Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) με θέμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Διαδικτυακών Σεμιναρίων»

Πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας στο Πανόραμα Βέροιας
Συμμετείχαν 25 αξιωματικοί – στελέχη των
Αστυνομιών και εμπειρογνώμονες από Κράτη-Μέλη της Ε.Ε., καθώς και στελέχη του Οργανισμού Frontex

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα (08-05-2015) το μεσημέρι, το σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (European Police College - CEPOL) με θέμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Διαδικτυακών Σεμιναρίων», που υλοποιήθηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας, στο Πανόραμα Βέροιας.
Στο σεμινάριο, διάρκειας από 05 έως 08 Μαΐου 2015, συμμετείχαν είκοσι πέντε (25) Ανώτεροι Αξιωματικοί – Στελέχη Αστυνομιών και εμπειρογνώμονες Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κροατία, Λιθουανία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, και Τσεχία), καθώς επίσης και του οργανισμού Frontex.
Η κατάρτιση και υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος έγινε από το τμήμα CEPOL του Επιτελείου της Αστυνομικής Ακαδημίας σε συνεργασία με τη Γραμματεία της CEPOL και εμπειρογνώμονες από την Ιταλία, την Γαλλία και το  Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.



Εκπαιδευτικός σκοπός του σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζουν, υλοποιούν και διοργανώνουν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων παρουσιαστών, για την εκπαίδευση αστυνομικών των Κρατών Μελών της Ε.Ε.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, από έμπειρους εκπαιδευτές της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), αναφορικά με τα εξής εκπαιδευτικά αντικείμενα
·         Αναγνώριση θεματικών ενοτήτων κατάλληλων για διαδικτυακά σεμινάρια.
·         Διοργάνωση διαδικτυακού σεμιναρίου χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά εργαλεία της CEPOL.
·         Προώθηση διαδικτυακού σεμιναρίου στο δίκτυο της CEPOL, καθώς και σε άλλες πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
·         Εισαγωγή μεθόδων διασφάλισης της ενεργούς συμμετοχής των εκπαιδευόμενων.
·         Καθοδήγηση των εκπαιδευτών για την άρτια προετοιμασία και την παρουσίαση της συνεισφοράς τους.
·         Υλοποίηση διαδικτυακών σεμιναρίων και καθοδήγηση των δραστηριοτήτων εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων.
·         Αξιολόγηση του σεμιναρίου και της ικανοποίηση των συμμετεχόντων (1ο επίπεδο αξιολόγησης Kirkpatrick).
·         Συλλογή και αξιολόγηση των δεδομένων του σεμιναρίου και αναφορά των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων.
Την τελετή λήξης του Σεμιναρίου συντόνισε ο Υπεύθυνος Υλοποίησης του και Αναπληρωτής Τμηματάρχης του Εθνικού Τμήματος της CEPOL, Υπαστυνόμος Α΄ Γεώργιος Χασάπης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτές, τους συμμετέχοντες, καθώς και τη Διοίκηση και το προσωπικό της Σχολής για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης.
Την απονομή πιστοποιητικών σπουδών στα στελέχη του Σεμιναρίου πραγματοποίησε η Διοικητής της  Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Σταματίνα Μίζη, συνεπικουρούμενη από τον Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Διονύσιο Κούγκα, ενώ στην τελετή παρευρέθη και ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρήστος Σταμπουλής.

Σε σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε στους συμμετέχοντες η Διοικητής της  Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Σταματίνα Μίζη, μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Τσακνάκη, τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για την συμμετοχή τους στο σεμινάριο και τους ευχήθηκε καλή επιστροφή στις χώρες τους και ευόδωση των σκοπών του σεμιναρίου με την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα των εργασιών θα συνεισφέρουν στο μέγιστο στην ανάπτυξη της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διονύσιος Κούγκας, προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες, τους συνεχάρη και τους ευχαρίστησε θερμά για την εποικοδομητική και άψογη συνεργασία, παροτρύνοντας τους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, επιμονή και αφοσίωση την επαγγελματική τους πορεία. 
Η άψογη διοργάνωση και υλοποίηση του Σεμιναρίου από το Εθνικό Τμήμα CEPOL και τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας είχε ως αποτέλεσμα την ευμενέστατη αξιολόγηση του σεμιναρίου από την πλευρά των συμμετεχόντων.
Συγκεκριμένα, και μέσω της διαδικτυακής ανώνυμης αξιολόγησης που διενεργήθηκε στην Πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Δικτύου της CEPOL, το Σεμινάριο έλαβε ποσοστό γενικής ικανοποίησης 100%. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων τη διαδραστικότητα της εκπαίδευσης μέσω της ενεργής εμπλοκής τους σε ομάδες εργασίας και της εκτενούς πρακτικής εξάσκησης, αλλά και την εξαιρετικής ποιότητας διοργάνωση στο σύνολό της.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στις προτάσεις τους επεσήμαναν την αναγκαιότητα διαρκούς ενσωμάτωσης εργαλείων ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, όπως τα διαδικτυακά σεμινάρια, στις συμβατικές μεθόδους εκπαίδευσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου