Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Απονομή πτυχίων

στους πενήντα πέντε (55) απόφοιτους του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ.), της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική και Βέροια


Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή στους Θρακομακεδόνες

Ο Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό και μαζί με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, απένειμε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες Αξιωματικούς
Σε αντίστοιχη τελετή, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, απένειμε τα πτυχία στους απόφοιτους της Σχολής, στο Πανόραμα Βέροιας


Πτυχία απονεμήθηκαν σήμερα (25.10.2013) στους πενήντα πέντε (55) συνολικά Αξιωματικούς, που αποφοίτησαν από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ.) της Ελληνικής Αστυνομίας, του εκπαιδευτικού έτους 2013-2014 (1η Εκπαιδευτική Σειρά).

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, συνεπικουρούμενος από τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, απένειμε τα πτυχία στους τριάντα ένα (31) Αξιωματικούς, που αποφοίτησαν από τη Σχολή, στους Θρακομακεδόνες Αττικής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας:

«Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στα νέα επιτελικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Σας συγχαίρω κυρίες και κύριοι για την επιτυχία σας και είμαι βέβαιος ότι τα εφόδια τα οποία αποκτήσατε θα είναι χρήσιμα για εσάς για την πορεία σας, για την Ελληνική Αστυνομία και για το κοινωνικό σύνολο.

Θα χρησιμοποιήσω την ευκαιρία αυτή του χαιρετισμού για να σας διατυπώσω ελάχιστες σκέψεις για τις προκλήσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν στην Ημερήσια Διαταγή προηγουμένως, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το Σώμα και η πατρίδα τα χρόνια που έρχονται. Και ιδιαίτερα μία από αυτές τις προκλήσεις, που έχει να κάνει με το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. Τίποτε στην Ελληνική Αστυνομία, δεν είναι όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια. Αντιμετωπίζουμε μία ριζικά διαφορετική πραγματικότητα. Και πρέπει να εξοπλιστούμε για αυτό, να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Σε λίγες ημέρες θα έχει προκύψει στη Βουλή των Ελλήνων ένα νομοθέτημα το οποίο αλλάζει εκ βάθρων τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη έχουν υπάρξει μακρές συζητήσεις, αλλά θα έχουμε καιρό να το συζητήσουμε και κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα γίνονται γενναίες ρυθμίσεις όσον αφορά την εκπαίδευση των Ελλήνων αστυνομικών, τις δυνατότητες και το σύστημα. Η ελληνική κοινωνία, η πατρίδα, πρέπει  να τους παράσχει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες.

Πρέπει όμως να εκμεταλλευτώ αυτό το χρόνο για να πω δύο λόγια για τα μεταναστευτικά. Η Ελληνική Αστυνομία κατέληξε να χειρίζεται το ευρύτατο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης όχι επειδή υπήρξε αρχή και καθήκον της. Αλλά επειδή όπως συνήθως στην Πατρίδα μας, η Ελληνική Αστυνομία είναι βοηθός του πολίτη όταν ουδείς άλλος αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή. Πρέπει να σας πω ότι τους τελευταίους 14 μήνες από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία έχουν γίνει άλματα στον τομέα χειρισμού του μεταναστευτικού.

Διασφαλίσθηκε ο Έβρος,  αντιμετωπίστηκε η κατάσταση στα κέντρα των πόλεων, δημιουργήθηκαν προαναχωρησιακά κέντρα, δημιουργήθηκε μία σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου, η οποία λειτουργεί. Είναι η πιο σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου στην Ευρώπη. Δημιουργήθηκε μία Αρχή Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, δημιουργήθηκαν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, δημιουργήθηκε ένα αξιόπιστο σύστημα επιστροφών των παράνομων μεταναστών στην πατρίδα τους, το οποίο κατάφερε για πρώτη φορά να υπάρχει θετικό ισοζύγιο, δηλαδή οι παράνομοι μετανάστες που έφυγαν από την Ελλάδα να είναι περισσότεροι, σημαντικά περισσότεροι  από αυτούς που μπήκαν στην Ελλάδα από το Αιγαίο. Γιατί όπως ξέρετε ο Έβρος στην πραγματικότητα έχει πια σφραγιστεί. Αυτό επιτρέπει όμως στην πατρίδα μας να αντιμετωπίσει ξεκάθαρα την πρόκληση του μέλλοντος και να μιλήσει με μία γλώσσα ειλικρίνειας στους ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας για το τι πρέπει να γίνει και το τι μπορεί να γίνει. Πρόσθετη δε αξιοπιστία στην ελληνική τοποθέτηση στο μεταναστευτικό δίνει η αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου της Χρυσής Αυγής τον τελευταίο καιρό. Πρέπει να σας πω ότι με άλλη αξιοπιστία απευθύνεται πλέον η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο εξωτερικό.

Ποια είναι η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και που οι θέσεις μας με τους ευρωπαίους εταίρους μας δεν ταυτίζονται ή δεν ταυτίζονται με όλους; Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι η παραβίαση των εθνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων οφείλει να παραμείνει ως παράνομη πράξη. Θα ακούσετε πολλές φορές στην αγγλική γλώσσα την έκφραση illegal migrants –παράνομοι μετανάστες, που χρησιμοποιείτο μέχρι τώρα- να μεταλλάσσεται σε irregular migrants,  δηλαδή μη κανονικοί μετανάστες. Πίσω από αυτή τη θέση υποκρύπτεται η διάθεση αποποινικοποίησης του φαινομένου. Αυτό για την Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει δεκτό.

Συνακόλουθα με αυτό η Ελλάδα διεκδικεί απολύτως το δικαίωμά της ως κυρίαρχη χώρα και ως ευρωπαϊκή χώρα να περιορίζει τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται από τα σύνορα μας. Διεκδικεί τη μεταβολή συγκεκριμένων ευρωπαϊκών οδηγιών 2008/115  και της 2013/113. θα σας μιλήσω απλά,  με λόγια κατανοητά. Για μας στη κυβέρνηση, για τον πρωθυπουργό και για όλους μας,  δεν είναι κατανοητό πως μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι όταν ένας άγνωστος, απρόσκλητος,  εισέρχεται στο σπίτι μας,  να μην έχουμε τη δυνατότητα να τον περιορίσουμε. Διατηρούμε απόλυτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Το άλλο το οποίο διεκδικούμε από τους Ευρωπαίους είναι τη σαφή αντίληψη ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες αν θέλετε του Νότου,  η Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος - προστέθηκε η Βουλγαρία χθες μετά την επίσκεψη του υπουργού τους στην Αθήνα -  δεν  μπορούν οι χώρες αυτές μόνες τους να αντιμετωπίσουν το ευρύτατο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.

Είναι άδικο εξαιτίας της γεωγραφικής μας θέσης να καλούμαστε μόνοι εμείς στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου που οφείλεται ακριβώς στην ευρωπαϊκή μας ιδιότητα. Όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα για την Ελλάδα , έρχονται στην Ελλάδα για την Ευρώπη και αυτό η Ευρώπη οφείλει να το κατανοήσει, να το γνωρίσει και να το αντιμετωπίσει. Δεν είναι δυνατό λοιπόν να παραμείνουν ρυθμίσεις όπως το «Δουβλίνο 2» που έχει γίνει «Δουβλίνο 3»,  στο οποίο αρμόδια για το χειρισμό της διαδικασίας ασύλου είναι η πρώτη χώρα εισόδου. Είναι σαφέστατο ότι αυτό αδικεί τις χώρες τις δικές μας, της Νότιας Ευρώπης.

Αλλά πέραν αυτού και πέραν των υποθέσεων ασύλου - αυτό θέλω να το καταστήσω σαφές - δεν μπορεί για τους παράνομους μετανάστες που δεν δικαιούνται ασύλου, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η ελληνική κυβέρνηση σαφώς διεκδικεί μια κλείδα επαναδιανομής, αγγλικά το λέμε Redistribution Key, με το οποίο οι χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης ανάλογα του μεγέθους τους, του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους και του πληθυσμού τους θα μοιράσουν σαν φίλοι και συνέταιροι μεταξύ τους τη δυνατότητα υπηρέτησης των άτυχων αυτών ανθρώπων. Δεν είναι όμως δυνατό και δε είναι εφικτό ξαναλέω, οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσουμε  την ευρωπαϊκή αδιαφορία απέναντι σε αυτό το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και μάλιστα υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Διεκδικούμε ευθέως από την Ευρώπη να πετύχει προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες αυτοί την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε ανεξαρτήτως της μη συνεργασίας των χωρών αυτών, οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να επιστρέφουν στις χώρες τους, από τις οποίες προέρχονται. Αυτό θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο και θα λειτουργήσει και ως δίδαγμα, ώστε να μη συνεχιστούν αυτές οι μεταναστευτικές ροές.

Τέλος,  για να καταστήσω και αυτό σαφές, διεκδικούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την οικονομική στήριξη του συστήματος χειρισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει το πιο σύγχρονο σύστημα στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες εισροές από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τολμώ να πω  πιθανόν στην ιστορία της Ευρώπης και πρέπει να σας πω ότι ένα μεγάλο κομμάτι των δαπανών τα συνεισφέρει εξ ιδίων. Ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός υπό τις παρούσες συνθήκες της ανάγκης και της στέρησης συνεισφέρει περίπου 267 εκατομμύρια ευρώ, τη διετία ‘13-’14. Η Ευρώπη συνεισφέρει περίπου 147 εκατομμύρια ευρώ κι έχουμε κι ένα χρηματοδοτικό κενό, άλλα 70 εκατομμύρια ευρώ. Και το χειρότερο, για την περίοδο ’14-’20 έχουμε προβλέψει ότι ο συνολικός χειρισμός του φαινομένου απαιτεί 2 δισ. 200 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά ήδη η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλλει 1 δισ. 200 εκατομμύρια ευρώ. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλλει το υπόλοιπο, 1 δισ. Ευρώ. Μέχρι τώρα έχει συμφωνήσει να καταβάλλει μόνο τα 561 εκατομμύρια, εκ των οποίων 25% είναι η κρατική συμμετοχή και το υπόλοιπο αποτελεί κενό προς διαπραγμάτευση.

Αυτά η Ευρώπη πρέπει να τα αντιληφθεί και να τα καλύψει. Δεν υπάρχει δυνατότητα η ελληνική κοινωνία, η οποία διεξάγει έναν τεράστιο αγώνα επιβίωσης, να συνεχίσει - επ’ ονόματι της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης και των δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη -  να καταβάλλει χρήματα τα οποία είναι αναγκαία για την επιβίωση του καθενός και της καθεμιάς από τους Έλληνες πολίτες.

Τα είπα αυτά για να είναι σαφής η πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε και να για να γίνει επίσης σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας ότι ο φιλοευρωπαϊσμός μας και η φύση μας στο ευρωπαϊκό όραμα δεν είναι άνευ οιουδήποτε ανταλλάγματος. Για να γίνει ευθύς εξαρχής αντιληπτό ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα απόλυτα όριά της. Έχει προσφέρει πέρα των όσων έπρεπε και πέραν των όσων μπορούσε σε αυτό το τεράστιο θέμα της μετανάστευσης που αφορά όλη την Ευρώπη.

Με αυτές τις σκέψεις κυρίες και κύριοι, νέα στελέχη, επιτελικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας,  σας λέω ότι έχετε να αντιμετωπίσετε μία δυσχερέστατη πραγματικότητα. Είμαι βέβαιος όμως απολύτως ότι και το συνολικό ήθος του Σώματος και το ατομικό ήθος καθενός από εσάς ξεχωριστά, αλλά και η εκπαίδευση της οποίας έχετε γίνει δέκτες,  σας έχουν προετοιμάσει για να ανταποκριθείτε με επάρκεια και με επιτυχία στο μέγιστο αυτό καθήκον».

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Κιούλος.

Την τελετή απονομής πτυχίων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Ανεξάρτητος βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλειος Οικονόμου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, επίτιμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθηγητές των Σχολών, καθώς και συγγενικά πρόσωπα των αποφοίτων.

Παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Ευθύμιος Λυγιδάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών & Πληροφορικής, Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης & Ανθρωπίνου Δυναμικού, Υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Επισήμων, Υποστράτηγος Γεώργιος Σαλαμούρας, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Ευάγγελος Βενέτης, η Διοικήτρια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, Ταξίαρχος Σταματίνα Μίζη, Διοικητές των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Σώματος.

Σε αντίστοιχη τελετή, στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος, στο Πανόραμα Βέροιας, τα πτυχία στους είκοσι τέσσερις (24) αποφοιτήσαντες Αξιωματικούς, απένειμε ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, μαζί με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγο Βάιο Χονδρό και το Διοικητή της Σχολής, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Διονύσιο Κούγκα.
Στην τελετή παρευρέθησαν, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, ο οποίος τέλεσε και τη Δέηση προς τιμή των αποφοιτούντων Αξιωματικών, οι κ.κ.  Βουλευτές του Νομού Ημαθίας, Γεωργία Μπατσάρα, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκπρόσωποι των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών, ο Υποδιοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Θεόδωρος Δαγκόπουλος, ο Επιτελάρχης της 1ης Μεραρχίας Πεζικού Συνταγματάρχης Γεώργιος Ξανθόπουλος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Μπαντουβάκης, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηλίας Μπόλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας, Πύραρχος Διονύσιος Συντίλας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού Δήμου Βέροιας Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Μπούτσης, διδάσκοντες καθηγητές της Σχολής, καθώς και συγγενείς των αποφοιτούντων Αξιωματικών.
Κατά την εκδήλωση εκφωνήθηκε η Ημερήσια Διαταγή της 25-10-2013 από τον Διοικητή της Σχολής, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Διονύσιο Κούγκα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στους αποφοιτήσαντες, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης.
Σκοπός της μετεκπαίδευσης που πραγματοποιείται στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών (ΤΕΜΕΣ), είναι η δημιουργία ικανών στελεχών, μέσα από την συμπλήρωση της επαγγελματικής και νομικής μόρφωσης των επιτελών - στελεχών του Σώματος, τη συζήτηση και ανάλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, την έρευνα, τη μελέτη και την ενημέρωση σε σύγχρονα γενικότερα θέματα και προβλήματα, στις σχέσεις Κράτους – Πολίτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου