Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Αυτά τα ποσά δηλώνουν οι αιρετοί μας


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Προγράμματος "Καλλικράτης" (Ν.3852/2010, άρθρο 61, παρ.4), που ορίζει ότι ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε κάθε δήμο, είναι υποχρεωμένοι να
υποβάλλουν ετήσια δήλωση για την... 
περιουσιακή τους κατάσταση και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου. 
Ένας στους τέσσερις δημάρχους ολόκληρης της χώρας δεν έχει αναρτήσει, ως όφειλε, τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης στην ιστοσελίδα του δήμου του.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το νέο πρόγραμμα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας που υπό τον τίτλο «Διαφανής Τοπική Αυτοδιοίκηση» δημοσιοποίησε κατάλογο με τα πόθεν έσχες των δημάρχων και αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων της χώρας. Μάλιστα, στη νέα ιστοσελίδα, που σκοπό την διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση, δίνεται η δυνατότητα στο επισκέπτη της να μπορεί να πλοηγηθεί και να ενημερωθεί εύκολα για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τη μετοχική ή επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου και των οικείων του, εισάγοντας στη μηχανή αναζήτησης τον δήμο ή το όνομα του προσώπου που επιθυμεί. Σε περίπτωση που κάποιος δήμαρχος ή αντιδήμαρχος δεν έχει προβεί σε σχετική ανάρτηση ή έχει υποβάλει αντίρρηση χρήσης των στοιχείων του στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Διαφάνειας, ο αναγνώστης ενημερώνεται μέσω σχετικής ένδειξης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, από τους 714 εν ενεργεία εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντοπίστηκαν τα πόθεν έσχες των -περίπου- 500, ενώ τρεις δήμαρχοι και ένας αντιδήμαρχος που τα έχουν δημοσιοποιήσει αρνήθηκαν να συμπεριληφθούν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.
«Πρόκειται για τον δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, ο οποίος έστειλε επιστολή στη Διεθνή Διαφάνεια, υποστηρίζοντας ότι η περαιτέρω έκθεση των περιουσιακών του στοιχείων πιστεύει ότι θα τον εκθέσει και σε κίνδυνο. Του απαντήσαμε -και οι επιστολές επίσης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα- ότι παγκοσμίως δεν έχει παρατηρηθεί περιστατικό εγκληματικότητας από τη δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων», εξηγεί ο νομικός σύμβουλος. «Επίσης, αρνήθηκαν χωρίς να εξηγήσουν ακριβώς τους λόγους ο δήμαρχος Ιωαννιτών καθώς και ένας αντιδήμαρχος, καθώς και ο δήμαρχος Κομοτηνής».
Από τα υπόλοιπα 710 πόθεν έσχες, με τη βοήθεια εθελοντών της οργάνωσης, δημοσιοποιήθηκαν τελικά περίπου 500. Οι υπόλοιποι αιρετοί δεν έχουν αναρτήσει καν τις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης στις ιστοσελίδες των δήμων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου