Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας «Οι Σταυραετοί» ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ


Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ο ετήσιος χορός των Σαρακατσάνων και η αίθουσα γέμισε από κατοίκους όλου του Νομού αφού σε κάθε χωριό ή πόλη της Ημαθίας θα βρεις μια οικογένεια με αυτή την καταγωγή.


Να τονίσουμε πως είδαμε πολλά νέα παιδιά εκεί και αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις, τα ήθη  και
τα έθιμα θα έχουν και συνέχεια.  Άλλωστε μια δημοφιλής θεωρία που βασίζεται στη γλωσσολογία και τον υλικό πολιτισμό τους, υποστηρίζει ότι οι Σαρακατσάνοι κατάγονται από δωρικά φύλα, τα οποία έμειναν απομονωμένα για αιώνες στους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στην ραχοκοκαλιά της Πίνδου και των απολήξεών της που αποτελεί την κοιτίδα τόσο των Δωριέων όσο και των Σαρακατσάνων. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ υποστηρίζει τη δωρική καταγωγή των Σαρακατσάνων υπογραμμίζοντας πως τα γεωμετρικά σχέδια στην κεραμεική των Δωριέων διασώζονται μέχρι σήμερα στα σχέδια που κοσμούν τις παραδοσιακές σαρακατσάνικες ενδυμασίες.   
 Θα πρέπει επίσης να δώσουμε τα εύσημα στην διοίκηση του συλλόγου γιατί χωρίς πολλή και σκληρή δουλεία είναι αδύνατον να κρατηθεί ζωντανός ένας τόσος διάσπαρτος σε όλο τον Δήμο σύλλογος και να τους ευχηθούμε καλή συνέχεια. 



































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου