Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογράφου



Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

Νέο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικών  εργαστηρίων  κινηματογράφου παιδιών , εφήβων και ενηλίκων

Πληροφορίες

Πρόκειται για ένα κύκλο 12 δίωρων θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων κινηματογράφου που εισάγει τους
μαθητές  (παιδιά, εφήβους και ενήλικες) σε όλες τις πτυχές της κινηματογραφικής τέχνης : ιστορία του κινηματογράφου , αφήγηση, τεχνική , σενάριο και δημιουργική γραφή, σκηνοθεσία, παραγωγή , μοντάζ . Μέσα από την ιστορία της κινηματογραφικής τέχνης ανακαλύπτουν  τα πρώτα βήματα της γέννησης της κινούμενης εικόνας. Σε τεχνικό επίπεδο μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάμερα καθώς και να μοντάρουν με την χρήση οικιακού λογισμικού προγράμματος σε υπολογιστή .  Το σύνολο των μαθημάτων που θα παρακολουθήσουν  διερευνά σε ευρύ φάσμα τα συστατικά του κινηματογράφου και της έννοιας της οπτικής επικοινωνίας, θα αποκτήσουν γνώση πάνω στο εξειδικευμένο λεξιλόγιο της βιομηχανίας του  κινηματογράφου. Κατανοούν τον τρόπο που αναπτύσσεται μια ταινία σε όλα της  τα στάδια εξετάζοντας τη σημασία της οπτικής επικοινωνίας και  της λειτουργίας των ταινιών ,μέσα από την διαδικασία υλοποίησης ,ενισχύοντας τον όρο συνεργασία . Θα τους δοθεί η ευκαιρία να γίνουν συνειδητοί θεατές και ίσως μελλοντικοί καλλιτέχνες .
ΚΥΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
1Ο ΜΑΘΗΜΑ
Εισαγωγή και σύντομη αναφορά στην ιστορία του κινηματογράφου: Η αρχή του κινηματογράφου , Η δημιουργία και άνοδος του συστήματος των studio- Χόλυγουντ ,Η  Σιωπηλή Εποχή , Ο Ευρωπαϊκός κινηματογράφος του 1900.
 2Ο ΜΑΘΗΜΑ
Ο κινηματογράφος στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο , Η Χρυσή Εποχή του Χόλυγουντ , οι καλλιτεχνικές τάσεις ανά δεκαετία μέχρι το 1940- (Ιμπρεσιονισμός, Σουρεαλισμός Σοβιετικό Μοντάζ ) . Πως οι άλλες τέχνες επηρέασαν τον κινηματογράφο.
  3Ο ΜΑΘΗΜΑ
Ο κινηματογράφος σήμερα και τα είδη που έχουν αναπτυχτεί ( Κωμωδία , Δράμα, Ρομαντισμός , Θρίλερ/Αγωνία , Επιστημονική Φαντασία, Μιούζικαλ ) . Σημαντικοί Δημιουργοί ( Auteur) ανά είδος .
 

4Ο  & 5ο  ΜΑΘΗΜΑ (Βασικές Αρχές Γραφής Σεναρίου)
Το Θέμα , η Δομή και Διάταξη ενός σεναρίου . Σεναριακές μέθοδοι  γραφής με γραμμική αφήγηση , τα εκφραστικά μέσα , αφηγηματικές τεχνικές και  ανάπτυξη εννοιών.   Ασκήσεις γραφής .
6Ο  & 7Ο  ΜΑΘΗΜΑ ( Αρχές σκηνοθεσίας)
Λίστα πλάνων βάσει σεναρίου (ντεκουπάζ ή shot list) και πως  απεικονίζονται στο story board . Ορολογία και μεγέθη πλάνων καθώς και κινήσεις κάμερας . Επιλογές πλάνων και σύνθετες τεχνικές κινηματογράφησης : πως διαμορφώνουν την αισθητική της ταινίας .
  8Ο  ΜΑΘΗΜΑ (Χρήση Ψηφιακής Κάμερας ) 
 Πρακτικό εργαστήριο με τη χρήση ψηφιακής κάμερας.  Άσκηση Σκηνοθεσίας   και πλήρη εφαρμογή κάμερας.
9Ο  ΜΑΘΗΜΑ
Οργάνωση Παραγωγής: Βήματα και Κανόνες . Κινηματογραφικές ειδικότητες και ο ρόλος τους στην υλοποίηση ταινιών.
10Ο  ΜΑΘΗΜΑ ( Ψηφιακό Μοντάζ)
Βασικές αρχές εκμάθησης του λογισμικού μοντάζ με τη χρήση οικιακού ψηφιακού προγράμματος.
11ο & 12 ΜΑΘΗΜΑ
Υλοποίηση  δίλεπτης η πεντάλεπτης  Άσκησης Σκηνοθεσίας και Μοντάζ – ολοκλήρωση προγράμματος και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 12  Εβδομάδες διδασκαλίας δίωρων μαθημάτων
ΕΝΑΡΞΗ: Οκτώβριος 2013 
ΤΜΗΜΑΤΑ:  Παιδικό (8-12 ετών ) ,Έφηβων (13-17 ετών) , Ενήλικες
Εισηγητές : Καλλαράς Νίκος - Σκηνοθέτης Κινηματογράφου , Ελπίδα Παναγιωτίδου - Σκηνοθέτις & Casting Director

Πληροφορίες :  ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ
Γραμματεία Κ.Ε.Π.Α.  τηλ 2331078100 & 78101
Γραφείο Προγραμματισμού & Οργάνωσης Παραγωγής Κ.Ε.Π.Α. 2331078120


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου