Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αποθήκη-μαμούθ στην όχθη του Αξιού


Γνωστή εταιρεία επίπλων κατάφερε με δικαστική «ντρίμπλα» να παρακάμψει την εντολή διακοπής εργασιών της Πολεοδομίας Ευόσμου και συνεχίζει τις εργασίες για το κτίσιμο 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων εντός της Γ” Ζώνης Προστασίας του ποταμού


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Με δικαστική «ντρίμπλα», γνωστή εταιρεία επίπλων παίρνει το πράσινο φως να συνεχίσει τις εργασίες κατασκευής αποθήκης-μαμούθ 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε προστατευόμενο βιότοπο του εθνικού πάρκου Αξιού, που είχε σταματήσει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα το 2009.

Οπως και τότε, που είχε εκδοθεί άδεια από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης χωρίς να υπάρχει έγκριση του Φορέα, έτσι και τώρα το δικαστήριο τον παρέκαμψε, προσβάλλοντας απευθείας την εντολή διακοπής εργασιών της Πολεοδομίας Ευόσμου.

Την αποθήκη-τέρας η εταιρεία επίπλων ξεκίνησε να την κατασκευάζει τον Αύγουστο του 2009, έχοντας εξασφαλίσει άδεια της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (επί των ημερών Ψωμιάδη), χωρίς να ληφθεί υπόψη η αρνητική γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού (που τώρα καταργείται) ούτε να ζητηθεί η άποψη του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, όμως, εντόπισε τότε την κολοσσιαίων διαστάσεων αποθήκη στην περιοχή της Παλιάς Παλιομάνας, εντός της Γ΄ Ζώνης προστασίας, κοντά στην παλαιά κοίτη του Αξιού, και τη σταμάτησε.

«Ενας από τους ελάχιστους φύλακες που διαθέτουμε για να εποπτεύσουμε μια τεράστια έκταση διαπίστωσε ότι εκτελούνται εργασίες κατασκευής στα τέλη του Αυγούστου. Μείναμε άναυδοι. Ειδικά όταν διαπιστώσαμε ότι αυτό το θηρίο χτίζεται με νόμιμη άδεια της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία εκδόθηκε το 2007», ανέφερε τότε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, καθηγητής Θεμιστοκλής Κουιμτζής, που πλέον, μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση, ενημέρωσε με κατεπείγουσα επιστολή τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ζητώντας τη συνδρομή του.

Τι παραβλέπει η ΚΥΑ

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ανέγερση τέτοιου κτιρίου στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ασύμβατη με τη φυσιογνωμία του εθνικού πάρκου και αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς και με ποια λογική παρακάμπτεται μονίμως ο Φορέας, οι αρμοδιότητες του οποίου είναι ξεκάθαρες. Οπως ξεκάθαρο είναι αυτό που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη Γ΄ Ζώνη Προστασίας του Περιβαλλοντικού Πάρκου, ότι απαγορεύεται κατηγορηματικά η ανέγερση οποιουδήποτε κτίσματος, εκτός από ήπιας μορφής γεωργικές αποθήκες», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Σταύρος Υφαντής.

Οι ζώνες προστασίας όχι μόνον ήταν γνωστές και είχαν οριοθετηθεί, αλλά είχαν θεσπιστεί από το 2002 υπό τη μορφή σχεδίου μέσα στον νόμο 3044/2002 για τη σύσταση των φορέων διαχείρισης σε όλη τη χώρα και μάλιστα με συγκεκριμένο χάρτη-διάγραμμα. Νωρίτερα, από το 1999 (νόμος 2742/1999) περιγράφεται ρητώς ότι πρέπει να γνωμοδοτήσει ο Φορέας για τέτοιες περιπτώσεις που εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης του.

Στο πλευρό του Φορέα Διαχείρισης στάθηκε το 2009 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που ανέθεσε την υπόθεση στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, με την υπόδειξη να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες. Η τότε υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη παρήγγειλε πλήρη επανεξέταση της αδειοδότησης για την «αποθήκη-τέρας».

Σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο της 8ης Φεβρουαρίου 2009, που έχει τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», ξεκαθαρίζεται προς την Πολεοδομία ότι:

• Θα πρέπει να επανεξεταστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

• Στο πλαίσιο της διαδικασίας η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει φάκελο μελέτης σε οκτώ αντίγραφα, προκειμένου να σταλεί στις συναρμόδιες υπηρεσίες (Οργανισμός Ρυθμιστικού, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Διεύθυνση Ανάπτυξης, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού).

Απορίας άξιον είναι, κατά συνέπεια, πώς έγινε δεκτή η προσφυγή της εταιρείας στο Εφετείο κατά της απαγόρευσης της Πολεοδομίας, αφού ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει απολύτως καμία γνωμοδότηση του Φορέα. Και, ακόμη χειρότερα, τι θα γίνει μετά την απόφαση αυτή με τις άλλες 3-4 παρόμοιες βιομηχανικές κατασκευές που έχει σταματήσει ο Φορέας στο παρελθόν, αφού πλέον δημιουργείται τέτοιο νομικό προηγούμενο…

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μπορούμε. Δεν είναι δυνατόν να χτίζεται μια βιομηχανική εγκατάσταση μέσα σε προστατευόμενη περιοχή. Ωστόσο, το θέμα έχει πολιτική διάσταση και για τον λόγο αυτό αποστείλαμε την επείγουσα επιστολή στον υπουργό ΠΕΚΑ, τον κ. Μανιάτη. Ειδάλλως θα γεμίσει το πάρκο τέτοια κτίρια», ανέφερε ο κ. Υφαντής.

……………………………………………………………

Γιατί εκεί;

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί στους μη γνωρίζοντες το ότι κάποιες επιχειρήσεις προτιμούν να μπουν στη διαδικασία αυτή των αντιδικιών παρά να αγοράσουν ένα οικόπεδο σε μια γειτονική περιοχή που δεν είναι χαρακτηρισμένη ζώνη προστασίας. Η απάντηση είναι απλή: για το κέρδος.

Επιχειρηματίες που γνωρίζουν τι «παίζεται» στην περιοχή εξηγούν πειστικά το φαινόμενο: «Για να αγοράσεις ένα παρόμοιο οικόπεδο στην περιοχή πάνω από τον δρόμο, όπου το καθεστώς είναι καθαρό και μπορείς να χτίσεις ανεμπόδιστα, το κόστος φτάνει σχεδόν στο πενταπλάσιο απ’ ό,τι να αγοράσεις ένα αντίστοιχο αγροτεμάχιο στη Ζώνη Γ’. Αν περάσει αυτό τώρα, σίγουρα θα δημιουργηθεί προηγούμενο και πολλοί θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».


Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου