Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Πρόταση για το ΠΑΝΗΓΥΡΙ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ




Το πανηγύρι της Παναγίας στην Αλεξάνδρεια γίνεται τουλάχιστον από το 1843 (τότε που βεβαιωμένα κτίσθηκε ο ομώνυμος ναός), και αυτό συνεχιζόταν μέχρι πριν 5-6 περίπου χρόνια. Στα τελευταία του χρόνια το πανηγύρι είχε  υποβαθμισθεί και μάλλον ήταν μία πολύ ενοχλητική δραστηριότητα, με
αποτέλεσμα  να μην το επισκέπτονται πολλοί από τους κατοίκους της πόλης και της περιοχής. Σ’ εκείνο τον κατήφορο «τράβηξε χειρόφρενο» η τοπική εκκλησία και διέκοψε την διεξαγωγή του στον αύλειο χώρο της. Η τότε διοίκηση του Δήμου Αλεξάνδρειας με απόφασή της μετέφερε την διεξαγωγή του «προσωρινά» στο χώρο της Υ.Ε.Β., με την υπόσχεση ότι την επόμενη χρονιά θα αναζητούσε καλύτερο κατάλληλο χώρο για την διεξαγωγή του. Δυστυχώς, σύμφωνα με την νεοελληνική συνήθεια «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ο χώρος στην Υ.Ε.Β. συνέχισε έκτοτε να φιλοξενεί ανελιπώς κάποιες μάλλον ισχνές και  άνευ σημασίας πλέον δραστηριότητες «πανηγυριού».
Επειδή όμως η έλλειψή του από τον χώρο του κέντρου δημιουργεί αίσθημα κενού στους δημότες της Αλεξάνδρειας, οι οποίοι έχουν καλές αναμνήσεις από αυτό, νομίζουμε ότι πρέπει να το επανασχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε την επαναλειτουργία του σε νέες βάσεις.
Προτείνουμε λοιπόν το πανηγύρι να ξαναγίνει σε χώρο του κέντρου της πόλης, που να είναι σε επαφή με τον πανηγυρίζοντα ναό της Παναγίας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να διερευνηθεί, εάν μπορεί να αξιοποιηθεί, η αυλή του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας σε συνδυασμό με κάποιους δρόμους που συνδέουν τον χώρο του σχολείου με αυτόν της εκκλησίας ή ακόμη και ο χώρος του πεζόδρομου της Εθν. Αντίστασης (από την οδό Ν. Πλαστήρα έως την οδό Δ. Βετσοπούλου).
Όσον αφορά τον χαρακτήρα, που πρέπει να έχει το πανηγύρι μας, ο προβληματισμός αναζητά το μέλλον του ως εκθεσιακό – εμπορικό χαρακτήρα για τα τοπικά προϊόντα και την εν γένει τοπική υλική και πνευματική παραγωγικότητα, με έντονο τον πολιτιστικό του χαρακτήρα, αφού κάθε βράδυ μπορούν να γίνονται σχετικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, είτε στον αυλή της εκκλησίας, είτε στην αυλή του δημοτικού σχολείου, είτε στον πεζόδρομο  της Εθν. Αντίστασης. Σε ομοιόμορφα καλαίσθητα μικρά εκθετήρια (στάντς) μπορούν να λαμβάνουν μέρος  οι εκθέτες, οι οποίοι θα αποδέχονται  τις προδιαγραφές του κανονισμού λειτουργίας του, που θα εκπονηθεί μεταξύ των άμεσων συνδιοργανωτών.
Φυσικά, το όλο θέμα προφανώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί φέτος, αλλά μπορεί αυτός ο προβληματισμός να τεθεί σε ανοικτή συζήτηση, διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων από τον Δήμο, την Εκκλησία, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους τοπικούς φορείς, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους δημότες κ.ά., ώστε να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε υλοποιήσιμη πρόταση για την επαναλειτουργία του την επόμενη χρονιά.-
Για την Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας / 05-06-2014
Κ. Βασιλείου, Γ. Κούγκας, Ι. Μοσχόπουλος, Ν. Νικολαϊδης, Ρ. Ντόβρη,

Λ. Ντόμπρη, Δ. Ρωσσάκης, Ε. Σεβεντικίδης, Λ. Σιώπης 

2 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το καλύτερο είναι να φύγει οριστικά το γυφτοπανηγύρι από την Αλεξάνδρεια, ορθά η εκκλησία το απομάκρυνε από τον προαύλιο χώρο της, εκεί που πήγε για όσους θέλουν ακόμη το πανηγύρι είναι μια χαρά, μακριά από το κέντρο της πόλης και τις οικίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή