Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Oι αποκλεισμένοι…


Το μέτρο της φορολογικής ενημερότητας  είναι ελληνική επινόηση και δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου! Το θυμήθηκα όταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ με ρώτησε «πως με ένα τόσο σκληρό (ως και μεσαιωνικό) μέτρο απαίτησης χρημάτων του δημοσίου από τους πολίτες υπάρχουν τόσα πολλά… ληξιπρόθεσμα χρέη;» (Διότι μαζί με τη στέρηση φορολογικής ενημερότητας, υπάρχει και απαγόρευση
άσκησης επαγγέλματος – άρνηση από την εφορία έναρξης επαγγέλματος, θεώρησης βιβλίων, τιμολογίων κτλ – η οποία συνεπάγεται στέρηση οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας).Τι να του έλεγα; Δεν είχα απάντηση. Ο πιστωτής, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το δημόσιο, σου απαγορεύει να δουλέψεις ως μέτρο πίεσης για να τον πληρώσεις! Μα αν δεν εργασθείς πως θα εξοικονομήσεις χρήματα για να πάρει και αυτό το έρμο;
Στην παρούσα φάση υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια Έλληνες που χρωστούν στην εφορία, άρα κανείς από αυτούς δεν μπορεί να ανοίξει μία καινούργια δουλειά! Ωραίο …αναπτυξιακό μέτρο, εν έτει ελπιδοφόρου 2014 που θα μας βγάλει από το μνημόνιο, θα επιστρέψουμε στις αγορές, θα μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά κι άλλα τέτοια της ανάπτυξης!
Ακόμη και σήμερα μου προκαλεί εντύπωση η τόλμη των κυβερνώντων όταν πρέπει να λάβουν μέτρα …εναντίον της αγοράς και των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι αμείλικτοι και αποφασισμένοι,  ενώ αντίθετα όσον αφορά το συμμάζεμα του δημοσίου άβουλοι και απαθείς! Δείτε π.χ. για τα εισοδήματα του 2013 που θα πληρώσουμε φέτος επιβάλλουν φορολογία από το …πρώτο ευρώ. Με πόση ευκολία για πρώτη φορά στην ιστορία μας καταργείται το αφορολόγητο στα χαμηλά εισοδήματα…
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Φορολογούμενος που το προηγούμενο έτος είχε 3000 ευρώ έσοδα (ή και μηδενικά αφού αυθαίρετα αυτό το ποσό θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα για όλους) αλλά έχει ένα αυτοκίνητο 1600 κυβικά και ένα διαμέρισμα 80 τμ.τα τεκμήρια διαβίωσης (άλλη μεγάλη φορολογική αδικία στις πλάτες μας) τον ανεβάζουν στο ποσό των 10 χιλιάδων περίπου και επειδή πλέον φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ θα πληρώσει περίπου 2500 ευρώ ως φόρο!Δηλαδή του παίρνει όλα τα λιγοστά του εισοδήματα και επειδή είναι λογικό να μην τα πληρώσει αφού δεν έχει, αυτόματα δεν μπορεί να λάβει και φορολογική ενημερότητα στην περίπτωση που θελήσει στο μέλλον να ασκήσει ένα επάγγελμα.
Οι οικονομολόγοι έχουν διάφορα …εργαλεία (τις περισσότερες φορές δυσνόητα και περίπλοκα) για να αξιολογούν με μακροοικονομικά κριτήρια την πιστοληπτική ικανότητα, τη σχέση ΑΕΠ με μεγέθη ανεργίας, επενδύσεων, πληθωρισμού κτλ Για την περίπτωση της χώρας μας που το 25% (δυόμισι εκατομμύρια) πολίτες είναι υπό απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος γιατί χρωστούν στο δημόσιο και δεν λαμβάνουν την παγκοσμίως πρωτότυπη φορολογική ενημερότητα, ο ΟΟΣΑ θα πρέπει να επινοήσει ένα νέο οικονομικό μέγεθος.
Προτείνω να ονομασθεί οι «αποκλεισμένοι», ως… μετρήσημο ποσοστό του γενικότερου πληθυσμού. Όμως, πως μία χώρα με κρίση πέντε ετών στους πολίτες της, θα επανέλθει στην ανάπτυξη όταν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι οικονομικοί «εξόριστοι»; Ίσως με το άλλο «επιστημονικό εργαλείο» που εσχάτως εισήγαγε ο κ. Στουρνάρας (σε συνέντευξή του δηλώνει περήφανος για τη μονιμοποίηση του χαρατσιού) και που θα είναι κι αυτό πρωτότυπο στα οικονομικά χρονικά, το..ευχολόγιο!
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου – melkar4@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου