Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Τι γράφουν οι εφημερίδες σήμερα


Σ. Βούλτεψη: Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν χωρίς να τους ακούει κανείς

«Η σύγχυση και η αγωνία που διακατέχουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλες, που συνεχίζει να κανοναρχά το τροπάρι της «ανατροπής», ακόμη και την ώρα που ηχούν παιάνες για την Εθνική μας Ομάδα, με τις ευχές όλων των
Ελλήνων, ενωμένων, να τη συνοδεύουν», τονίζει στην απάντησή της στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη .
«Έτσι κι’ αλλιώς μιλούν χωρίς να τους ακούει κανείς, αλλά αυτή τη φορά το παράκαναν», προσθέτει και επισημαίνει: «Τους παραπέμπουμε στην αυριανή κρίσιμη ημέρα για την Αργεντινή, που κατά τον κ. Τσίπρα, «κατάφερε να ακολουθήσει εναλλακτικούς δρόμους και να βγει από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή»! Και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι παραμένει εκτός τόπου, χρόνου και… ηπείρου!»
Νωρίτερα 
«Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν έλαβαν το μήνυμα από την ήττα της πολιτικής τους στις ευρωεκλογές και προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρατείνουν την εξουσία τους, συνεχίζοντας ακάθεκτοι στον ίδιο δρόμο της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως της ΔΕΗ και του αιγιαλού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι τα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει ενόψει της ανατροπής της κυβέρνησής του σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας της αριστεράς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά του για τη συγκρότηση μετώπων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, με στόχο την αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων και τη διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
 «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ της Κυριακής»  με τίτλο :
«Συνέντευξη του Τζ. Άντερσον (IIF) στον ΕΤτΚ: Η στήριξη επιχειρήσεων το επόμενο στοίχημα»
«Η αποκατάσταση της χρηματοδότησης και της ανάπτυξης στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στην Ελλάδα» ήταν το θέμα της έκθεσης αναλυτών του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), του οργανισμού που διαχειρίστηκε προ διετίας την αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI). Συγκεκριμένα, ο Jeff Anderson, ανώτερος διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων και η Jessica Stallings, ερευνήτρια στο ίδιο τμήμα, εξέτασαν την πορεία και την κατάσταση των μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι η εκτεταμένη διάρκεια αλλά και ο σοβαρότατος χαρακτήρας της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα είχε μεγάλες επιπτώσεις στην ρευστότητα που παρέχουν οι τράπεζες, με ταυτόχρονη επιδείνωση των κεφαλαιακών και πιστωτικών συνθηκών.
Καλύπτοντας ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας, οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν έντονα την οικονομική δυστοκία και λόγω της εξάρτησής τους από τις τράπεζες και εξαιτίας της επικέντρωσής τους στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η έκθεση του IIF, από το 2009 μέχρι και το 2013, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο υπολογίζεται ανάμεσα στις 330.000 με 370.000.
Τέσσερα εμπόδια στην ανάκαμψη
Τα τέσσερα κύρια προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η δυσκολία απόκτησης όλων των πληροφοριών για την πιστοληπτική ικανότητα και τις δυνατότητες τους, τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν, η δυσκολία (συγκριτικά με την εποχή πριν από το 2009) των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο και, τέλος, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης. Για τους Αμερικανούς αναλυτές, αν και αρχίζουν να φαίνονται κάποια θετικά σημάδια αλλαγής του επιχειρηματικού κλίματος, εντούτοις η ζήτηση δανείων παραμένει σε περιορισμένα επίπεδα και αυτό λόγω των συνεχιζόμενων σφιχτών συνθηκών πίστωσης. Η απάντηση στις παραπάνω διαπιστώσεις -πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο- βρίσκεται στις «καλά στοχευμένες ενέργειες για τη στήριξη της χρηματοδότησης των εν λόγω επιχειρήσεων, ιδίως στη πρόσθετη χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και επενδυτές, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερα τη χρήση των επίσημων οικονομικών πόρων».

Σημάδια βελτίωσης
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο επικεφαλής του IIF για την Ευρώπη Jeff Andreson βρέθηκε στην Αθήνα, όπου και είχε σειρά συναντήσεων με αρμόδιους υπουργούς και κορυφαίους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος. Τότε, στην αποτίμησή του για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος, τοποθετώντας το τομέα των ιδιωτικοποιήσεων στους πλέον καθοριστικούς. Την ίδια ώρα κύκλοι του IIF διαπίστωναν την τεράστια ανισορροπία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με τον μεν πρώτο να έχει κάνει τεράστιες θυσίες και τον δεύτερο να προστατεύεται με «θρησκευτική ευλάβεια».
Σήμερα ο Jeff Anderson, μιλά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Αν  και δεδομένων των μεγάλων δυσκολιών της μεσαίας τάξης, θεωρεί ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει. «Η γενική μακροοικονομική εικόνα μάς δείχνει -από τις επίσημες προβλέψεις- ότι υπάρχουν κάποια σημάδια ότι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει, ωστόσο αυτό δεν το έχουμε δει στο ΑΕΠ. Η ανάκαμψη δεν έχει έρθει ακόμα και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούν να δουν οι πολίτες. Ωστόσο, αν κοιτάξετε τις έρευνες για την εμπιστοσύνη ή τις επιχειρήσεις, τα νούμερα από τη λιανική πώληση ή την εικόνα των εξαγωγών, φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά», λέει χαρακτηριστικά.

Στόχος η ανεργία
O επικεφαλής για την Ευρώπη επισημαίνει ότι η Ελλάδα είχε μια πολύ επιτυχημένη επιστροφή στην αγορά ομολόγων τον περασμένο Απρίλιο, θεωρεί ότι η οικονομική σταθερότητα αποτελεί το κλειδί ουσιαστικά για το ξεπάγωμα των εγγυήσεων στις τράπεζες, αλλά και υπογραμμίζει την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Όσο για το πώς βλέπει την ελληνική κυβέρνηση και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της, ο Jeff Anderson μάλλον αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, τοποθετώντας την απάντησή του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο: «Η προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ιδίως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, και για αυτές που πήγαν καλά και για όσες δεν είχαν τα αποτελέσματα που ανέμεναν, είναι να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη της περιφέρειας. Πρέπει να οδηγήσουν την οικονομία στην ανάκαμψη, ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας».

Μείωση χρέους μέσω αναδιάρθρωσης όρων
Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, μια συζήτηση για την οποία οι πιστωτές της Ελλάδας ακολουθούν τη λογική «μαστίγιο και καρότο» μεταθέτοντας τη συζήτηση εν ευθέτω χρόνω, το IIF φαίνεται να μη συμμερίζεται τις έντονες ανησυχίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κάποιοι εντός
του οργανισμού -σε στενό κύκλο- κάνουν λόγο για «πρόβλημα μεθοδολογίας» του Ταμείου ασκώντας κριτική στους τρόπους υπολογισμού της βιωσιμότητας του χρέους.
Ο Jeff Anderson, αν και σημειώνει ότι το χρέος είναι πράγματι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ, απαντά στο ερώτημα μιας εκ νέου απομείωσης. «Η συμφωνία του Εurogroup του 2012 απαιτεί περαιτέρω εξέταση των όρων αποπληρωμής των οφειλόμενων δανείων στους Eυρωπαίους εταίρους, δεδομένου ότι η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και αυτό είναι κάτι που θα το κοιτάξουν σύντομα.
Μέρος της περαιτέρω προσαρμογής είναι η χρηματοδότηση του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2015 -υπάρχουν διάφορες επιλογές πώς αυτό θα γίνει- και η επιπρόσθετη ανακούφιση του χρέους, όπως υποσχέθηκαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι, στην περίπτωση πρωτογενούς πλεονάσματος. Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να θεωρήσουμε ως πιθανό το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης, με βάση τις προβλέψεις και τη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν στα τέλη του 2012 να κοιτάξουν τους όρους του χρέους που τους οφείλεται, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στο επιτόκιο και την περίοδο ωριμότητας των δανείων. Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το είδος της αναδιάρθρωσης του χρέους που είχαμε το 2012 με τον ιδιωτικό τομέα. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται στους επίσημους πιστωτές και υπόκειται στους όρους της συμφωνίας του Εurogroup του 2012. Τέλος, όσον αφορά στην εμπλοκή του IIF, δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά».

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :

 «Δικαστικές αποφάσεις με μεγάλο κόστος»

Μ
 εγάλα ποσά θα διατεθούν για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων οι οποίες ακυρώνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που ελήφθησαν στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς περιμένει «τσουνάμι» ανάλογων αποφάσεων. To συνολικό κόστος, εφόσον πολλές από τις εκκρεμείς δίκες οδηγήσουν σε αρνητικό αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το ένα δισ. ευρώ, καθώς, μόνον οι αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί παράγουν δημοσιονομική δαπάνη της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος αφορά κατ’ αρχάς στην ψήφιση από τη Βουλή, έστω και κατά πλειοψηφία, της ρύθμισης για τους μισθούς των δικαστικών, που δικαιώθηκαν για τις περικοπές στις αποδοχές τους μετά τον Αύγουστο του 2012. Η νομοθετική αποκατάστασή τους θα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ άλλα τόσα θα πρέπει να υπολογίζονται για τα αναδρομικά. Αυτό, ωστόσο, ήταν απλώς το πρώτο χτύπημα. Σύντομα ακολουθούν και άλλες κατηγορίες των λεγομένων ειδικών μισθολογίων που επίσης έχουν προσφύγει δικαστικώς.
Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση της Ολομελείας του, έχει δικαιώσει τους ενστόλους για τις περικοπές στους μισθούς τους από τον Αύγουστο του 2012. Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της αποφάσεως, έχει δεσμευθεί –το επανέλαβε και προχθές ο κ. Σταϊκούρας– ότι θα την σεβαστεί και θα προχωρήσει σε ρύθμιση, ανάλογη εκείνης που ψηφίστηκε για τους δικαστές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το σκεπτικό της οποίας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφορά το σύνολο των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, με εκτιμώμενο κόστος που αγγίζει, μαζί με τα αναδρομικά, τα 150 εκατ. ευρώ.
Ποιοι ακολουθούν
Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τους δικαστές και τους εν ενεργεία ενστόλους;
• Η σχετική λίστα ξεκινάει από τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ακύρωση των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα.
• Επίσης, ανάλογες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους απασχολουμένους στις Ανεξάρτητες Αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Οι δίκες για τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί, ενώ, αντιθέτως, για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται αποφάσεις.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί, πάντως, ότι δικαστικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε η «Κ» εκτιμούν ότι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τους ενστόλους δεν σηματοδοτεί αυτομάτως ανάλογες δικαιώσεις για ευρύ κύκλο απασχολουμένων στο Δημόσιο. Αυτήν τους την άποψη στηρίζουν στο γεγονός ότι η απόφαση κάνει ευθεία αναφορά για τις περικοπές, κυρίως, στους μισθούς όλων εκείνων που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους και των δημοσίων λειτουργιών (Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπά). Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι προβληματισμοί και διεργασίες για τις επικείμενες αποφάσεις επικρατούν και εντός των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), που έχουν εκ της θεσμικής θέσεώς τους το βάρος των δικαστικών κρίσεων.
Έρχονται εφάπαξ – συντάξεις
Πέραν όμως των μισθολογικών, υπάρχουν και άλλες υποθέσεις με σημαντικότατο δημοσιονομικό κόστος, που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι εκείνες που αφορούν τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Τα δύο αυτά «πακέτα» εκκρεμούν προς εκδίκαση μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον προσεχή Σεπτέμβριο, με την ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Και αυτό γιατί το κόστος τους, αν υπάρξει δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Γεγονός το οποίο κάνει τον «πονοκέφαλο» του υπουργείου Οικονομικών ακόμη μεγαλύτερο.
Παράλληλα, στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούν αιτήματα συνταξιούχων για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, με την πρώτη απόφαση της Ολομελείας του Δικαστηρίου να σηματοδοτεί τη συνέχεια των δικαστικών κρίσεων. Οι συνταξιούχοι δικαστές ήταν εκείνοι που πρώτοι δικαιώθηκαν για τις περικοπές στις συντάξεις τους μετά τον Αύγουστο του 2012, όπως έγινε και για τους μισθούς των εν ενεργεία, ενώ σειρά έχουν οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, στρατιωτικοί και λοιποί ένστολοι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κανονικό «τσουνάμι» αποφάσεων που επίκεινται.
Κι αυτό γιατί οι δίκες έχουν διεξαχθεί και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις. Το συνολικό κόστος τους, αν υπάρξει ανάλογη δικαίωση των συνταξιούχων δικαστών, δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα. Πάντως, για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τις συντάξεις των δικαστικών το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει περί τα 100 εκατ. ευρώ σε αναδρομικά πλην της ετήσιας δαπάνης...


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»  με τίτλο :
«Ν.Δ.: Προς τα δεξιά ή προς το Κέντρο;
Ανοίγει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα»
Σ

 το περιθώριο του προβληματισμού που προκαλούν στο Μαξίμου οι δικαστικές αποφάσεις για τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, εντός της Ν.Δ. «ανοίγει» η συζήτηση  για την επόμενη ημέρα της παράταξης.
Επί του παρόντος, όπως σημειώνει στέλεχος του κόμματος, τα περί «Νέας Ελλάδας» έχουν εγκαταλειφθεί, λόγω των αντιδράσεων τόσο της καραμανλικής πτέρυγας, όσο και πολλών κορυφαίων στελεχών του κόμματος.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι αυτό που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή είναι «το άνοιγμα προς το μεταρρυθμιστικό Κέντρο», κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο αν στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο δεν υπήρχαν  στελέχη και συνεργάτες οι οποίοι επιμένουν ότι δεξιότερα της ΝΔ υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που δεν πρέπει να αγνοηθεί.  
Ωστόσο η άλλη πλευρά ισχυρίζεται πως με τη στροφή προς το Κέντρο θα ανακτηθεί ένα μεγάλο μέρος του ενός εκατομμυρίου που έχει απολέσει από τον Ιούνιο του 2012 και μετά.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ανοίγει το θέμα της διεύρυνσης του κόμματος βάζοντας όμως «απέναντι», όχι μόνο όσους υποστηρίζουν το άνοιγμα προς τα δεξιά, αλλά και τον λαϊκισμό.
«Είμαστε αντίθετοι  στα άκρα και τις ακρότητες. Αυτά αποκλείονται ξεκάθαρα, εκφράζουμε  με τις πολιτικές μας τους  δημιουργικούς και τους παραγωγικούς  Έλληνες, αυτούς που ασπάζονται  τις διαχρονικές αξίες της  παράταξής μας και τον ριζοσπαστισμό  του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, απέναντι  στους λαϊκιστές», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μπορεί οι αναφορές του κ. Παπαμιμίκου να προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τα βέλη του γραμματέα του κόμματος είχαν και εσωκομματικούς αποδέκτες. Και συγκεκριμένα τα στελέχη της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» και όσους σπεύδουν να ξηλώσουν το πουλόβερ των μέτρων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αδιαφορώντας για το δημοσιονομικό κόστος και «χαϊδεύοντας» εκλογικές πελατείες.
Ο κ. Παπαμιμίκος δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει εντός της Ν.Δ. σε θέματα γραμμής. Θιασώτης ο ίδιος του ανοίγματος στο μετριοπαθές Κέντρο, ήταν ο εμπνευστής της αυτοδιοικητικής πολιτικής της Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές. Ήταν εκείνος που στήριξε τη θέση οι υποψηφιότητες του κόμματος πανελλαδικά να μην έχουν πολιτικό χρώμα και χρίσμα, μια πολιτική που εκ του αποτελέσματος απέδωσε. Κάτι που δεν συνέβη με τις καθαρά κομματικές επιλογές του Μαξίμου στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας. Τότε ο κ. Παπαμιμίκος είχε προτείνει τη στήριξη τόσο του κ. Καμίνη, όσο και του κ. Μπουτάρη και βεβαίως του «φίλου» του από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ Απόστολου Τζιτζικώστα.   
Δίνοντας μάλιστα συνέχεια στο θέμα, ο κ. Παπαμιμίκος, μιλώντας στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού, αναφέρθηκε στις δύο πλευρές της ελληνικής κοινωνίας, των ανθρώπων «της κοινής λογικής, της παραγωγής και των μεταρρυθμίσεων» και από την άλλη «των λαϊκιστών, των συντεχνιών και των κάθε λογής συμφερόντων που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα».
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., το άνοιγμα προς το Κέντρο, κάτι που πρέπει να γίνει λόγω της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ίδιο χώρο - στροφή που επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα,  Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Realnews» - θέλοντας και μη «αφήνει ένα κενό δεξιότερα της ΝΔ».
Το κενό αυτό ωστόσο εξαρτάται και από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή και κυρίως με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού η εκτίμηση της Συγγρού είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων «έχει καθαρά αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά».
Συνεπώς, καταλήγει το ίδιο στέλεχος, «μπορεί να επιστρέψει στο κόμμα, ανεξαρτήτως γραμμής που θα ακολουθηθεί».


Από τη στήλη  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» των
«ΝΕΩΝ»  με τίτλο :
«Η ελληνική οικονομία γυρνά σελίδα εκτιμούν κορυφαίοι τραπεζίτες»
Τ

 ην αισιοδοξία τους ότι η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα έχουν πλέον γυρίσει σελίδα και ξεκινά η εποχή της ανάπτυξης εξέφρασαν οι διοικήσεις των τραπεζών στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων τους. 
Επισήμαναν ότι θα δώσουν έμφαση στην επίλυση του σημαντικού ζητήματος των δανείων σε καθυστέρηση, που απασχολεί χιλιάδες ιδιώτες δανειολήπτες και επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν σε χρηματοδότηση υγειών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αναφέρθηκαν, επίσης, στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία στη νέα εποχή ώστε να αποκτήσει μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα, οι τράπεζες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με σχετικά ικανοποιητικούς όρους. 
Η επάνοδος της οικονομίας σε αναπτυξιακό μονοπάτι, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση των διαδικασιών, με τις οποίες θα εξασφαλιστεί πέραν πάσας αμφισβήτησης η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, μέσω επικουρικών διευκολύνσεων από την Ευρωζώνη, αποτελούν τις δύο βασικές βραχυπρόθεσμες εκκρεμότητες για την ουσιαστική υπέρβαση της κρίσης και την έναρξη του νέου κεφαλαίου για την ελληνική οικονομία από το 2014, τόνισε.
Οι προκλήσεις δεν εκλείπουν βέβαια και απορρέουν κατά κύριο λόγο από την ανάγκη άμεσης ανακούφισης και σταδιακής επούλωσης του τεράστιου κοινωνικού πλήγματος που επέφερε η κρίση καθώς και από τις έντονες πιέσεις που συνεχίζει να υφίσταται σημαντικό τμήμα του ελληνικού εταιρικού τομέα, η βιωσιμότητα του οποίου συνεχίζει να απειλείται, ανέφερε ο κ. Ζανιάς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς επισήμανε ότι βασική πρόκληση παραμένει η διατήρηση και η επαύξηση της ελκυστικότητας του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος μέσω βελτίωσης και άλλων παραμέτρων, όπως φορολογική σταθερότητα, που αποτελεί ένα σημαντικό θέμα η διευθέτησή της, και η ανταγωνιστικότητα, βελτίωση, εκσυγχρονισμός και αποτελεσματικότητα του συστήματος δικαιοσύνης σε υποθέσεις αστικής, φορολογικής και διοικητικής φύσεως. 
Επισήμανε ότι προαπαιτούμενο για την ομαλή συνεργασία των επιχειρήσεων με τις τράπεζες στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, αλλά και των υποχρεώσεών τους, είναι η άμεση υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταβολών στο νομικό πλαίσιο, ειδικά όσον αφορά το πτωχευτικό δίκαιο και άλλες δυσλειτουργίες στο
συνολικό πλαίσιο αυτού του χώρου. Ο χρόνος υλοποίησης μιας αναδιάρθρωσης είναι τεράστιος. Σε ένα δίμηνο πρέπει να τελειώνουν όλες οι διαδικασίες και να κρίνεται αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη, καθώς επίσης να εισαχθούν συγκεκριμένοι ενιαίοι κανόνες οι οποίοι θα καταδεικνύουν τη δυνατότητα επιβίωσης ή μη μιας επιχείρησης, πρόσθεσε.
Ζήτησε επίσης τόσο από την πολιτική ηγεσία της οικονομικής πολιτικής όσο και από τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, την καταβολή κάθε προσπάθειας ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες, να συνδεθεί η φορολογική πολιτική με την αναγκαιότητα αύξησης και διάχυσης των επενδύσεων και να διασφαλιστεί η δυναμική των εξαγωγών, διότι αυτή θα μας οδηγήσει στο νέο μοντέλο που θα είναι παραγωγικό και όχι καταναλωτικό.
Ο νέος πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, επισήμανε ότι η χώρα, μετά από μία δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής και παρατεταμένης υφέσεως, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της οικονομίας, επιτυγχάνοντας πλεόνασμα τόσο στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Επιπλέον, είπε ότι τέθηκαν τα θεμέλια για την ανάκαμψη της οικονομίας, με το τραπεζικό σύστημα ενδυναμωμένο και κεφαλαιακά ισχυρό. Επιπροσθέτως, επεσήμανε ότι τα επόμενα έτη θα είναι κρίσιμα για το μέλλον της χώρας. Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές αλλά αυτό πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, με την προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στη σταθερότητα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η σταδιακή οικοδόμηση ενός κράτους που όχι μόνο θα δαπανά λιγότερα, αλλά θα είναι πιο φιλικό προς τον πολίτη και την επιχείρηση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και ο κλάδος αναδιαρθρώθηκε μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς και εξυγιάνσεων τραπεζών. Αυτή η αναδιάταξη των δυνάμεων είχε ως συνέπεια τη λειτουργία σήμερα ολιγότερων και πιο εύρωστων τραπεζών, με τα οφέλη από την αξιοποίηση των συνεργειών να είναι ήδη ορατά, πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι επείγει η λήψη πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεως των τραπεζών. Σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι η επίσπευση της διαθέσεως των μετοχών ιδιοκτησίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον ιδιωτικό τομέα. Τα warrants μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποιήσεως των τραπεζών, σε μία περίοδο που υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους, είπε ο κ. Μαντζούνης.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου, επισήμανε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται να έχουν ευεργετική επίδραση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό ισχύει κατεξοχήν για την απόφαση στοχευμένης παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος των Στοχευμένων Μακροπρόθεσμων Αναχρηματοδούμενων Επιχειρήσεων. Οι συστημικές ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του προγράμματος, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό την περιορισμένη ρευστότητα, που δημιουργεί η στασιμότητα των καταθέσεων, πρόσθεσε.
Ο κ. Μεγάλου έδωσε έμφαση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τόνισε ότι σε συνεργασία με τις άλλες τράπεζες, αναλαμβάνονται κοινές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση περιπτώσεων προβληματικών δανείων και την ανασυγκρότηση κλάδων και επιχειρήσεων.
Επισήμανε επίσης ότι μέσα από τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας αποσκοπούμε, ήδη από φέτος, σε σταθερή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων.
Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία είπε ότι ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και δοκιμασίας για το τραπεζικό σύστημα, τα σημάδια εξόδου από την κρίση είναι ορατά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου