου εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στην αρμόδια αρχή αίτηση υπό την μορφή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία δηλώνει ότι δεν κατέχει ο ίδιος, ο/η σύζυγος και τα τέκνα αυτού, άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος. Εκτός από την υπεύθυνη δήλωση, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει πιστοποιητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τα οποία αποδεικνύεται κατά περίπτωση ότι είναι άνεργος και ανήκει σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 22. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην αρμόδια Υπηρεσία:
α) βεβαίωση της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) περί υποβολής δήλωσης έναρξης- άσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα με τους νόμους 4045/1960 (Α΄ 47) και 1642/1986 (Α΄ 125),
β) πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα για την εγγραφή σε αυτόν,
γ) βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων- ποτών,
δ) δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες του.
Ο ενδιαφερόμενος επιδεικνύει επίσης, την άδεια κυκλοφορίας, την άδεια ικανότητας οδηγού του ενδιαφερομένου ή του προσώπου που τον αναπληρώνει για το όχημα που τυχόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας και βιβλιάριο υγείας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων – ποτών.
2. Καθιερώνεται ειδική άδεια με την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ», η οποία έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου, ύψους 0,30 μ. και πλάτους 0,20 μ. και χρώμα λευκό και φέρει τα εξής στοιχεία:
α) Τον αριθμό άδειας και την ημερομηνία έκδοσής της.
β) Τα στοιχεία της ταυτότητας του πωλητή, καθώς και τυχόν στοιχεία άδειας παραμονής και αριθμός δημοτολογίου.
γ) Τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγεται ο πωλητής.
δ) Τον αριθμό μητρώου και τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίον υπάγεται ο πωλητής.
στ) Το συγκεκριμένο χώρο εγκατάστασής του και την έκταση αυτού, εφόσον πρόκειται για στάσιμο εμπόριο.
ζ) Τα συγκεκριμένα είδη ή υπηρεσίες που αποτελούν το αντικείμενο της δραστηριότητας του πωλητή, το συγκεκριμένο είδος εξοπλισμού, καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που τυχόν χρησιμοποιεί.
η) Φωτογραφία του δικαιούχου και σφραγίδα του φορέα που εκδίδει την άδεια πάνω σε αυτή. Σε περίπτωση μόνιμης αναπλήρωσης η άδεια φέρει μόνο τη φωτογραφία του προσώπου που αναπληρώνει μόνιμα τον δικαιούχο.
θ) Ημερομηνία έναρξης και λήξης της διάρκειάς της.
2. Το πρωτότυπο της ειδικής άδειας άσκησης υπαίθριου (πλανοδίου ή στάσιμου) εμπορίου και η βεβαίωση του παρόντος νόμου σε περίπτωση προσωρινής αναπλήρωσης, αναρτώνται σε εμφανές σημείο του χώρου ή του εν γένει εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την άσκηση της δραστηριότητας.
Άρθρο 24
Αναπλήρωση πωλητή υπαίθριου εμπορίου
1. Επιτρέπεται η προσωρινή αναπλήρωση του αδειούχου πωλητή υπαίθριου εμπορίου μόνο από συγγενείς εξ αίματος μέχρι και τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού και από τον/την σύζυγο, από αδυναμία προσέλευσης του αδειούχου για λόγους υγείας, με την υποβολή στον φορέα έκδοσης της άδειας όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Σε περίπτωση που ο αδειούχος στερείται των συγγενικών προσώπων των ανωτέρω παραγράφων, επιτρέπεται η προσωρινή αναπλήρωσή του από δηλωμένο υπάλληλο.
2. Επιτρέπεται η αναπλήρωση αδειούχου πωλητή για λόγους μητρότητας ή πατρότητας μόνο από συγγενείς εξ αίματος μέχρι και τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού και από τον/την σύζυγο, για χρονικό διάστημα που ορίζουν οι κείμενες περί προστασίας της μητρότητας και πατρότητας διατάξεις.
3. Η προσωρινή αναπλήρωση έχει τον τύπο βεβαίωσης και περιλαμβάνει:
α) Τα στοιχεία ταυτότητας και τη φωτογραφία του προσώπου που αναπληρώνει τον κάτοχο της άδειας με σφραγίδα του φορέα πού εξέδωσε ή ανανέωσε την άδεια.
β) Τα στοιχεία ταυτότητας του/της κατόχου της άδειας, τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης αυτής.
γ) Το βαθμό συγγένειας κατόχου και αναπληρωτή.
δ) Το λόγο αναπλήρωσης (ασθένεια κ.λπ.).
ε) Το χρονικό διάστημα της αναπλήρωσης.
4. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στον φορέα έκδοσης της άδειας ο οποίος και εκδίδει την απόφαση προσωρινής αναπλήρωσης.
5. Τα πρόσωπα που αναπληρώνουν τον πωλητή είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την ορθή τήρηση των όρων χρήσης της άδειας.
Άρθρο 25
Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο
1. Προϋπόθεση για την άσκηση της δραστηριότητας υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου είναι να έχει πραγματοποιηθεί δήλωση έναρξης του επιτηδεύματος του γυρολόγου ή άλλης εμπορικής δραστηριότητας.
2. Δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου: (α) πλησίον καταστημάτων που διαθέτουν ομοειδή είδη και (β) σε δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.
3. Όποιος ασκεί υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο επιτρέπεται να παραμένει στάσιμος μόνο κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
Άρθρο 26
Ειδικότερα θέματα υπαιθρίου στάσιμου εμπορίου
1. Για τη συμμετοχή σε εμποροπανηγύρεις που διενεργούνται με την ευκαιρία θρησκευτικών ή επετειακών εορτών, σε παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις και ζωοπανηγύρεις που τελούνται μία φορά το χρόνο, σε πασχαλινές και σε χριστουγεννιάτικες αγορές, απαιτείται άδεια. Η ισχύς των αδειών αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει για τις εμποροπανηγύρεις των θρησκευτικών ή επετειακών εορτών τις πέντε (5) συναπτές ημέρες, για τις παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις και ζωοπανηγύρεις που τελούνται μία φορά το χρόνο τις επτά (7) συναπτές ημέρες, για τις πασχαλινές αγορές τις δέκα (10) συναπτές ημέρες και για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τις δεκαπέντε (15) συναπτές ημέρες. Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφαίνεται και για τη διάρκεια ισχύος της εντός των ορίων του προηγούμενου εδαφίου.
2. Στην έννοια του υπαίθριου στάσιμου εμπορίου περιλαμβάνεται και η παροχή πρόχειρων γευμάτων στους διερχόμενους που παρασκευάζονται επί τόπου είτε εντός αυτοκινούμενων ή ρυμουλκούμενων οχημάτων (καντίνες) που σταθμεύουν σε συγκεκριμένη θέση και για χρόνο ίσο προς τη ληφθείσα άδεια είτε σε φορητές εγκαταστάσεις έψησης.
3. Το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο διεξάγεται σε πλατείες ή άλλους ανεξάρτητους, υπαίθριους, ελεύθερους, ιδιωτικούς, δημόσιους, δημοτικούς ή εκκλησιαστικούς χώρους. Το Δημόσιο, οι δήμοι και οι εκκλησιαστικές αρχές δεν επιτρέπεται να εκμισθώνουν ή να παραχωρούν κατά χρήση χώρους που προορίζονται για τη λειτουργία του υπαίθριου στάσιμου εμπορίου σε πρόσωπα που δεν κατέχουν τη σχετική ειδική άδεια.
4. Οι άδειες που εκδίδονται για το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο της παραγράφου 1 έχουν ισχύ όση και η διάρκεια της δραστηριότητας για την οποία εκδόθηκαν.
5. Στο υπαίθριο στάσιμο εμπόριο επιτρέπεται και η πώληση των προϊόντων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 9 του παρόντος τηρουμένου του άρθρου 17 του παρόντος.
6. Οι κάτοχοι άδειας πωλητή λαϊκών αγορών δεν δύνανται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της παραγράφου 1 του παρόντος.
7. Μετά από πρόταση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθορίζονται με απόφασή του τα είδη που πωλούν οι τυφλοί με άδεια υπαίθριου στάσιμου εμπορίου.
Άρθρο 27
Οριοθέτηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου
Οι θέσεις άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου πρέπει να βρίσκονται εκτός:
α) των δημοτικών και λαϊκών αγορών και
β) περιοχών που γειτνιάζουν ή ευρίσκονται σε μικρή απόσταση από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, μπροστά από την είσοδο εμπορικών καταστημάτων και εισόδους αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων και εκκλησιών. Η απόσταση των θέσεων άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου από τα άκρα των δημοτικών και λαϊκών αγορών δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων, στους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής και σε δήμους με πληθυσμό πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ανωτέρω απόσταση δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα (150) μέτρων.
Οι κάτοχοι της σχετικής άδειας επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται μόνο σε θέσεις-σημεία που έχουν καθοριστεί και οριοθετηθεί από το Δήμο που τους έχει χορηγήσει την άδεια.
Άρθρο 28
Λοιπές υπαίθριες οργανωμένες αγορές
Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, καθορίζονται οι λοιπές υπαίθριες οργανωμένες αγορές και ιδίως οι κυριακάτικες αγορές παλαιοπωλών και συναφών επιτηδευματιών, οι αγορές συλλεκτών, οι αγορές βιβλίων, οι ειδικές παραδοσιακές τοπικές αγορές συμπεριλαμβανομένων και των κυριακάτικων αγορών που λειτουργούν σύμφωνα με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.
Άρθρο 29
Βραχυχρόνιες άδειες υπαίθριου εμπορίου
1. Κατ’ εξαίρεση, κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να δίδονται μία φορά το χρόνο σε φυσικά πρόσωπα, άδειες παρασκευής και διάθεσης πρόχειρων γευμάτων κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 26 με διάρκεια ισχύος μέχρι τέσσερις (4) μήνες και για συγκεκριμένη θέση, εφαρμοζόμενων αναλόγως του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3 και της παραγράφου 4 του άρθρου 22. Οι άδειες χορηγούνται με κλήρωση που διενεργείται μεταξύ των ενδιαφερομένων, η διαδικασία της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Κατά τη διάρκεια εκθέσεων, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, μπορεί να δίδονται άδειες της παραγράφου 1 για ορισμένες ώρες και μόνο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Οι ημέρες δραστηριότητας των εν λόγω πωλητών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των ημερών της σχετικής εκδήλωσης και σε κάθε περίπτωση, εάν πρόκειται για ημερήσια εκδήλωση, επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται δύο ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης και δύο ώρες μετά τη λήξη αυτής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Άρθρο 30
Υπηρεσίες αρμόδιες για τον έλεγχο
1. Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος και των κατ’ εξουσιοδότησής τους εκδιδόμενων υπουργικών αποφάσεων είναι:
(α) οι υπηρεσίες και τα όργανα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
(β) οι υπηρεσίες και τα όργανα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
(γ) οι υπηρεσίες και τα όργανα των Περιφερειών,
(δ) οι υπηρεσίες και τα όργανα των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων,
(ε) οι υπηρεσίες και τα όργανα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων,
(στ) οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων,
(ζ) οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στην περιοχή της δικαιοδοσίας τους,
(η) η Ελληνική Αστυνομία,
(θ) το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και οι Τελωνειακές Αρχές.
2. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
3. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται δυνάμει του παρόντος νόμου, δεν θίγουν ειδικότερα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα για παραβάσεις των κανόνων εμπορίας και διακίνησης προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ή ειδικότερα μέτρα που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία για το παρεμπόριο.
4. Ο συντονισμός τυχόν μικτών κλιμακίων ελέγχου ανατίθεται για μεν την Περιφέρεια Αττικής στο Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) του άρθρου 40 του ν. 4155/2013 (Α΄120), για δε τις λοιπές Περιφέρειες στον αρμόδιο Περιφερειάρχη.
Άρθρο 31
Ποινικές κυρώσεις
1. Όποιος παρεμποδίζει τον ασκούμενο έλεγχο ή αρνείται με οποιονδήποτε τρόπο να παραδώσει στους αρμόδιους υπαλλήλους κάθε στοιχείο απαραίτητο για τη διεξαγωγή του ελέγχου, όπως ιδίως τα παραστατικά εμπορίας και διακίνησης, τιμωρείται με φυλάκιση. Παρεμπόδιση ελέγχου θεωρείται και η απόκρυψη των απαιτούμενων στοιχείων ή η παραποίηση των στοιχείων αυτών ή η ψευδής παράθεσή τους.
2. Όποιος χωρίς άδεια ασκεί δραστηριότητα του παρόντος νόμου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών.
3. α) Όποιος διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή ακατάλληλα για την ανθρώπινη κατανάλωση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
β) Όποιος διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή επιβλαβή για την υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.
γ) Όποιος αναμιγνύει παράνομα και πωλεί είδη διαφορετικών ποιοτήτων τιμωρείται με φυλάκιση.
4. Όποιος παραποιεί ή νοθεύει άλλα είδη βιοτικής ανάγκης πλην τροφίμων ή εν γνώσει του κατέχει προς εμπορία ή πωλεί τέτοια είδη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
5. Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις των άρθρων 13 και 16 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
6. Σε περίπτωση που η βεβαίωση της τριμελούς επιτροπής του άρθρου 11 περιέχει αναληθή ή ανακριβή στοιχεία, καθένα από τα υπογράφοντα μέλη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους.
Άρθρο 32
Διοικητικές Κυρώσεις
1. Ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 31, για τις παρακάτω παραβάσεις, επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο ως εξής:
α) για έλλειψη άδειας, πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και για μη κατοχή της τη στιγμή του ελέγχου πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ,
β) για πώληση προϊόντων που δεν αναγράφονται στην άδεια, πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ,
γ) για αυθαίρετη αλλαγή χώρου, μη τήρηση ωραρίου, μη αυτοπρόσωπη προσέλευση, μη τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο, μη τοποθέτηση πινακίδων σε κάθε προϊόν με τις ενδείξεις της τιμής πώλησης ή της ποιότητας ή της προέλευσης του προϊόντος, καθώς και μη αναγραφή της αληθούς προέλευσης αυτού και μη τοποθέτηση ειδικής πινακίδας με τον αριθμό της άδειας, το όνομα του κατόχου και τα λοιπά απαιτούμενα στοιχεία, πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, για καθεμία από τις ανωτέρω παραβάσεις,
δ) για διάθεση προϊόντων τα οποία δεν συνοδεύονται από τα παραστατικά που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, ή συνοδεύονται από παραποιημένα ή με ανακριβή στοιχεία παραστατικά, πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ,
ε) για χρήση ελαττωματικών ή μη εγκεκριμένων μέτρων, σταθμών και ζυγών, κατά τη ζύγιση ή στάθμιση των προϊόντων, για την με οποιονδήποτε τρόπο παραποίηση της ζύγισης, πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ,
στ) για αναπλήρωση του πωλητή ή πρόσληψη υπαλλήλου από αυτόν, χωρίς την τήρηση των διατάξεων του παρόντος, πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ,
ζ) για πώληση προϊόντων εκτός του καθορισμένου ωραρίου της λαϊκής αγοράς, πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.
2. Η άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου ανακαλείται υποχρεωτικά από την αρχή που την έχει εκδόσει, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη λόγου για τον οποίο η χορήγηση της άδειας στο συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έπρεπε να γίνει ή διαπιστωθεί με οποιονδήποτε τρόπο από αρμόδια υπηρεσία ότι δεν υφίσταται πλέον μία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση αυτής.
β) Εάν διαπιστωθεί ότι η άσκηση του υπαίθριου εμπορίου διενεργείται από πρόσωπο που δεν αναπληρώνει νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 12 και 24 του παρόντος, τον κάτοχο της συγκεκριμένης άδειας.
γ) Στην περίπτωση της με οποιονδήποτε τρόπο μεταβίβασης της άδειας, εκτός από τη νόμιμη αναπλήρωση.
3. Πωλητής λαϊκών αγορών, επαγγελματίας ή παραγωγός, που απουσιάζει αδικαιολόγητα πέραν του τριμήνου από τη λαϊκή αγορά, στερείται της θέσης του.
4. Στην περίπτωση των Λαϊκών Αγορών Βιολογικών Προϊόντων για την πώληση προϊόντων χωρίς την απαιτούμενη πιστοποίηση με βάση το άρθρο 18 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όταν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του άρθρου 30 διαπιστώνουν παράβαση ή/και παρατυπίες που αφορούν τους κανόνες βιολογικής παραγωγής, ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για περαιτέρω ενέργειες.
5. Για τις λοιπές παραβάσεις, που δεν ορίζονται στην παράγραφο 1, με απόφαση της αρχής που χορηγεί τη συγκεκριμένη άδεια, επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
6. Σε περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο περισσότερες από τρεις φορές στον ίδιο αδειούχο, εντός τριών (3) ετών, η αρμόδια αρχή ανακαλεί οριστικά την άδεια.
7. Σε περίπτωση που για τρεις (3) συνεχείς μήνες δεν αποσταλούν τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 35, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι υπέχουν πειθαρχική ευθύνη, σύμφωνα με τα άρθρα 233 και 234 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87).
8. Δεν επιτρέπεται η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων του παρόντος εφόσον έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις για την ίδια παράβαση με βάση διαφορετικό νόμο.
Άρθρο 33
Διαδικασία επιβολής, είσπραξης και απόδοσης των διοικητικών προστίμων
1. Το ελεγκτικό όργανο που βεβαιώνει την παράβαση συντάσσει, εις τριπλούν, έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, στην οποία αναγράφονται: α) τα στοιχεία της ταυτότητας του παραβάτη πωλητή, β) ο χρόνος και ο τόπος τελέσεως της παράβασης, γ) συνοπτική περιγραφή της παράβασης. Η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης υπογράφεται από το όργανο που βεβαιώνει την παράβαση και τον παραβάτη πωλητή. Εάν ο τελευταίος αρνείται να υπογράψει, γίνεται σχετική μνεία από το ελεγκτικό όργανο.
2. Τα πρόστιμα των παραγράφων 1 και 4 επιβάλλονται αμέσως μετά τη βεβαίωση της παράβασης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 30.
3. Τα διοικητικά πρόστιμα του παρόντος νόμου, με την επιφύλαξη της κατωτέρω παραγράφου, εισπράττονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων και αποδίδονται κατά ποσοστό 10% σε ειδικό λογαριασμό του Δήμου, εντός της χωρικής αρμοδιότητας του οποίου διαπιστώνεται και βεβαιώνεται η παράβαση και κατά ποσοστό 90% στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
4.α. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες των Δήμων εισπράττονται, σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης εσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων και πιστώνονται σε ειδικό κωδικό του οικείου Δήμου στον οποίο διαπιστώθηκε και βεβαιώθηκε η παράβαση.
4.β. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες των Περιφερειών αποτελούν έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού και πιστώνονται σε ειδικό κωδικό που εγγράφεται στον προϋπολογισμό της οικείας Περιφέρειας στην οποία διαπιστώθηκε και βεβαιώθηκε η παράβαση.
5. Από τα ανωτέρω έσοδα καλύπτονται δαπάνες για έξοδα μετακίνησης των υπαλλήλων για τις ανάγκες διενέργειας των ελέγχων.
6. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τον τρόπο, τον τύπο και τη διαδικασία επιβολής των προστίμων που επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κατά τη διαπίστωση της παράβασης, σε εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου η αναπροσαρμογή των ποσών και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
Άρθρο 34
Διοικητική και δικαστική προστασία
1. Η πράξη επιβολής διοικητικού προστίμου του παρόντος νόμου υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή, η οποία ασκείται ενώπιον του Περιφερειάρχη της Περιφέρειας που επιβλήθηκε το πρόστιμο μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την με οποιονδήποτε τρόπο, αποδεδειγμένη κοινοποίησή της στον υπόχρεο. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία (30) ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.
2. Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής υπόκειται σε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου του τόπου όπου εδρεύει το όργανο όπου εξέδωσε την πράξη επιβολής του προστίμου, μέσα στην προθεσμία της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
Η εμπρόθεσμη άσκηση της προσφυγής και η τυχόν υποβολή αίτησης αναστολής δεν αναστέλλουν την είσπραξη του είκοσι τοις εκατό (20%) του προστίμου. Μετά την έκδοση απόφασης από το Διοικητικό Πρωτοδικείο το ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) που εισπράχθηκε, συμψηφίζεται ή επιστρέφεται ολικά ή μερικά στον διοικούμενο, ανάλογα με την περίπτωση.
3. Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν από την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής της παραγράφου 1, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου. Το αποδεικτικό καταβολής του μειωμένου προστίμου προσκομίζεται στην αρμόδια υπηρεσία εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.
Άρθρο 35
Βάση δεδομένων υπαίθριου εμπορίου
1. Στο Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) του άρθρου 40 του ν. 4155/2013 (Α΄ 120), δημιουργείται Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων Υπαίθριου Εμπορίου. Με ευθύνη του οικείου Περιφερειάρχη για τις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης και του οικείου Δημάρχου για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, αποστέλλονται ηλεκτρονικά, το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα στο ΣΥΚΑΠ, στοιχεία του προηγούμενου μήνα σχετικά με:
α) τον αριθμό και το είδος των αδειών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων, καθώς και υπαιθρίου εμπορίου που χορηγήθηκαν,
β) τον αριθμό των υφιστάμενων θέσεων, των κενών θέσεων και των θέσεων που προκύπτουν από νέες αιτήσεις,
γ) το είδος και την κατηγορία προϊόντων που αναγράφονται σε κάθε άδεια,
δ) τον αριθμό των υπαλλήλων και των προσώπων που αναπληρώνουν τους πωλητές,
ε) τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τα αρμόδια όργανα και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και
στ) κάθε άλλο στοιχείο που σχετίζεται με τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου.
2. Στις Περιφέρειες και στους Δήμους, τηρούνται ηλεκτρονικά μητρώα υπαίθριου εμπορίου με τα στοιχεία της παραγράφου 1, τα οποία διασυνδέονται και διαλειτουργούν τόσο μεταξύ τους όσο και με την Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων Υπαίθριου Εμπορίου.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο τήρησης, τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα των μητρώων και της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων Υπαίθριου Εμπορίου, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Άρθρο 36
Ανακοίνωση λειτουργίας εκθέσεων και άδεια καταλληλότητας εκθεσιακών κέντρων
1. Προκειμένου να λειτουργήσουν εκθέσεις που διοργανώνονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε πρόκειται για ειδικές, κλαδικές και γενικές εμπορικές εκθέσεις με αντικείμενο την προβολή και τη διάθεση βιομηχανικών, γεωργικών, χειροτεχνικών προϊόντων και υπηρεσιών (με εξαίρεση τις εκθέσεις εικαστικών τεχνών) είτε για εμπορικές εκθέσεις στα πλαίσια συνεδρίων, απαιτείται ανακοίνωση-γνωστοποίηση στο οικείο Δήμο ή στην περίπτωση διεθνών εκθέσεων, στην οικεία Περιφέρεια.
2. Προκειμένου να διοργανωθούν οι εκθέσεις της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται άδεια καταλληλότητας εκθεσιακών κέντρων και εκθεσιακών χώρων, στεγασμένων μόνιμα ή προσωρινά, υπαίθριων ή μικτών. Άδεια καταλληλότητας δεν απαιτείται ειδικά για τα εκθεσιακά κέντρα και χώρους, που είναι στεγασμένοι μόνιμα και των οποίων ο συνολικός λειτουργικός χώρος (κύριος εκθεσιακός, αποθηκευτικός και βοηθητικός) δεν υπερβαίνει τα 1.000 τ.μ.. Η άδεια καταλληλότητας χορηγείται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων κατόπιν αιτήσεως του κυρίου, νομέα ή κατόχου των εκθεσιακών κέντρων και χώρων.
3. Δεν επιτρέπεται η διενέργεια εκθέσεων, εάν ο κύριος, νομέας ή κάτοχος των Εκθεσιακών κέντρων και εκθεσιακών χώρων δεν διαθέτει άδεια καταλληλότητας, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
4. Εφόσον τα απόβλητα που θα προκύψουν από τη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου και τη λειτουργία της έκθεσης εμπίπτουν στο ν. 2939/2001 (Α΄ 179), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3854/2010 (Α΄ 94), ο διοργανωτής υποχρεούται να διαχειρίζεται τα απόβλητα αυτά μέσω εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταλληλότητα των εκθεσιακών χώρων, η διαδικασία, τα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας καταλληλότητας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 37
Διαδικασία ανακοίνωσης λειτουργίας εμπορικών εκθέσεων
1. Η ανακοίνωση λειτουργίας εμπορικών εκθέσεων γίνεται από τον διοργανωτή στο Δήμο ή στην περίπτωση διεθνών εκθέσεων, στην Περιφέρεια, στα όρια των οποίων πρόκειται να διεξαχθεί η έκθεση.
2. Η ανακοίνωση υποβάλλεται τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία λειτουργίας της έκθεσης και περιλαμβάνει υποχρεωτικά, τα εξής στοιχεία:
(α) Πλήρη στοιχεία του διοργανωτή (στοιχεία δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του φυσικού προσώπου ή κατά περίπτωση, του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου, φορέα ή οργανισμού που διοργανώνει την έκθεση, επωνυμία και διακριτικό τίτλο, έδρα, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ., αν πρόκειται για μόνιμα εγκατεστημένο πάροχο, αριθμό ΓΕΜΗ, αν υπάρχει, αλλιώς Αρ.Μ.Α.Ε. ή αριθμό βιβλίων Πρωτοδικείου και επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένο μέλος).
(β) Αριθμό πρωτοκόλλου άδειας καταλληλότητας του εκθεσιακού χώρου.
(γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 από το φυσικό πρόσωπο διοργανωτή ή στην περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του, ότι:
ί) δεν έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα της απάτης, υπεξαίρεσης, χρεοκοπίας, πλαστογραφίας ή φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, παράβασης των νόμων για τα ναρκωτικά και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 της κοινής δράσης της 98/773/ΔΕΥ του Συμβουλίου,
ii) υποχρεωτικά θα παρευρίσκεται γενικός ιατρός ή διπλωματούχος νοσοκόμος, προκειμένου να διασφαλίζεται η παροχή πρώτων βοηθειών κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης,
iii) συνεργάζεται με κατάλληλα αδειοδοτημένο συλλέκτη για τα απόβλητα που θα προκύψουν από τη δραστηριότητα. Οι υπηρεσίες, στις οποίες κατατίθενται υπεύθυνες δηλώσεις, υποχρεούνται να ενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3230/2004 (Α΄ 44).
(δ) Το χαρακτήρα της έκθεσης, δηλαδή αν απευθύνεται μόνο σε εμπορικούς επισκέπτες ή/και στο ευρύ κοινό, όπως και αν χαρακτηρίζεται ως τοπική ή περιφερειακή, πανελλήνια ή διεθνής, ανάλογα με την περιοχή που διοργανώνεται η έκθεση, την εμβέλεια, τον τόπο προέλευσης των επισκεπτών και το είδος των εκθεμάτων.
(ε) Τον ακριβή καθορισμό του είδους των εκθεμάτων ή του κλάδου που θα προβληθεί.
(στ) Το ωράριο λειτουργίας και το ακριβές χρονικό διάστημα λειτουργίας της έκθεσης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) συναπτές ημέρες.
(ζ) Τον κανονισμό συμμετοχής των εκθετών.
3. Οι Διευθύνσεις ή τα Τμήματα των Δήμων ή των Περιφερειών στους οποίους γίνεται η ανακοίνωση, υποχρεούνται εντός δεκαπέντε (15) ημερών να αναζητούν υπηρεσιακώς αντίγραφο της άδειας καταλληλότητας των μόνιμα στεγασμένων εκθεσιακών κέντρων και χώρων και των προσωρινά στεγασμένων, υπαίθριων ή μικτών, εκθεσιακών κέντρων και χώρων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των οικείων Δήμων με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του παρόντος. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί η ως άνω άδεια ενημερώνουν αμελλητί με κάθε πρόσφορο μέσο και με απόδειξη παραλαβής το διοργανωτή ότι η έκθεση δεν μπορεί να διοργανωθεί στο συγκεκριμένο χώρο.
4. Διοργανωτής αναγνωρισμένος από κράτος – μέλος της Ε.Ε. ή κράτος του Ε.Ο.Χ. και εγκατεστημένος σε αυτό, ο οποίος δύναται στα πλαίσια της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών να διοργανώνει περιστασιακά εκθέσεις στην Ελλάδα (εφεξής διασυνοριακός διοργανωτής), εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του κράτους στο οποίο είναι εγκατεστημένος, μπορεί να οργανώσει έκθεση στην Ελλάδα ακολουθώντας την ως άνω διαδικασία.
Άρθρο 38
Λοιπές ρυθμίσεις
1. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε έκθεση εκθέτη με την ιδιότητα του παραγωγού, αν η δήλωση συμμετοχής δεν συνοδεύεται από σχετική βεβαίωση της ιδιότητας αυτής από τον αρμόδιο φορέα (Επιμελητήριο, Συνεταιρισμός κ.λπ.).
2. Μεταβολή της ημερομηνίας ή του εκθεσιακού κέντρου και χώρου διεξαγωγής της έκθεσης είναι δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι ο διοργανωτής υποβάλλει ανακοίνωση προς την αρμόδια Υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφέρειας κατά περίπτωση τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της έκθεσης. Στη σχετική ανακοίνωση και εφόσον υποβάλλεται αίτημα μεταβολής του εκθεσιακού κέντρου και χώρου διεξαγωγής της έκθεσης επισυνάπτεται συμπληρωματικά η άδεια καταλληλότητας του νέου χώρου.
3. Μεταβολή του είδους των εκθεμάτων ή του κλάδου που θα προβληθεί στην έκθεση είναι δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι ο διοργανωτής υποβάλλει ανακοίνωση προς την αρμόδια Υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφέρειας κατά περίπτωση τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της έκθεσης.
4. Σε περίπτωση που, για λόγους που δεν συνιστούν τυχηρό ή ανωτέρα βία, η προγραμματισμένη έκθεση δεν διεξαχθεί, ο διοργανωτής έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον αρμόδιο Δήμο ή, στην περίπτωση διεθνών εκθέσεων, την αρμόδια Περιφέρεια τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την προγραμματισθείσα έναρξη της έκθεσης.
5. Σε εκθέσεις με αντικείμενο εκρηκτικά-εύφλεκτα υλικά, οι εκθέτες έχουν υποχρέωση να παρουσιάζουν τα εκθέματά τους με τη μορφή ομοιωμάτων από μη αυθεντικά υλικά ή με γραφικές απεικονίσεις – εικονικές αναπαραστάσεις ως προς το είδος, τη λειτουργία και τη χρήση τους ή με διαφημιστικά έντυπα, video, αφίσες κ.λπ..
6. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δημοσιεύουν στον οικείο διαδικτυακό τους τόπο πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργούσες εμπορικές εκθέσεις και όσες προγραμματίζεται να διεξαχθούν, τυχόν μεταβολές στις προγραμματισθείσες εκθέσεις, σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου, όπως και πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής, το χαρακτήρα των εκθέσεων και το χρονικό διάστημα λειτουργίας τους, το είδος των εκθεμάτων και τα στοιχεία των διοργανωτών. Οι ίδιες πληροφορίες κοινοποιούνται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στη Διεύθυνση Εμπορικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Άρθρο 39
Μεταβατικές διατάξεις
1. Όλες οι υφιστάμενες άδειες πωλητών υπαίθριου εμπορίου, στάσιμου και πλανόδιου, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη συνταξιοδότηση των δικαιούχων.
2. Οι υφιστάμενες άδειες του άρθρου 14 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014 και ανανεώνονται εφεξής, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου. Τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και τα Δημοτικά Συμβούλια για τις λαϊκές αγορές της υπόλοιπης χώρας, με απόφασή τους που εκδίδεται τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία ανανέωσης, καθορίζουν με αλφαβητική σειρά τα χρονικά διαστήματα για την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών του άρθρου 14 προκειμένου για την ανανέωση όλων των επαγγελματικών αδειών που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους. Η διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Σε κάθε περίπτωση, όταν τα υποβληθέντα δικαιολογητικά δεν είναι πλήρη ή δεν αιτιολογούν την ανανέωση της άδειας, η ανανέωση απορρίπτεται. Οι ως άνω αποφάσεις για πρόσκληση κατάθεσης δικαιολογητικών για ανανέωση τοιχοκολλούνται στα καταστήματα των ανωτέρω υπηρεσιών, αναρτώνται στην ιστοσελίδα τους ή δημοσιεύονται σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες ή σε δύο (2) ημερήσιες ή εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες, αντίστοιχα, και κοινοποιούνται με απόδειξη στις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των επαγγελματιών πωλητών προκειμένου για την ενημέρωση των μελών τους. Μέχρι τη διενέργεια της κλήρωσης του άρθρου 5 του παρόντος, οι επαγγελματίες πωλητές για τους οποίους ανανεώνεται η άδειά τους, παραμένουν στις θέσεις που ήδη κατέχουν.
3. Μέχρι την κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών κατά το άρθρο 21 τα υφιστάμενα Διοικητικά Συμβούλια αποφασίζουν μόνο για τα καίρια ζητήματα λειτουργίας των Οργανισμών.
4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 26 ισχύει από την 1.1.2015.
5. Μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 36, για τα θέματα που αυτή θα ρυθμίζει, εξακολουθεί να ισχύει η με αριθμό Κ1-3508/29.11.2011 υπουργική απόφαση (Β΄ 3009).
6. Ειδικά για τη χορήγηση αδειών στους χερσαίους χώρους τοπικής αρμοδιότητας των οργανισμών λιμένων, λιμενικών ταμείων και μαρινών του Ε.Ο.Τ., οι διατάξεις του ν. 2323/1995 διατηρούνται σε ισχύ.
7. Τα κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου, όπως η σύστασή τους προβλέπεται στο άρθρο 7α του ν. 2323/1995, διατηρούνται σε ισχύ και αποτελούν ελεγκτικά όργανα των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του παρόντος. Όπου στο άρθρο 7α του ν. 2323/1995 γίνεται λόγος για το έργο των κλιμακίων ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαιθρίου εμπορίου, νοείται εφεξής ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κατ’ εξουσιοδότηση κανονιστικών πράξεων.
8. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στη διατηρούμενη παράγραφο 12 του άρθρου 1 του ν. 2323/1995 (Α΄ 145), ισχύει το π.δ. 12/2005 (Α΄ 10).
Άρθρο 40
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργούνται οι κάτωθι διατάξεις:
α) Τα άρθρα 33 έως 39 του ν. 4177/2013 (Α΄ 173).
β) Το άρθρο 1, εκτός της παραγράφου 12, τα άρθρα 2,5,6,7, οι υποπεριπτώσεις ββ΄ και γγ΄ της περίπτωσης α΄ του άρθρου 7β, τα άρθρα 7ε, 7στ και 8α του ν. 2323/1995 (Α΄145).
γ) Τα άρθρα 11 και 14 του ν. 4038/2012 (Α΄ 14).
δ) η περίπτωση 10 της παρ. ΙΑ του άρθρου 210 του ν. 3852/2010 (Α΄87).
ε) Το π.δ. 51/2006 (Α΄ 53).
στ) Το π.δ. 254/2005 (Α΄ 307).
ζ) To π.δ. 489/1987 (Α΄ 226).
η) To π.δ. 115/2008 (Α΄ 179).
θ) Tο άρθρο 17 του ν. 1023/1980 (Α΄ 47).
ι) Η Κ1-3508/29.11.2011 (Β΄ 3009) μετά την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 36.
ια) H υποπαράγραφος Η3 του ν. 4152/2013 (Α΄ 107).
ιβ) Το π.δ. 58/2005 (Α΄ 87).
ιγ) Το π.δ. 85/2004 (Α΄ 66).
ιδ) Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του παρόντος.
Άρθρο 63
Έναρξη ισχύος
H ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 14 Μαΐου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου