Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

81 αιρετοί της Αυτοδιοίκησης με ψευδή "πόθεν έσχες"

Το «είδος» και το μέγεθος της διαφθοράς στην Ελλάδα της κρίσης «αποτυπώνει» η Έκθεση της Αρχής για την αντιμετώπιση του «μαύρου χρήματος» που διαβιβάστηκε στη Βουλή. 
Σύμφωνα με τη «λίστα Νικολούδη», "πρωταθλητές" για το 2013, στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αναδεικνύονται Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι,
ενώ ιατροί του ΕΣΥ, Πρόεδροι Φορέων και Οργανισμών του Δημοσίου, μέλη αξιολόγησης διαγωνισμών, διαιτητές ποδοσφαίρου κ.ά. ακολουθούν.

Εκτός αυτών, η Έκθεση - που θα συζητηθεί τις προσεχείς εβδομάδες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας - καταγράφει τα πεπραγμένα της Αρχής κατά την περασμένη χρονιά.

Ο Πρόεδρος της Αρχής και Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης, επισημαίνει ότι, οι «Ράμπο» για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν «ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην Έκθεσή του «που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί ως το φαινόμενο της "καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω"».

Σημειώνει, επίσης, πως υπήρξαν δυσχέρειες να αντληθούν «πληροφορίες και στοιχεία» από τις ελεγχόμενες Τράπεζες, τα οποία «στρέφονταν εναντίον των Διοικήσεων τους», προσθέτει όμως ότι, η Αρχή κατάφερε να αποκαλύψει «εγκληματικές συμπεριφορές», εννοώντας προφανώς την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Οι ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Συνολικά, 413 υποθέσεις ψευδούς δήλωσης «πόθεν έσχες» παρέπεμψε η Αρχή εντός του 2013 στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς διαπίστωσε ότι, οι υπόχρεοι απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι, στη σχετική λίστα δεν περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα, καθώς την αρμοδιότητα της έρευνας την έχει η Βουλή. 
Όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», Δήμαρχοι και λοιποί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (75), ιατροί νοσοκομείων (62), Πρόεδροι Ν.Π.Δ.Δ. (48), μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών (37), αλλά και δημοσιογράφοι (18), διαιτητές επαγγελματικού αθλητισμού (7) και αρκετοί άλλοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις υποθέσεις που ερευνώνται πλέον από τη Δικαιοσύνη.
Γενικοί, Ειδικοί Γραμματείς, Μετακλητοί κ.α.
22
Δήμαρχοι, Δημοτικά λοιπά
75
Δημοσιογράφοι
18
Εισηγητές & Λοιποί Επενδυτικών Σχεδίων
14
Επιβλέποντες Μηχανικοί
9
Διαιτητές, Πρόεδροι & μέλη επιτροπών επαγγελματικού Αθλητισμού
13
Δικαστικοί
6
Ελεγκτές Δόμησης
10
Ιατροί Διευθυντές ΕΣΥ
62
Ιδιοκτήτες & λοιποί εταιριών σε Δημόσιες Συμβάσεις
9
Οικονομικοί Επιθεωρητές
2
Μέλη Αρχών & Επιτροπών
15
Μελη Αθλητικών Ομοσπονδιών
10
Μέτοχοι, εταίροι και λοιποί ΜΜΕ
27
Περιφερειάρχες, περιφερειακά λοιπά
6
Πρόεδροι και λοιποί σε πιστωτικά ιδρύματα
6
Πρόεδροι και λοιποί ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ
48
Πρόεδροι και μέλη Αξιολόγησης Διαγωνισμών
37
Πρόεδροι και λοιποί ΠΑΣΕΓΕΣ
7
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι & εξωτερικοί φρουροί
17
Σύνολο
413
Εκτός αυτών, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για το σύνολο των «βρώμικων» υποθέσεων που κλήθηκε να ερευνήσει η συγκεκριμένη Αρχή. 

Πιο αναλυτικά, η Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» δέσμευσε 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις που διερεύνησε και απέστειλε στην Δικαιοσύνη. Από αυτά, περίπου 73 εκ. ευρώ αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκ. ευρώ άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου