Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Εξιχνιάστηκαν συνολικά, τρεις υποθέσεις «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών,

  • Ευρεία πενθήμερη αστυνομική επιχείρηση της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
    Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες έρευνες σε Ημαθία, Χαλκιδική, Δράμα και Κιλκίς
    Εξιχνιάστηκαν συνολικά, τρεις υποθέσεις «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών, υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Ι.Κ.Α., υπόθεση απάτης σε βάρος ιδιώτη, καθώς και υπόθεση παιδικής πορνογραφίας
    Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν συνολικά τρεις (3) ημεδαποί, ενώ σε βάρος επιπλέον τεσσάρων(4) ατόμων σχηματίστηκαν αντίστοιχα δικογραφίες

    Ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας (10 έως 14.06.2013), σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με παράλληλες έρευνες στην Ημαθία, τη Χαλκιδική, τη Δράμα και το Κιλκίς.
    Στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης, κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερεύνησαν υποθέσεις, που αφορούσαν κυρίως στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από την «πειρατεία» συνδρομητικών υπηρεσιών καθώς και περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης και πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω του διαδικτύου.
    Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν να εξιχνιαστούν τρεις υποθέσεις «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών, σε δύο από τις οποίες συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ στην τρίτη σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας. Επίσης, σχηματίστηκαν δύο αυτοτελείς δικογραφίες, η μεν πρώτη για υπόθεση κακουργηματικής απάτης, με δράστη ημεδαπό, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), ενώ η δεύτερη για εξαπάτηση ιδιώτη από 46χρονο ημεδαπό, μέσω παράνομης χρήσης κωδικών καρτών Paysafe .
     
     
    Την 11.06.2013 πραγματοποιήθηκαν στην Ημαθία έρευνες σε οικίες και χώρους εργασίας δύο ημεδαπών, ηλικίας 54 και 34 ετών, αντίστοιχα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για κακουργηματική απάτη, μέσω του διαδικτύου, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.
Η μήνυση αφορούσε άγνωστα άτομα, τα οποία με τη χρήση πολλών ηλεκτρονικών ιχνών, υπέβαλαν μέσω διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, δηλώνοντας εργαζόμενους και ημέρες απασχόλησής, που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση και αφορούσαν έργα, είτε εικονικά, είτε πραγματικά, με πιστωμένα ένσημα. Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κ.λπ.).
Η συνολική ζημιά για το Ι.Κ.Α, σύμφωνα με την υποβληθείσα μήνυση υπολογίζεται σε -15.471- Ευρώ, ενώ τα κέρδη για τους δράστες υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ.
Από την αστυνομική έρευνα και την ψηφιακή ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών, προέκυψε ότι οι συνδέσεις του διαδικτύου, μέσω των οποίων είχαν υποβληθεί οι ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, αντιστοιχούσαν στους προαναφερόμενους δράστες.
Από την έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας (1) φάκελος ο οποίος περιείχε εκατό (100) σελίδες από επίμαχες Α.Π.Δ. εργαζομένων, ένας (1) φάκελος που περιείχε δέκα (10) σελίδες από έγγραφα σχετικά με το Ι.Κ.Α. καθώς και λίστα με ονόματα συνεργαζόμενων εργατών.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και να προσδιοριστεί η ακριβής οικονομική ζημιά σε βάρος του Ι.Κ.Α., ενώ η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου