ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΕΒΙΑΣ και ΗΜΕΡΙΔΑ ΛΥΚΙΣΚΟΥ στην Αλεξάνδρεια στις 11/11/2012
Παρακολουθώντας τα προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας και παράλληλα αφουγκραζόμενοι την αγωνία των Ελλήνων Αγροτών για αναζήτηση νέων και παραδοσιακών «εναλλακτικών καλλιεργειών στην Ελλάδα» με διεθνή ζήτηση, θεωρήσαμε σκόπιμη τη διεξαγωγή Σεμιναρίου Στέβιας και ταυτόχρονα Ημερίδας Λυκίσκου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στις 11/11/2012.
Στο Σεμινάριο Στέβιας και στην Ημερίδα Λυκίσκου στην Αλεξάνδρεια στις 11/11/2012, θα αναφερθούμε λοιπόν σε δυο σημαντικές και κερδοφόρες καλλιέργειες:
Στη ΣΤΕΒΙΑ και στον ΛΥΚΙΣΚΟ, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αγροτική, στη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και να προσφέρουν διέξοδο από την παρούσα οικονομική κρίση της.
1) Η ΣΤΕΒΙΑ είναι ένα μαγικό φυτό, που δίνει ζάχαρη 300 φορές πιο γλυκιά από τη τευτλοζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι χρήσιμη για τη διατροφή των σακχαροδιαβητικών, των παχύσαρκών και για υγιεινή διατροφή όλων μας
Μετά την έγκριση της Χρήσης της Στέβιας από την ΕΕ στις 11/11/2011 ως ασφαλές τρόφιμο και γλυκαντικό, άρχισε από τις αρχές του 2012 στην ΕΕ και στην Ελλάδα η παραγωγή και κυκλοφορία ποτών και τροφίμων που παρασκευάζονται με Στέβια, πολλά από τα οποία ήδη έκαναν έντονη διαφημιστική τηλεοπτική παρουσία στην Ελλάδα και αύξησαν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, αλλά και του αγροτικού κόσμου.
Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( HOEPFEN στα Γερμανικά και HOPS στα Αγγλικά) αποκαλείται και είναι ο «πράσινος χρυσός» για άλλες χώρες ( Γερμανία, Τσεχία, ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα κ.ά. ), οι οποίες θησαυρίζουν από την καλλιέργεια του, αλλά στην Ελλάδα είναι και θεωρείται δυστυχώς ένα ταπεινό και περιφρονημένο «αγριόχορτο», εξαιτίας της αδιαφορίας διαχρονικά του ελληνικού κράτους και του Υπουργείου Γεωργίας ή αλλιώς ΥΠ.ΑΑΤ. Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Λυκίσκου στην Αλεξάνδρεια θα έχουν μια πρώτη γνωριμία με τον θαυμάσιο αυτοφυή ελληνικό Λυκίσκο με τα αξιόλογα χαρακτηριστικά και την υπεροχή του σε σύγκριση με άλλες γνωστές ξένες ποικιλίες Λυκίσκου και ακόμη θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρει ο Λυκίσκος για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα μετά τις 11/1/211 άνοιξε πλέον και ο δρόμος για την επέκταση της καλλιέργειας σε όλη την ΕΕ και στην Ελλάδα, η οποία μέχρι τότε γινόταν μόνον σε πειραματικές και δοκιμαστικές καλλιέργειες με ειδική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η Στέβια είναι μια αξιόλογη και κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια με διαρκώς ραγδαία αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και κατανάλωση των προϊόντων της. Η καλλιέργεια της Στέβιας είναι υψηλής κερδοφορίας σε σύγκριση με άλλες ετήσιες, αλλά ακόμη και σε σύγκριση με αρκετές πολυετείς παραδοσιακές καλλιέργειες της Ελλάδας.
Εφέτος το 2012 οι δοκιμαστικές καλλιέργειες της Στέβιας με την επιστημονική επίβλεψη του Γεωπόνου και ερευνητή της Στέβιας Παύλου Καπόγλου επεκτάθηκαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, στην Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς και Σερρών, αλλά και σε άλλους νομούς.
Επίσης συνεχίστηκε και το 2012 για 3η χρονιά η συνεργασία του με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και η καλλιέργεια Στέβιας σε ιδιόκτητη έκταση της ΕΒΖ στο εργοστάσιο της στο Πλατύ Ημαθίας.
Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο Στέβιας στην Αλεξάνδρεια θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην καλλιέργεια της Στέβιας στις διάφορες φάσεις της. Δηλαδή στη παραγωγή σποροφύτων Στέβιας στα Στεβιοσπορεία, στη Μεταφύτευση της στο χωράφι, στις καλλιεργητικές φροντίδες και στη Συγκομιδή της, καθώς και την Αποξήρανση των φυτών Στέβιας για την παραγωγή του τελικού αγροτικού προϊόντος, που είναι τα ξηρά φύλλα της Στέβιας.
2) Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( HUMULUS LUKULUS ) είναι το κύριο και απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή του γνωστού Ζύθου ή αλλιώς Μπύρας. Ο Λυκίσκος είναι αυτοφυής και γνωστός στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων και χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του Ζύθου. Σήμερα δυστυχώς ο ελληνικός Λυκίσκος είναι ο περιφρονημένος θησαυρός της Ελληνικής Γης, που βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
ΙΔΡΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Ταυτόχρονα θα γίνει η πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για την Ίδρυση της πρώτης ομάδας παραγωγών Λυκίσκου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την επέκταση αυτής της παραδοσιακής σε άλλες χώρες (αλλά νέας για την Ελλάδα) δυναμικής και κερδοφόρας καλλιέργειας του Λυκίσκου, που έχει μια σταθερά αυξανόμενη ζήτηση και κατανάλωση σε παγκόσμια κλίμακα.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα ιστολόγια :
τηλ 6944 932985
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου