Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Καταδικάστηκε για το παραδικαστικό ο Μαντούβαλος

To Γ' Τριμελές Εφετείο

Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Μαντούβαλο, σε συνολική ποινή κάθειρξης επτά ετών με αναστολή και τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αναφορικά με την εμπλοκή του στο αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος κάθισε για δεύτερη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά την αναίρεση από τον Άρειο Πάγο της απόφασης με την οποία είχε αθωωθεί για την υπόθεση αυτή, στις 26 Φεβρουαρίου του 2010.
Το δικαστήριο σήμερα έκρινε ένοχο τον πρώην βουλευτή για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.


Την καταδίκη του πρώην υποψήφιου δημάρχου Πειραιά είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας της έδρας. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι κατ’ εντολή του κ. Μαντούβαλου είχαν κατατεθεί από τον τότε συνεργάτη του δικηγόρο Χρ. Χατζηπαναγιώτου (σ.σ έχει αθωωθεί) στο λογαριασμό του Ευάγγελου Καλούση επτά εκατ. δραχμές. Μάλιστα, εξήγησε πως «ο κατηγορούμενος επέβαλε στο νεαρό τότε δικηγόρο την ιδέα ότι η κατάθεση έγινε μετά από εντολή της Δέλλη», μιας ηλικιωμένης συνηγόρου, που σήμερα έχει αποβιώσει.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος κατά την απολογία του αρνήθηκε τη σε βάρος του κατηγορία, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αφού άλλωστε την περίοδο εκείνη απουσίαζε στη Ρουμανία. Χαρακτήρισε μάλιστα, τον φυγόδικο Ιω. Μπολέτση, που ήδη έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για την υπόθεση, «σκοτεινό και περίεργη προσωπικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την απαγγελία της αθωωτικής του απόφασης, στις 26 Φεβρουαρίου του 2010, ο νυν καταζητούμενος Ιω. Μπολέτσης μίλησε για «νέο κύκλωμα». Κατήγγειλε τον τότε πρόεδρο του δικαστηρίου, Γ. Ευσταθίου, για εκβίαση υποστηρίζοντας ότι ήθελε να του αποσπάσει χρήματα για να τον απαλλάξει ενώ ενέπλεξε τον αρχιμανδρίτη Ιάκ. Γιοσάκη ως ενδιάμεσο, αλλά και τον Π. Μαντούβαλο που, όπως είχε ισχυριστεί, «γνώριζε τι γινόταν στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου». Λίγους μήνες αργότερα, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μόνο σχετικά με την απαλλαγή του Π. Μαντούβαλου για το κακούργημα της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα










 zougla.gr
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου