Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»   με τίτλο :
«Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Δ. Αβραμόπουλου»
Σ

 υνάντηση με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε χθες  το βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γραφείο του στη Βουλή. 
Ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη καλή επιτυχία στο έργο του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας ότι
θα τον βοηθήσει με όλες του τις δυναμεις: 
«Αναλαμβάνεις την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το λαό, για τον τόπο, για την Ευρώπη. Αλλά είμαι βέβαιος - και στο εύχομαι με όλη μου την καρδιά - η θητεία σου ως αρχηγού αυτής της μεγάλης παράταξης να στεφθεί από επιτυχία. Και δεν χρειάζεται να σου πω ότι, σε αυτήν την καινούρια περίοδο που εγκαινιάζεις, θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Το κάνω εξάλλου, ως εκ της θέσεώς μου απέναντι στον τόπο, γιατί πάντα η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ είναι και οι πολιτικές μου ρίζες. Και πραγματικά σου το εύχομαι από την καρδιά μου».
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο και αναφέρθηκε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, που, όπως είπε, απασχολεί όλη την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα.
Ζητώντας συγκεκριμένη ενημέρωση και για τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι «έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες φαίνεται μέχρι σήμερα να μην τηρεί στο βαθμό, τουλάχιστον, που θα επιθυμούσαμε».
Όσο και να ακούγεται ενδεχομένως παράδοξο, κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή ατζέντα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, γιατί η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι υπό πίεση.
Τόνισε ακόμη πως η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες υπογραμμίζοντας όμως πως παρά την πίεση που δέχεται και αυτή η χώρα με 2.000.000 πρόσφυγες στο έδαφος της, χάριν στο action plan που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, διαφαίνεται στον ορίζοντα κάτι θετικό.
«Ότι θα αναλάβει το μέρος των ευθυνών που της αναλογούν και θα σταματήσουν οι ροές προς την Ευρώπη. Αλλά το ζήτημα δεν σταματά εκεί. Έχει να κάνει και με την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, η οποία δυστυχώς όλο εντείνεται» επισήμανε ο κ.Αβραμόπουλος σημειώνοντας πως «η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα συγκεκριμένο σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο με τις δυνατότητές της, βγαίνοντας από την εσωστρέφειά της, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τι σημαίνει αυτή η χώρα για την ευρύτερη περιοχή».



Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
 «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» με τίτλο :
«Μπροστά 3,3% η Ν.Δ. σε δημοσκόπηση της Alco»
Π ροβάδισμα 3,3 μονάδων δίνει δημοσκόπηση της Alco στην Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει, στην πρόθεση ψήφου 21,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ  με 18%. Το ΚΚΕ  βρίσκεται στην τρίτη θέση με 5,4% και τέταρτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή  με 5,2%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 3,1%, η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, οι ΑΝΕΛ με 1,9% το Ποτάμι με 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%.
Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα
  

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» με τίτλο :
 «Οι μυστικοσύμβουλοι, το κορίτσι του «007» και τα κρυφά έξοδα!»
Ο

  Ευκλείδης Τσακαλώτος εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει τα έξοδα που πληρώνει ο λαός για τον περιβόητο Κιμ Γκλεν και τον Π. Λεγκλέρ
Αγαστή και εποικοδομητική φαίνεται ότι είναι η συνεργασία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δύο ξένους συμβούλους του Κιμ Γκλεν και Πέτερ Λεγκλέρ (του αμόρε της χολιγουντιανής σταρ Ναόμι Χάρρις)! Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι πηγαινοέρχονται αρκετά τακτικά από το Λονδίνο στην Ελλάδα, προκειμένου να συμβουλεύσουν τον κ. Τσακαλώτο για τον τρόπο που θα διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Πριν από λίγες μέρες αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια νέο έγγραφο, με το οποίο εγκρίνεται η μετάβασή τους από την πρωτεύουσα της Αγγλίας στη χώρα μας.
Φυσικά πρόκειται για μεταχρονολογημένη έγκριση, καθώς αφορά την περίοδο από τις 30/11/2015 έως τις 2/12/2015, ενώ ως αιτιολογία της μετακίνησης είναι η «συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών πάνω στα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα». Και από τις δύο αποφάσεις που υπογράφονται από τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο απουσιάζει το κόστος της μετακίνησης αλλά και της διαμονής. Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου, φυσικά, να μην αποκαλυφθούν τα χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός για τους μυστικοσυμβούλους του υπουργού. Δηλαδή πλήρης καταστρατήγηση της διαύγειας και πληρωμές συμβούλων εν κρυπτώ! Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι το κόστος «θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών οικονομικού έτους 2015»!
Για την ιστορία, τόσο ο κ. Λεγκλέρ όσο και ο κ. Κιμ αποτέλεσαν στελέχη της Lehman Brothers. Ο κ. Κιμ εργάστηκε στη Lehman Brothers σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη, και ήταν επικεφαλής της διαδικασίας εκκαθάρισης της εταιρίας επί ευρωπαϊκού εδάφους έως τον Σεπτέμβριο του 2010. Ακολούθως παρείχε συμβουλές σε κυβερνήσεις και εταιρίες, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 εμφανίζεται ως σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, πρώτα του κ. Βαρουφάκη και αργότερα του κ. Τσακαλώτου. O κ. Λεγκλέρ, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε επιτελικό πόστο στις οικονομικές διαδικασίες εκκαθάρισης ως διοικητικός εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής φίρμας στο Λονδίνο.
Ο κ. Λεγκλέρ διατηρεί δεσμό με την σταρ του Χόλιγουντ Ναόμι Χάρις η οποία στην τελευταία ταινία του Τζείμς Μποντ υποδύεται το κορίτσι του πράκτορα. Η Ναόμι Χάρις πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία του Ντάνι Μπόιλ «28 Μέρες Μετά» , έπαιξε στο δεύτερο και τρίτο μέρος της ταινίας «Πειρατές της Καραϊβικής» και σε άλλες γνωστές ταινίες όπως το "Miami Vice" . Κυρίως όμως ξεχώρισε για την ερμηνεία της ως σύζυγος του Νέλσονος Μαντέλα που απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»  της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»   με τίτλο :
«Αδ. Γεωργιάδης: Το πολιτικό τέλος του Π. Καμμένου είναι κοντά»
Σ

 τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν λόγω της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news».
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι με την ανασύνταξη της παράταξης θα επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που πήγαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες και ότι «το πολιτικό τέλος του κ. Καμμένου» είναι κοντά.
Τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ενωτικός και ότι «θέλει τη σύνθεση και όχι τη διαίρεση» και παράλληλα, συμπληρώνει, «έχει δημιουργήσει την ελπίδα ότι κάτι καλό θα γίνει σε αυτή τη χώρα».
Εξάλλου, υποστηρίζει ότι η ΝΔ δεν έψαξε τον «αντι-Τσίπρα» στο πρόσωπο του νέου προέδρου. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές σπουδές, που ο κ. Τσίπρας δεν έχει, μιλάει πολλές γλώσσες, που ο κ. Τσίπρας δε μιλάει, με σπουδαία εργασιακή εμπειρεία, που ο κ. Τσίπρας δεν έχει, με κατάρτιση, που ο κ. Τσίπρας δεν έχει, με διεθνείς επαφές, που ο κ. Τσίπρας δεν έχει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι «όσο παραμένει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά συμβαίνει στη χώρα» και επισημαίνει ότι και στο μέλλον η ΝΔ θα ψηφίζει νομοσχέδια με τα οποία είναι ιδεολογικά σύμφωνη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει συναίνεση στον κ. Τσίπρα, αλλά «συναίνεση στη χώρα».
Τέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρει για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ότι «έχει και ρόλο και μέλλον στην παράταξη», χαρακτηρίζει τον Κώστα Καραμανλή «ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα» της ΝΔ και επισημαίνει σχετικά με τον Αντώνη Σαμαρά ότι «στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν ρόλοι για έναν πρώην πρωθυπουργό».


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ της Κυριακής»   με τίτλο :
«Η επικράτηση Μητσοτάκη στερεί από την κυβέρνηση τη δυνατότητα εκλογικού αιφνιδιασμού
O πρωθυπουργός μόνος με το Μνημόνιό του»
Η

  επικράτηση του κ. Μητσοτάκη στη μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και φέρνει σε αρκετά δύσκολη θέση την κυβερνητική ηγεσία. Η Ν.Δ. εμφανίζεται ενισχυμένη και έτοιμη να μπει σε φάση δημιουργικής ανανέωσης. Ενισχύει την πολυσυλλεκτικότητά της και αποκτά μια νέα πολιτική και δημοσκοπική δυναμική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει, στη στάσιμη Ν.Δ., ένα σχετικά εύκολο και γνώριμο αντίπαλο, τον οποίο μπορούσε να διαχειριστεί πολιτικά. Η περίοδος κατά την οποία ο κ. Τσίπρας μπορούσε να κάνει εντυπωσιακές πολιτικές μπλόφες ή να επιχειρεί εκλογικούς αιφνιδιασμούς πέρασε οριστικά. Ο πρωθυπουργός είναι πλέον υποχρεωμένος να εφαρμόσει την πολιτική του τρίτου Μνημονίου, την οποία έχει προσυπογράψει, χωρίς να μπορεί να την εξηγήσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να μπορεί να ελπίζει σε γρήγορη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας των πολιτών που τον εμπιστεύτηκαν.
Αδικα και σκληρά μέτρα
Η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων υποχρεώνει την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει στη Βουλή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριζε κατά το παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ -θυμηθείτε την υπόσχεση για 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και την εγγύηση εισοδήματος όλων των συνταξιούχων- και προκαλούν την αντίδραση της εκλογικής και κοινωνικής βάσης του κόμματος. 
Οι αποφάσεις που πήρε ο κ. Τσίπρας για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό είναι αρκετά προβληματικές, αλλά δεν μπορούν να αναθεωρηθούν χωρίς να πέσει


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ τΚ»   με τίτλο :
«Στο Μαξίμου θεωρούσαν δεδομένη την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπολόγιζαν τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που βρίσκουν στέγη στη ΝΔ
Ο Τσίπρας ένιωθε αήττητος και τώρα χάνει σε όλα τα μέτωπα»
Σ

 το Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις ημέρες κυριαρχεί μία ασυνήθιστη νευρικότητα. Το αίσθημα της «πολιτικής καμπής», του σημείου δηλαδή όπου αλλάζει η ροή των πραγμάτων και ο χρόνος της κυβέρνησης, γίνεται πολύ έντονο, όσο και αν τα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δεν θέλουν να το παραδεχθούν.
«Εμείς τον Μητσοτάκη θέλαμε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας» λένε, προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους φόβους τους ότι η Ν.Δ. μπορεί να διεισδύσει σε χώρους που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τον πρώτο λόγο.
«ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ πιο καθαρά η διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς» επιμένουν οι άνθρωποι του Μαξίμου αλλά δεν πείθουν, όταν κάθε μέρα χτυπά το «πορτοκαλί» τηλέφωνο του πρωθυπουργού και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Π. Καμμένος.
«Μα ο Κυριάκος είναι ο εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού» προσθέτουν, όμως δεν επιμένουν ούτε οι ίδιοι. Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. καλείται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδια για το συνταξιοδοτικό, την ίδρυση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που είναι πολύ πιο προχωρημένα από τη νεοφιλελεύθερη σκέψη.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι ο Τσίπρας ένιωθε ανίκητος. Οταν «πουλούσε» αντιμνημόνιο κέρδισε τις εκλογές με 11 μονάδες. Οταν έκλεισε τις τράπεζες το «Οχι» πήρε 62%. Οταν πάλι ψήφισε Μνημόνιο κέρδισε τις κάλπες με διαφορά 7 μονάδων. Ποιος θα μπορούσε να του χαλάσει τη συνταγή επιτυχίας; Στο Μαξίμου έπεσαν έξω σε όλες τους τις εκτιμήσεις. Θεωρούσαν δεδομένη την πολιτική τους κυριαρχία μεταφέροντας στους ξένους δανειστές το δίλημμα «εμείς ή αλλιώς το χάος».
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ άλλαξαν την Κυριακή με τη νίκη του κ. Μητσοτάκη. Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε πλήρως, όπως επίσης τα κόμματα της Κεντροαριστεράς που είδαν ξαφνικά τη Νέα Δημοκρατία να αποκτά πρόσβαση στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου.
Τα παραμύθια και οι λεονταρισμοί του Μαξίμου δεν περνούν πλέον. Η κοινή γνώμη ακούει πλέον και τη Νέα Δημοκρατία ενώ περιμένει πολλά από το νέο αρχηγό της, όπως φάνηκε από το άνετο προβάδισμα που της έδωσε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές δημοσκοπήσεις.
Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά έχει χάσει στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής. Η οικονομία έχει βυθιστεί στη ύφεση ενώ ο Τσακαλώτος βολοδέρνει στην Ευρώπη ξεκινώντας την περιοδεία του στις πρωτεύουσες με βασικό αίτημα να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και καταλήγοντας στο Βερολίνο να αποδέχεται τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο Μνημόνιο.
ΤΟ ΗΘΙΚΟ πλεονέκτημα της Αριστεράς ξέφτισε πολύ γρήγορα από τους διορισμούς συγγενών του πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που όρμησαν στο κρατικό χρήμα χωρίς προσχήματα.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ αναρριχήθηκε στην εξουσία με όπλο το λαϊκισμό αλλά δεν διαθέτει μεταρρυθμιστική ατζέντα. Είναι «καταδικασμένος» να εφαρμόσει το Μνημόνιό του λαμβάνοντας μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Ο κ. Τσίπρας, όπως φαίνεται, έπεσε στην παγίδα που είχε στήσει για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Φόρτωσε το λογαριασμό στους πολίτες αλλά τώρα θα φορτωθεί το πολιτικό κόστος της αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του.
Η ΜΕΓΑΛΗ ευκαιρία για τη Ν.Δ. είναι να αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και να πείσει τους πολίτες ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη της. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. προέταξε την ανάγκη να εκφρασθεί πολιτικά η δημιουργική Ελλάδα που μοχθεί καθημερινώς. Ο κ. Τσίπρας έχασε την ευκαιρία πέρυσι, το 2016 θα είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς για την ελληνική οικονομία.


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΘΝΟΥΣ»   με τίτλο :
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον... εαυτό του»
Π

 ρώτη φορά... Αριστερά αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την παραδοσιακή εκλογική του βάση να παίρνει τους δρόμους.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας το κυβερνών κόμμα καλείται να αντιμετωπίσει συντονισμένες αντιδράσεις, οι οποίες μάλιστα δεν φαίνεται να έχουν ημερομηνία λήξης.
Μια σειρά παρεμβάσεων -αρχής γενομένης από το Ασφαλιστικό- προκαλούν αναβρασμό σε ένα ακροατήριο, που μέχρι τώρα είχε ευήκοα ώτα στη ρητορική της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το «κοινό» αυτό -που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων- φαίνεται πως τώρα ετοιμάζεται να δώσει ραντεβού με κοινωνικές ομάδες, που παραδοσιακά δεν συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις.
Τo «κίνημα της γραβάτας», στο οποίο πρωτοστατούν δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί, έστειλε ένα πρώτο μήνυμα με τη συγκέντρωση της προηγούμενης Πέμπτης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν τώρα να δουν αν τα κελεύσματα της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ για κινητοποιήσεις θα βρουν απήχηση στους εργαζομένους
Οι μισθωτοί -δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- αποτελούν σε σημαντικό βαθμό εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος και επομένως αποκτά βαρύνουσα σημασία η έκταση των αντιδράσεων. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μόνο αποσπασματικές κινήσεις και η περιορισμένη συμμετοχή σε διαδηλώσεις δεν είχε προβληματίσει ιδιαίτερα τους παροικούντες την Κουμουνδούρου.

Η σπίθα

Ολοι γνωρίζουν πως το θέμα των συντάξεων μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα που θα ανάψει το φιτίλι. Αλλωστε όπως η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει (επί εποχής Τ. Γιαννίτση) οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγών στο Ασφαλιστικό μπορεί να βγάλει μεγάλες ομάδες στους δρόμους. Μάλιστα οι προωθούμενες ρυθμίσεις προκάλεσαν αντιδράσεις και εκ των έσω, με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να στέλνει τα δικά της μηνύματα. Με παρέμβασή της ασκεί κριτική στο σχέδιο για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, στέλνοντας μήνυμα πως στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή των επιστημόνων και όχι η δημιουργία νέων μεταναστών. Πάντως και η μετά το Ασφαλιστικό εποχή προμηνύεται δύσκολη, με δεδομένο πως έπεται το αγροτικό και οι μηχανές των τρακτέρ προθερμαίνονται διά παν ενδεχόμενο. Αναταραχή επικρατεί και στον χώρο των πανεπιστημιακών, καθώς μεσούντος του διαλόγου για την Παιδεία συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ρίχνουν προειδοποιητικές βολές.
Ενα πρόσθετο πρόβλημα στις γέφυρες που επιχειρεί να ρίξει το κυβερνών κόμμα σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες είναι η έλλειψη των κατάλληλων «διαμεσολαβητών». Ενα σημαντικό τμήμα των συνδικαλιστικών στελεχών που ξεκίνησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα φλέρταρε ?είτε φανερά είτε πιο διακριτικά? με τη Λαϊκή Ενότητα. Το διαζύγιο το καλοκαίρι με τη λαφαζανική πτέρυγα δεν φάνηκε να επηρεάζει σε πρώτη φάση τον συνδικαλιστικό «μικρόκοσμο». Αρχικά επικράτησε η σκέψη να μη χωρίσουν τους δρόμους τους οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας και είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τώρα συνυπάρχουν στην παράταξη ΜΕΤΑ.
Ωστόσο δεν είναι εύκολο να συνεχιστεί αυτή η συμπόρευση, κάτι που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ορατό. Συνδικαλιστικά στελέχη που είναι κοντά στη Λαϊκή Ενότητα το τελευταίο διάστημα πρωτοστατούν σε συγκεντρώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ σε κάποιες από αυτές τις διαδηλώσεις υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες κατά υπουργών. Στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως πλέον επικρατεί το σύνθημα? εμπρός στον δρόμο που χάραξε η νεολαία. Μετά την αποχώρηση ενός μεγάλου τμήματος των νεότερων μελών του κόμματος (που είχε διαφωνήσει με το μνημόνιο), πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνέδριο επανασυγκρότησης και καινούργια πρόσωπα ξεπρόβαλαν.
Ανάλογο μοντέλο φαίνεται πως θα εφαρμοστεί σταδιακά στα συνδικάτα, όπου ένας νέος φορέας γεννιέται. Το όνομά του θα είναι «Συμμαχία» και η πρώτη επίσημη παρουσίαση θα γίνει στις 30 του μήνα σε πανελλαδική συνδιάσκεψη. Σε αυτή την προσπάθεια έχουν μπει μπροστά συνδικαλιστές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, ωστόσο στόχος είναι να μην ακολουθηθεί η πεπατημένη. Γίνεται προσπάθεια στην «ομπρέλα» του φορέα να βρεθούν εργαζόμενοι (είτε αυτοί έχουν σταθερή δουλειά είτε έχουν αναγκαστεί να υποκύψουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης), άνεργοι, συνταξιούχοι αλλά να υπάρξει και μια μορφή συνεργασίας με κινήσεις αλληλεγγύης.
Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν ο νέος φορέας θα προλάβει να οργανωθεί μέχρι το εαρινό συνέδριο της ΓΣΕΕ για να επιχειρήσει την καταγραφή των δυνάμεων ή η επίσημη «πρεμιέρα» θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Τρέχουν τη «συμμαχία»
Στα ονόματα που μέχρι τώρα έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία της νέας συνδικαλιστικής κίνησης «Συμμαχία» είναι ο Στ. Τραχανατζής (γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ), η Ευαγ. Αμέντα (από το Εργατικό Κέντρο Χίου), οι Γ. Βερίγος και Γ. Ανωγιάτης (από τον χώρο των ταχυδρομείων), ο Σπ. Πλάκας (πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου), οι Στ. Θεοδωρόπουλος και Λ. Παλιούκας (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), ο Χ. Πανουτσακόπουλος (από το μέταλλο), η Μ. Χήρα (από την ομοσπονδία πετρελαιοειδών) κ.ά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου