Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Γ Απατσίδη

 Απειλητικό και υβριστικό τηλεφώνημα δέχτηκε
  απο εργολάβο της πόλης μας




Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ελλάδα - Γερμανία


Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ......... ΤΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ. No2

ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ......... ΤΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ. No1

Άλλη μια απευθείας ανάθεση ''στον κολλητό του'' Οι απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ είναι καθημερινό φαινόμενο στον δήμο μας.







Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πολυτεχνική Σχολή
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης

Θέμα:Μετεγκατάσταση του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στην έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής

Οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την μετεγκατάσταση του τμήματος αφορούν από τη μία, το ακαδημαϊκό κομμάτι και από την άλλη πρακτικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, όσων αφορά τα ακαδημαϊκά προβλήματα,  ένας πανεπιστημιακός χώρος αποτελεί εξ ορισμού έναν χώρο διαδράσεων που οφείλει από τη φύση του να προωθεί την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι φαινόμενο καθημερινό και ουσίας, προάγεται η μάθηση, η έρευνα, η καινοτομία και, επομένως, βελτιώνεται το ίδιο το επίπεδο σπουδών και το επίπεδο της ακαδημαϊκής σκέψης. Αν και η ποιότητα της παρεχόμενης διδασκαλίας είναι κατά γενική ομολογία υψηλή, οι φοιτητές του Τ.Μ.Χ.Α. αντιμετωπίζουν την ακαδημαϊκή απομόνωση σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα που εδράζονται στο campus του Α.Π.Θ.. Ένα δείγμα της απομόνωσης είναι η μικρή βιβλιοθήκη του τμήματος, η οποία δεν επαρκεί για τις ακαδημαϊκές ανάγκες των φοιτητών. Με λίγα λόγια, το Τ.Μ.Χ.Α. αποτελεί το «αποπαίδι του Α.Π.Θ.», καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις ενός πανεπιστημιακού τμήματος, σύμφωνα με τα διεθνή και ελληνικά πρότυπα.
Το δεύτερο μέρος, έχει να κάνει με μια πληθώρα πρακτικών προβλημάτων. Το βασικότερο εξ’ αυτών είναι η λειτουργία του Τ.Μ.Χ.Α. με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση του Α.Π.Θ. που απειλείται με λουκέτο το προσεχές ακαδημαϊκό έτος. Στην ήδη μειωμένη χρηματοδότηση από το Α.Π.Θ. πρέπει να συνυπολογισθεί και η μείωση της χρηματοδότησης από το ΤΣΜΕΔΕ καθώς και το «κούρεμα» των αποθεματικών του τμήματος. Τα ποσά αυτά αξιοποιούνται για τη μεταφορά της μεσημεριανής σίτισης των φοιτητών από τη λέσχη του Α.Π.Θ. και την πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Με την λογική αυτή, η λύση της μετεγκατάστασης δεν είναι μόνο θέμα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και αναγκαία παρέμβαση ώστε το τμήμα να λειτουργεί σωστά.
     Στο πρακτικό κομμάτι εντάσσονται, επίσης, τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τ.Μ.Χ.Α. στην πόλη της Βέροιας. Στα 8 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος ποτέ δεν υπήρξε βραδινή σίτιση. Αποκορύφωμα ήταν το γεγονός ότι για περίπου 4 μήνες στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους δεν υπήρχε ούτε μεσημεριανή σίτιση. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα που θα επιλυόταν με την μετεγκατάσταση του Τ.Μ.Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη είναι η πρόσβαση στις εστίες του πανεπιστημίου. Τέλος όσων αφορά την μετακίνηση των φοιτητών από και προς τις εγκαταστάσεις του τμήματος (στην Αγία Βαρβάρα), δυσχεραίνεται από τα πολύ λίγα δρομολόγια στην διάρκεια της ημέρας και από ένα πρόγραμμα δρομολογίων που περιλαμβάνει συχνές αλλαγές χωρίς ενημέρωση των φοιτητών.
Ο Δήμος Βέροιας (παρά τις αρχικές προθέσεις) δεν κατάφερε να δώσει  αποτελεσματική λύση σε κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, αν και κλήθηκε πολλές φορές από το Φοιτητικό Σύλλογο και τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί ότι το Α.Π.Θ. δεν σκοπεύει να διακόψει την συνεργασία του με τον Δήμο Βέροιας μεταφέροντας το τμήμα στη Θεσσαλονίκη, αλλά να την συνεχίσει τοποθετώντας στην περιοχή μεταπτυχιακά και άλλες δράσεις (συνέδρια, εκδηλώσεις κ.α.). Άρα καταρρίπτεται το επιχείρημα της τοπικής δημοτικής αρχής περί διακοπής της συνεργασίας.
            Συνοψίζοντας, οφείλουμε να τονίσουμε ότι εμείς οι φοιτητές δεν στρεφόμαστε ενάντια στην κοινωνία της Βέροιας, απλά ζητάμε το αυτονόητο: ένα αξιοπρεπές ακαδημαϊκό περιβάλλον για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας.
            Το ερώτημα που τίθεται προς την κοινωνία της πόλης είναι το κατά πόσο ένα και μοναδικό τμήμα, με τόσα πολλά και σημαντικά προβλήματα, μπορεί να προσφέρει κάτι ουσιαστικό σε αυτή.

Φοιτητικός Σύλλογος
Τμήματος Μηχανικών
Χωροταξίας και Ανάπτυξης
Βέροια, Μάιος 2012