Μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο για όσους ασφαλισμένους "κλείδωσαν" το δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2012, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις.
Ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τις μεταβατικές διατάξεις να ολοκληρώνονται φέτος.
Όσον αφορά τις μητέρες ανηλίκων, «τυχερές» είναι όσες "κλείδωσαν" δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, ακόμη κι αν δεν έχουν ακόμη "πιάσει" το όριο ηλικίας.
Τα βασικά σημεία, που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι τα εξής:
1. Δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους προ το 1983 ασφαλισμένους. Οι ρυθμίσεις είναι ενιαίες για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992.
2. Στις περιπτώσεις της μειωμένης σύνταξης απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης τον χρόνο την τελευταία πενταετία.
3. Για τη συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα, υπάρχει συγκεκριμένος όρος: Απαιτούνται 1.000 ημέρες στα βαρέα την τελευταία 13ετία πριν από την αίτηση.
4. Ενιαίο καθεστώς ισχύει για όσους ασφαλισμένους "κλείδωσαν" δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα βαρέα.
5. Όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2012, "κλειδώνουν" το δικαίωμα. Ωστόσο, για να "ανοίξουν την πόρτα εξόδου" πρέπει να "πιάσουν" και τα κατά περίπτωση όρο ηλικίας. Προσοχή, καθώς τη διετία 2011-2012 το δικαίωμα "κλειδώνει" με 10.500, αλλά η έξοδος γίνεται με 10.800 και 11.000 ημέρες ασφάλισης, αντίστοιχα.
6. Για τις μητέρες, η "θεμελίωση" γίνεται με 5.500 ημέρες ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Η ασφαλισμένη μπορεί να αποχωρήσει όποτε "πιάσει" το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
7. Το καθεστώς που ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων μπορούν να αξιοποιήσουν και οι εργαζόμενες στα Ειδικά Ταμεία.
8. Για τις μητέρες ανηλίκων, που "θεμελίωσαν" δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, υπάρχουν περιορισμοί, όσον αφορά τα πλασματικά έτη για την ταχύτερη θεμελίωση.
Ειδικότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο 200 ημέρες από επιδοτούμενο χρόνο ανεργίας και 200 ημέρες επιδότησης ασθενείας, εφόσον έχουν διανυθεί εντός 10ετίας από την ενηλικίωση του τέκνου.
Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χρόνοι κύησης και λοχείας.
Περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι μητέρες, που "θεμελιώνουν" δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011.
Πώς υπολογίζεται η κύρια σύνταξη
Διαφορετικές διατάξεις ισχύουν για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ, ανάλογα με το έτος "θεμελίωσης" δικαιώματος.
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
1. Για τους ασφαλισμένους, που "θεμελίωσαν" δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014, διατηρείται το «παλαιό» καθεστώς. Στο ΙΚΑ λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας.
2. Για τους ασφαλισμένους, που "θεμελιώνουν" δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα υπολογισμού της κύριας σύνταξης.
Συγκεκριμένα, τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με το «παλαιό» σύστημα.
Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, υπολογίζονται με το «νέο» σύστημα, δηλαδή το το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.
Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 € τον μήνα, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.
Τα ποσά αυτά προστίθενται για να καθοριστεί το ύψος της σύνταξης.
Ειδικοί στο Ασφαλιστικό επισημαίνουν, πως όσοι "ανοίξουν την πόρτα εξόδου" μέσα στο 2015, θα έχουν μικρή απόκλιση στο ποσό της σύνταξης, σε σχέση με όσους αποχώρησαν την περασμένη χρονιά.
Η διαφορά θα αυξάνεται όσο περνάνε τα χρόνια, καθώς όλο και μεγαλύτερο διάστημα ασφάλισης θα υπολογίζεται με το «νέο» σύστημα.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου