Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι: απολογισμός εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την πανσέληνο του Αυγούστου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και φέτος οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν  κάτω από το φως του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού, το βράδυ της 21ης Αυγούστου η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η  11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η είσοδος στις εκδηλώσεις ήταν ελεύθερη για το κοινό, το οποίο έφτασε τα 2800 άτομα.


Μια μεταφυσική πανσέληνο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι εκατοντάδες θεατές τον αύλειο χώρο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, στη Βεργίνα. Σε συνεργασία με το λαογραφικό αρχείο Γιώργη Μελίκη παρουσιάστηκε ένα πανηγύρι με λαĩκά δρώμενα και τελετουργικούς χορούς, που γεφύρωσαν τους αιώνες της Μακεδονικής ιστορίας και λαογραφίας, και στο οποίο το κοινό συμμετείχε ενεργά και με ενθουσιασμό. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συναυλία κρητικής μουσικής του μουσικού συγκροτήματος του Γιώργου Σφακιανάκη, με την υποστήριξη του Δήμου και του ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας.

Το παρελθόν έσμιξε με το παρόν κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού με  έντεχνη μουσική στη Βέροια, στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο, με συναυλίες της Αννας Παπανίδου στο πρώτο και του Δημήτρη Ερατεινού στο δεύτερο, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας. Αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους στη Νάουσα αντήχησε έντεχνη ελληνική μουσική εκείνο το βράδυ, από το μουσικό σχήμα των Ν. Ζιαμπάκα και Ν. Παπαδόπουλου, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας.
Μια ιδιαίτερη γιορτή για την πανσέληνο διοργανώθηκε και στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου Εδεσσας, όπου ακούστηκαν η "Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου Θεατρική ομάδα Φίλων Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και περιχώρων και τραγούδια για το φεγγάρι με πιάνο και φλάουτο από την Αλίκη Γιαννιού και τον Παναγιώτη Κελέκη, ενώ και η Παλαιά Μητρόπολη της Εδεσσας παρέμεινε επισκέψιμη για το κοινό ως το βράδυ.

Η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η  11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ευχαριστούν θερμά όλους τους φορείς που συντέλεσαν στην επιτυχή διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων, καθώς και το πολυπληθές κοινό που παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις με τις οποίες αποχαιρετήσαμε μαζί το καλοκαίρι.

 Λαϊκά δρώμενα στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, στη Βεργίνα
 Κρητική παραδοσιακή μουσική στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας

    Συναυλία του Δημήτρη Ερατεινού στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

 "Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου και τραγούδια για το φεγγάρι

στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου Εδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου