Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΗΜΑΘΙΑΣ





Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της πολιτικής που ακολουθείται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδυναμία πληρωμής προς τον ΟΑΕΕ, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις με τη δημιουργία του ΚΕΑΟ 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες απειλούνται με κατασχέσεις για τις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ και φυσικά αν συμπεριλάβουμε τις οικογένειες του (χωρίς εργαζόμενους που απασχολούνται σ΄αυτές ) ξεπερνούν τα 1.600.000 πληθυσμό, που πλέον  μιλάμε για γενοκτονία.
Κανείς σήμερα δεν μπορεί να μην ακούσει τη φωνή των ελεύθερων επαγγελματιών, κανείς σήμερα δεν έχει το δικαίωμα να πετάξει στο δρόμο  χιλιάδες ανθρώπους κλείνοντας τις επιχειρήσεις του
λόγω οφειλών στο Ταμείο τους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σέρνει στα δικαστήρια ή να κατάσχει τις περιουσίες τους, όταν δεν πρόκειται για ``δανεικά΄΄ του Οργανισμού  προς τους ασφαλισμένους, αλλά για  χρήματα των ασφαλισμένων (κεφάλαιο) που χωρίς κανενός  την άδεια ``επενδύθηκαν΄΄ και χάθηκαν λόγω χρηματιστηρίου ή λόγω κουρέματος του PSI, αδειάζοντας τα αποθεματικά του ταμείου.
Για αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ουσιαστικά έχασαν το κεφάλαιο τους, αλλά αυτοί (διοικήσεις – κυβερνήσεις) που έχασαν τις εισφορές όλων των ασφαλισμένων και σ΄αυτούς να υπάρξει κατάσχεση των περιουσιών τους.
Εμείς ζητούμε ένα ΟΑΕΕ υγιή, διαφανή που να σφαλίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι να τους στραγγαλίζει. Να σέβεται τους εργαζομένους του  και να τους διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους  Ένα ΟΑΕΕ που να μην οδηγεί τους επαγγελματίες στην απόγνωση,  στη φτώχεια και στην ανέχεια, αλλά να τους βοηθά να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Θέλουμε ένα ΟΑΕΕ που να μην έχει καμία σχέση με τον σημερινό οργανισμό
Εμείς ως Ανασφάλιστοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες αμφισβητούμε τις χρεώσεις που μας καταλογίζει ο ΟΑΕΕ, αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε  σ΄αυτές τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες δεν συνάδουν και με το καταστατικό του Οργανισμού, αλλά και σύμφωνα με βάση την αρχή της ισότητας (άρθρο 4Σ)   και βάσει του συντάγματος (άρθρο 120Σ) και του ποινικού κώδικα, που επιτάσσει να μην συναινούμε ούτε να διευκολύνουμε τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών.

Για αυτό ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-          Δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ταμείου σε όποιον το επιθυμεί (όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, Γερμανία, Βέλγιο κλπ) και επιστροφή του κεφαλαίου  του.
-          Κρατήσεις στο 20% του ανάλογα με την κατηγορία που υπάγεται ο ασφαλισμένος, με βάση το προεδρικό διάταγμα 258/2005 που στη συνέχεια τροποποιήθηκε με το ΠΔ 5-2007
-          Αποποινικοποίηση των οφειλών προς ΟΑΕΕ και των κατασχέσεων της περιουσίας των
-          Ασφάλιστρα ανάλογα με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου
-          Κατάργηση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για θεώρηση βιβλίων στις Δ.Ο.Υ.
-          Διαγραφή του χρέους για τον κλάδο υγείας
-          Εγγυημένη, επαρκής κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης
-          Διαφάνεια στη διαχείριση του ταμείου
-          Εξορθολογισμός λειτουργίας του ΟΑΕΕ, ώστε να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των παροχών κι υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους του. Η Διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί ότι βασικός της ρόλος δεν είναι αυτός του τιμωρού, αλλά της υποστήριξης του ασφαλισμένου
-          «Πάγωμα» των ως σήμερα ασφαλιστικών οφειλών και αποπληρωμή οφειλών σε πολλές δόσεις (τουλάχιστον 100) για όλους, βάσει του πραγματικού εισοδήματος του οφειλέτη, χωρίς πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα κανενός ασφαλισμένου. Μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου
-          Παροχή ευχέρειας σε κάθε ασφαλισμένο να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας μόνο τις τρέχουσες εισφορές του (εκτίμηση για αύξηση των εισπράξεων κατά 540 εκ./χρόνο).
-          Η σύνταξη να δίνεται ανταποδοτικά ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρωθεί .
-          Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα τουλάχιστον στο τριπλάσιο. Σε καμία περίπτωση να μην οδηγεί τον συνταξιούχο ασφαλισμένο σε σύνταξη κάτω από τα όρια φτώχειας αλλά να του εξασφαλίζει μια αξιοπρεπής διαβίωση.
-           Δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την υποχρεωτική ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές.
-          Εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης (πχ. ανταποδοτική απόδοση στον ΟΑΕΕ των εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος), καθώς λόγω αύξησης της ανεργίας, οι εργ πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
-      -          Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, με υψηλά χρέη.

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ                                                                              ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΑΕΕ - ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου