Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Ενημέρωση για τη νέα νομοθεσία για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ


Ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάθε ενδιαφερόμενο ότι στο ΦΕΚ 1723/2017 τεύχος Β δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ 16228/2017, σύμφωνα με την οποία αλλάζει τόσο η διαδικασία αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και η επιβολή διοικητικών μέτρων για διάφορες παραβάσεις. Ειδικότερα στο άρθρο 14 της ΚΥΑ αυτής προβλέπεται η επιβολή διοικητικών προστίμων σε κάθε περίπτωση που κάποιο κατάστημα θα βρεθεί να λειτουργεί χωρίς άδεια ή γνωστοποίηση, χωρίς άδεια μουσικής ή γνωστοποίηση χρήσης μουσικής κ.α.


Τα πρόστιμα υπολογίζονται με συντελεστή βάσης 100€, συντελεστή βαρύτητας της παράβασης από 1 έως 6 ανάλογα με το είδος της παράβασης και συντελεστή μεγέθους της επιχείρησης από 1 έως 8, ανάλογα με τη δυναμικότητα για τα καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα και ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ή παροχής υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, εάν μια καφετέρια με συνολική δυναμικότητα 50 εξυπηρετούμενα άτομα βρεθεί να λειτουργεί χωρίς άδεια ή γνωστοποίηση λειτουργίας το πρόστιμο θα είναι 3.600 € κι επιπλέον το κατάστημα θα σφραγιστεί, ενώ εάν έχει άδεια λειτουργίας ΚΥΕ αλλά δεν έχει άδεια ή γνωστοποίηση για τη μουσική, δεν σφραγίζεται αλλά θα επιβληθεί πρόστιμο 1.800 €.


Τονίζουμε ότι σε περίπτωση βεβαίωσης της ίδιας παράβασης εντός δύο ετών από την πρώτη φορά, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50%.


Επίσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, εάν βεβαιωθούν τέσσερις παραβάσεις για το κάπνισμα σε κάποια επιχείρηση, εκτός από το πρόστιμο που επιβάλλεται, αφαιρείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του και σφραγίζεται για 10 μέρες. Εάν βεβαιωθούν πέντε παραβάσεις των διατάξεων αυτών αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας και σφραγίζεται το κατάστημα.


Εφιστούμε την προσοχή όλων των ενδιαφερομένων, με την παράκληση να τηρείται η νομοθεσία, διότι σε περίπτωση βεβαίωσης παραβάσεων από οποιαδήποτε ελεγκτική Αρχή, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να επιβάλει τα διοικητικά μέτρα που προβλέπονται.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ &

Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΙΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου