Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Λίγες μέρες πριν το 9ο κατά σειρά Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

1o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Λίγες μέρες πριν το 9ο κατά σειρά Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη και θα είναι αφιερωμένο στο μεγάλο λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη, το e-Pontos κάνοντας μία αναδρομή από το 2005 μέχρι σήμερα θυμάται και τα 8 φεστιβάλ που προηγήθηκαν και σας τα παρουσιάζει.


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2005, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ήταν αφιερωμένο στο θρύλο του ποντιακού τραγουδιού αείμνηστο τραγουδιστή Χρύσανθο.

Χίλιοι πεντακόσιοι νέες και νέοι απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας βρέθηκαν στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και παρουσίασαν ποντιακούς χορούς μπροστά σε ένα κοινό 5.000 θεατών, εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής ηγεσίας, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. Κι όπως είπαν οι παρουσιαστές των χορευτικών συγκροτημάτων Αχιλλέας Βασιλειάδης και Γιώργος Συμεωνίδης, οι πρόγονοί μας δημιούργησαν κυκλικούς χορούς, δείγμα ενότητας και ισότητας, αφού ο τελευταίος χορευτής, χορεύει δίπλα με τον πρώτο. Διωγμένοι από τις εστίες τους, διαφύλαξαν μέσα από τη λαϊκή ποντιακή παράδοση την ψυχή τους. Μια ψυχή που έχει τη δύναμη να τραγουδά τους καημούς της και να στήνει χορό ανάμεσα στις μυλόπετρες, δοξάζοντας την αγάπη, την ομορφιά, τη νεότητα, τη ζωή. Οι χοροί μας αφηγούνται ζωντανά τις περιπέτειες των Μυρίων, των Αργοναυτών, των Ιώνων, των Ακριτών. Ιστορία 30 αιώνων ελληνισμού. Αιώνες ολάκεροι χρειάστηκαν για να διαμορφωθούν οι λαϊκές μας δημιουργίες. Οι πρόγονοί μας διωγμένοι από τις εστίες τους διαφύλαξαν μέσα από την ποντιακή λαϊκή παράδοση την ψυχή τους.

Καλωσορίζοντας του παρευρισκομένους ο παρουσιαστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Αιμίλιος Σαπρανίδης τόνισε ότι «Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. συγχαίρει τους περιφερειακούς συνδέσμους και τα πρωτοβάθμια σωματεία των πέντε περιφερειών –αυτά τα μοναδικά κύτταρα του πολιτισμού- για τη δουλειά που έκαναν με τους μουσικούς και τους χοροδιδασκάλους, ώστε τα παιδιά να είναι έτοιμα για να παρουσιάσουν τους ποντιακούς χορούς. Η ίδρυση της ΠΟΕ δεν υπήρξε για εμάς αυτοσκοπός. Είχαμε και έχουμε μαζί με εσάς, αλλά και όλους τους συμπατριώτες μας τις ίδιες ανησυχίες. Ότι δηλαδή στις αντιφάσεις και τα παράδοξα της εποχής πρέπει να αντιπαραθέσουμε τον πολιτισμό και την παράδοση. Να ένας λόγος γιατί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ ποντιακών χορών. Ο χορός ενώνει μνήμες, καημούς, αλλά και όνειρα».

Μιλώντας προς τους χορευτές και θεατές της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Παρχαρίδης, τόνισε πως «είναι χαρά να βλέπεις παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς να κρατούν τις παραδόσεις. Γιατί εμείς επιμένουμε και θέλουμε περισσότερο Πόντο, Κρήτη, Ρούμελη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Θράκη, για να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό πάζλ που θα προσφέρει τη διαφορετικότητα στην παγκοσμιοποίηση. Η εκδήλωση αυτή είναι μια μεγάλη γιορτή για τον ποντιακό ελληνισμό, καθώς 1.500 νέοι απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος χορεύουν και στέλνουν μήνυμα αγάπης, συμφιλίωσης, συλλογικότητας και ενότητας. Και είναι πράγματι μεγάλη γιορτή γιατί συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να μαζεύονται τόσα ποντιόπουλα, πράγμα που σηματοδοτεί ότι το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού αλλάζει», κατέληξε ο κ. Παρχαρίδης.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ανέφερε πως «η συμμετοχή των παιδιών που συμμετέχουν στους χορούς, είναι δείγμα υγείας και πνευματικής, καθαρής ελληνικής συνείδησης και είναι ένα αποτέλεσμα αγωγής από το σπίτι, την οικογένεια και την παράδοση του Ποντιακού ελληνισμού. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στα παιδιά, στους γονείς τους και ο Θεός να μας αξιώνει πάντοτε σε τέτοιες ωραίες τελετές, παλλαϊκές, ελληνικές και χαρούμενες, να μπορούμε να τραγουδάμε όλοι μαζί τα τραγούδια και να συνοδεύουμε και οι μεγαλύτεροι, όποιοι μπορούμε τους χορούς για να κρατάμε έτσι αδιάσπαστη την παρουσία των Ελλήνων στην ένδοξη πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Άνθιμος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου