Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Σε εξόντωση των μικρών επιχειρηματιών οδηγούν τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία»

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας διαμαρτύρεται εντονότατα για την αψυχολόγητη και πέρα κάθε λογικής απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την επιβολή κατά δήλωση και δική του
εξοντωτικών προστίμων και ποινών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Είναι απορίας άξιο εάν οι σχεδιάζοντες και αποφασίζοντες αυτά τα μέτρα έχουν κάποια επαφή με την αγορά και με την επιχειρηματική πραγματικότητα διότι αν πραγματικά διέθεταν αυτή την επαφή θα γνώριζαν πολύ απλά  ότι «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν» πλέον.

 Για το ελληνικό εμπόριο η ανασφάλιστη εργασία είναι μια πραγματική μάστιγα και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με σοβαρές παρεμβάσεις. Ωστόσο το ύψος του προστίμου, που λαμβάνει χαρακτηριστικά «κεφαλικού φόρου», στην πραγματικότητα, αντί να φρονηματίζει, εξοντώνει τους επιχειρηματίες στο βαθμό που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισούται με τον ετήσιο τζίρο μιας πολύ μικρής επιχείρησης. Δεν αρνούμαστε τη λογική επιβολής προστίμου. Ο οποιοσδήποτε παρανομεί είναι υπόλογος στην Πολιτεία και στην κοινωνία και θα πρέπει να υποστεί τις απαραίτητες κυρώσεις. Ωστόσο το πρόστιμο πρέπει να επιβάλλεται με σκοπό τη συμμόρφωση και όχι την εξοντωτική τιμωρία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ζητά από τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση τον εξορθολογισμό των επιβαλλόμενων προστίμων έτσι ώστε να μην διακυβεύεται η επιβίωση μιας μικρής εμπορικής επιχείρησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου