Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

AΠΑΤΣΙΔΗΣ.Ποιος έχει το μαγικό ραβδί ;

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τα σκουπίδια στο κέντρο της πόλης


  Κυριακή βράδυ ώρα  2.30


Στα περισσότερα σημεία οι σακούλες έχουν ανοίξει και η δυσοσμία είναι έντονη., εγκυμονούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στον περιβάλλοντα χώρο .

Οι πολίτες δηλώνουν αγανακτισμένοι, κάνουν λόγο για αδιαφορία της δημοτικής αρχής κι έλλειψη σχεδιασμού, που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Χωρίς άδεια λειτουργίας παραμένει το κολυμβητήριο του δήμου Αλεξάνδρειας...


Στις 28 Μαΐου ανοίγει το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας - Εγγραφές από 14 Μαΐου


Αλήθεια, θα υπήρχε περίπτωση κάποιος πολίτης να λειτουργήσει κάτι, για το οποίο θα απαιτούνταν άδεια, χωρίς να την έχει, προηγουμένως, εξασφαλίσει; Θα τον είχαν διαλύσει στη μήνυση και στα πρόστιμα οι...αρμόδιες υπηρεσίες, οι δημοτικοί και κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί...Βρε, μη γίνει καμιά στραβή κι ανάποδη στο κολυμβητήριο γιατί τότε όλο και κάποιος θα πάει για κάγκελα-ριος...

 

Στις 28 Μαΐου ανοίγει το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας - Εγγραφές από 14 Μαΐου



ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΣΤΙΣ 28 ΜΑΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλεξάνδρειας (Κ.Ε.Δ.Α) ανακοινώνεται ότι το δημοτικό κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την Δευτέρα 28 Μαΐου και θα είναι ανοιχτό όλες τις μέρες της εβδομάδας, πλην των επισήμων εθνικών εορτών και αργιών καθώς και των τοπικών αργιών. Ειδικότερα, τις καθημερινές (Δευτέρα έως και Παρασκευή) το κολυμβητήριο θα είναι ανοιχτό από τις 8.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ, το Σάββατο από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 10.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα.

Σε δήλωσή του ενόψει της λειτουργίας του κολυμβητηρίου, ο πρόεδρος του δ.σ. της Κ.Ε.Δ.Α, κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, αναφέρει: «Με τις νέες κατασκευαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγιεινής και της καθαριότητας των χώρων και τα νέα καινοτόμα προγράμματα που σχεδιάσαμε, στοχεύουμε στην αναβάθμιση της λειτουργίας του κολυμβητηρίου. Η κοινωφελής επιχείρηση, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποφάσισε φέτος να μειώσει το αντίτιμο των παρεχόμενων υπηρεσιών του κολυμβητηρίου, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή δημοτών στα προγράμματα που συνδυάζουν υγεία, άθληση και ψυχαγωγία».
Οι εγγραφές στο δημοτικό κολυμβητήριο ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Μαΐου. Στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι δημότες, ενώ απαραίτητο δικαιολογητικό είναι η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης, από καρδιολόγο ή παθολόγο ή παιδίατρο (αν πρόκειται για παιδί), στην οποία να πιστοποιείται η υγεία και η ικανότητα για άθληση, καθώς και ότι δεν υφίσταται δερματολογικό νόσημα.
Για πληροφορίες και εγγραφές στο δημοτικό κολυμβητήριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Επιχείρησης (οδός Βεροίας, δημοτικό κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας), στο τηλ. 23330-25390 από 8.00-14.00, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου Αλεξάνδρειας :
  • δικαίωμα εισόδου έχουν όσοι διαθέτουν «κάρτα μέλους» την οποία εκδίδει η Κοινωφελής Επιχείρηση. Το κόστος εγγραφής για την απόκτηση της κάρτας μέλους είναι 10 ευρώ. Με την χορήγηση της κάρτας μέλους, οι πολίτες αποκτούν δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στο δημοτικό κολυμβητήριο και χρήσης όλων των εγκαταστάσεών του που προσφέρονται στο κοινό.
  • στο κολυμβητήριο επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που διαθέτουν κάρτα μέλους και είναι: α) άνω των 18 ετών και εφόσον έχουν γνώση καλής κολύμβησης, β) ηλικίας 12-18 ετών, εφόσον υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή του κηδεμόνα τους, γ) κάτω των 12 ετών, μόνο εφόσον συνοδεύονται από ενήλικες.
  • για τη χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών και άλλων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου, ορίζεται αντίτιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες (ημερήσιας χρήσης τις εργάσιμες μέρες ή και τα σαββατοκύριακα, μηνιαίας χρήσης, για ένα ή περισσότερα άτομα της ίδιας οικογένειας, ή για χρήση διάρκειας 4 μηνών). Το αντίτιμο των υπηρεσιών του κολυμβητηρίου, για κάθε περίπτωση, αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας, που συνεδριάζει τη Δευτέρα 14 Μαΐου. Τα μέλη του κολυμβητηρίου συμμετέχουν στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, που περιλαμβάνουν εκμάθηση κολύμβησης για παιδιά και ενήλικες, aquaaerobic, θεραπευτική υδρο-γυμναστική και ελεύθερη κολύμβηση κατά τις ώρες κοινού.
  • Τέλος, χρήση του δημοτικού κολυμβητηρίου, έναντι αντιτίμου, μπορεί να γίνεται και από Αθλητικά Σωματεία και Συλλόγους, για τους κολυμβητές-μέλη τους.
  

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Σε τραγική κατάσταση οι δήμοι ...

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, ανάμεσα σε αυτούς και οι τρείς δήμοι της Ημαθίας. Γι αυτό το λόγο οι τρείς δήμαρχοι Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας, θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στο δημαρχείο της Βέροιας με θέμα, την θέμα την κάκιστη οικονομική κατάσταση των δήμων.

Η σταγόνα που... ξεχείλισε το θέμα, ήταν η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και η προτροπή προς τους δημάρχους να ενημερώσουν τους πολίτες για τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά  από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία των δήμων.
protothema

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΤΑ ΛΕΜΕ: Ποιος ο ρόλος των δημοτικών σύμβουλων στα δημοτικά...

ΤΑ ΛΕΜΕ: Ποιος ο ρόλος των δημοτικών σύμβουλων στα δημοτικά...: Στο θέμα της λήψης απόφασης για την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου που εισηγήθηκε ο κ. Γκαβαρδίνας ο κ. Απατσίδης είπε πως αν κάποιος έχει ...

Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Αλεξάνδρειας

2-0 οι Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Αλεξάνδρειας με τους Παλαίμαχους Ελασσόνας στο δημοτικό στάδιο της πόλης μας σε φιλικό αγώνα. 
οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές αφού έβρεχε καθ όλοι την διάρκεια του αγώνα
 Δείτε ΤΟ VIDEO







Aδιέξοδο Πάμε σε εκλογές

Δυο ώρες κράτησε η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια χωρίς όπως φαίνεται να υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές και μάλιστα πληροφορίες θέλουν να πραγματοποιείται αύριο στη 1 το μεσημέρι σύσκεψη για τον ορισμό υπερεσιακού πρωθυπουργού

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «προτείναμε συγκεκριμένη κυβέρνηση εθνικού σκοπού και την αρνήθηκαν».

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΤΑ ΛΕΜΕ: Με τα αυτοκίνητα τους θα παν οι παίκτες της ομάδας...

ΤΑ ΛΕΜΕ: Με τα αυτοκίνητα τους θα παν οι παίκτες της ομάδας...: «Με τα αυτοκίνητα τους θα παν οι παίκτες της ομάδας της Αλεξάνδρειας στον αγώνα της Κυριακής με τα Λευκάδια» . Αυτό μας είπε σήμερα το πρω...

Απόφαση σχετικά με την προσωρινή παύση

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας του δήμου Αλεξάνδρειας. Στη συνεδρίαση ο δήμαρχος της πόλης μας Φώτης Δημητριάδης ανακοίνωσε σύμφωνα με πληροφορίες του Αλεξάνδρεια-Γιδάς πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έρθει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον δήμο μας απόφαση σχετικά με την προσωρινή παύση των καθηκόντων του δημάρχου, απόφαση που έχει να κάνει με την υπόθεση του υδατόπυργου της Παλαιόχωρας. Ο δήμαρχος ανέφερε στους συνεργάτες του πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας καθώς πρόκειται για ένα διάστημα 20 ημερών στο οποίο δεν θα ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ευχαριστήρια επιστολή Άγγελου Τόλκα

Φίλες και φίλοι, 
συμπολίτισσες και συμπολίτες της Ημαθίας
  Το μεγαλύτερο ευχαριστώ σε όλους και όλες  που εμπιστευθήκατε στο πρόσωπό μου την ευθύνη για την εκπροσώπηση του τόπου μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, στην κρισιμότερη συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα μας, η ευθύνη είναι μεγαλύτερη από ποτέ και η δουλειά που μας περιμένει ακόμη δυσκολότερη.
     ΜΑΖΙ βάλαμε ως προτεραιότητες το έργο για τον τόπο μας, την ανανέωση, τις αξίες και αρχές στην πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται παντού, τις απαραίτητες ανατροπές για το καλό όλων.

        Το ΠΑΣΟΚ πλέον είναι τρίτο κόμμα. Ο λαός αποφάσισε να ενισχύσει άλλα κόμματα, να  αλλάξει τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν τα πράγματα μέχρι τώρα και να δώσει ηχηρό μήνυμα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης.
         Να είστε σίγουροι πως θα εργαστώ σκληρά,  όπως έκανα από το 2009,  για να χτίσουμε μαζί,  με  μια άλλη πολιτική, την Ημαθία της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Την Ελλάδα της ισχυρής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής προοπτικής. Να χτίσουμε την Ημαθία στην οποία θέλουμε να ζούμε, την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους.

Σας ευχαριστώ. 

Απόστολος Βεσυρόπουλος


Η επόμενη μέρα των πιο κρίσιμων εκλογών της μεταπολίτευσης, των εκλογών της 6ης Μαΐου, συνθέτουν ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο.
Στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, κυριάρχησε το αίσθημα της οργής κατά την εκλογική διαδικασία, ανατρέποντας το γνωστό μέχρι σήμερα πολιτικό χάρτη. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνθέτει την επόμενη μέρα ένα άγνωστο τοπίο και μία νέα τάξη πραγμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η αλλαγή της πολιτικής σελίδας για τη χώρα είναι γεγονός.

Η Νέα Δημοκρατία έδωσε έναν μεγάλο και έντιμο αγώνα. Με σεβασμό απέναντι στον Έλληνα πολίτη και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα μας, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Η ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας ως πρώτο κόμμα, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είμαστε το μόνο κόμμα που μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πολιτική σταθερότητα, που χρειάζεται η χώρα, και αυξάνει ακόμα περισσότερο την ευθύνη μας και το χρέος μας απέναντι στους πολίτες.
Σε προσωπικό επίπεδο, η εμπιστοσύνη και η στήριξη των Ημαθιωτών στο  πρόσωπο μου και η εκτίμηση τους που επέδειξαν με την ψήφο τους, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ένα μήνυμα για αλλαγή και ανανέωση. Σε όλη την προεκλογική περίοδο βρέθηκα κοντά σε όλους τους πολίτες, θέλοντας να ακούσω και να συζητήσω τα προβλήματα και τις απόψεις τους, προκειμένου μαζί να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που ανέκυψαν, προτείνοντας λύσεις και παρουσιάζοντας ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους Ημαθιώτες και τις Ημαθιώτισσες που με τίμησαν με την ψήφο τους και με στήριξαν σε αυτόν τον σύντομο προεκλογικό μου αγώνα των δέκα ημερών.

Δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα.


   Οφείλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με τίμησαν με τη ψήφο τους, όλους όσοι προσήλθαν σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές και ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ. Κατέβηκα υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χωρίς διαπραγματεύσεις και προαπαιτούμενα, δίχως τον παραμικρό φόβο, παρότι γνώριζα πολύ καλά ότι αυτή είναι η δυσκολότερη στιγμή του Κινήματος μας.


Στον εξαιρετικά σύντομο προεκλογικό μου αγώνα των δέκα ημερών πορεύτηκα έντιμα γνωρίζοντας πόσο σημαντική για το μέλλον του τόπου μας ήταν αυτή η εκλογική μάχη χωρίς να αποκλίνω από τις βασικές μου αρχές, αξίες και θέσεις. Δίχως συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, με ειλικρίνεια για τα σφάλματα και τις παραλείψεις του παρελθόντος, μακριά από «ταξίματα» και επιζήμιες πρακτικές άλλων εποχών για την πολιτική ζωή του τόπου. Χωρίς υποτιμιτικές για τον κοινό νού των ψηφοφόρων φωτογραφικές σχέσεις, χωρίς εύκολες υποσχέσεις, με καθαρές θέσεις και απόψεις για το μέλλον του τόπου μας. Δεν αρκέστηκα σε μια ευχολογική καταγραφή έργων, αλλά προσπάθησα να διατυπώσω μια ρεαλιστική πρόταση πρακτικών δράσεων κρατώντας απέναντι στους συνυποψηφίους μου στάση Κοινού Αγώνα.

Στάθηκα αντίθετα  στο παλιό και φθαρμένο ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας νέους ανθρώπους που θα στηρίξουν  το Κίνημα την επόμενη ημέρα. Αυτήν την πολιτική αντίληψη υπηρέτησα και αυτό στοχεύω και σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω αδιαπραγμάτευτα, χωρίς να ασπάζομαι πρακτικές άλλων  που διαχρονικά συνέβαλαν αρνητικά  στη συνολική εικόνα του ΠΑΣΟΚ.

Οι  εκλογές της 6ης Μαϊου θα καταγραφούν ως το κύριο σταυροδρόμι στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Υπάρχουν ισχυρά μηνύματα αλλά και σπάνιες ευκαιρίες.

Ο ελληνικός λαός έδωσε σαφή εντολή για συνεργασία του πολιτικού κόσμου, για συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες οι πολιτικοί ηγέτες που φραστικά εγγυήθηκαν ένα περήφανο μέλλον του ελληνικου λαού, να μη φανούν ανάξιοι των υψηλών προσδοκιών που φέρνει  το αποτέλεσμα της κάλπης. Τώρα είναι ώρα για πράξεις και τώρα θα φανούν οι καλές και πατριωτικές προθέσεις όλων.

Όλοι μας πρέπει να αναγνώσουμε τα αποτελέσματα με ιδιαίτερη περίσκεψη. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναγγενηθεί και να επανιδρυθεί, να γίνει πάλι ο βασικός μοχλός  προόδου και ανάπτυξης, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης στην Πατρίδα μας. Ο βασικός εκφραστής των Σοσιαλιστικών ιδεών για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθόλου απλό, αλλά είναι το πρώτο καθήκον όλων όσοι πιστεύουν στις αξίες και στις αρχές της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαι παρούσα, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ως υποψήφια Βουλευτής στη δυσκολότερη μάχη του.  Στρατευμένη πάντα δίπλα στους συμπολίτες μου, με μαχητική διάθεση και δράση για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλήματων και με αστείρευτη την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες θα σταθούμε Υπερήφανα και Αγωνιστικά στις δύσκολες ημέρες που έρχονται.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Σοφία Υφαντίδου

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 Η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, συγχαίρει την Βεροιώτισσα  αθλήτρια του επτάθλου Σοφία Υφαντίδου, η οποία στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις 5 και 6  Μαΐου 2012 σε διεθνή αθλητική συνάντηση στην Ιταλία,
με επίδοση 6.109 βαθμούς,  εξασφάλισε  την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.  
Ο Δήμος Βέροιας τιμώντας την για την επιτυχία της, την όρισε ως την αθλήτρια που θα ανάψει τον βωμό  κατά την τελετή  αφής  της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη μας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαΐου 2012  και ώρα  13:30 στην πλατεία «Ελιάς».  

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ

                                                         ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ  
       ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΡΟΧΑΙΑΣ

 




ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
ΜΕ ΑΥΤ/ΤΑ

ΣΥΝΟΛΟ

ΠΑΘΟΝΤΕΣ
ΑΠΟ ΑΥΤ/ΤΑ

ΣΥΝΟΛΟ

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ

1

1
ΝΕΚΡΟΙ
1

1
ΣΟΒΑΡΑ
-

-
ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜ
-

-
ΕΛΑΦΡΑ
-

-
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜ
-

-
ΣΥΝΟΛΟ
1

1
ΣΥΝΟΛΟ
1

1


                 Π Α Ρ Α Β Α Σ Ε Ι Σ     Α Υ Τ Ο Κ Ι Ν Η Τ Ω Ν
1. ΜΕΘΗ

Συνεργεία
16
Ελεγχθέντα άτομα
269
Βεβαιωθείσες παραβάσεις
            9
Αυτόφωρα
-
ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Συνεργεία
4
Βεβαιωθείσες παραβάσεις
29
Αυτόφωρα
-


                 Π Α Ρ Α Β Α Σ Ε Ι Σ     Δ Ι Κ Υ Κ Λ Ω Ν
1. Αριθμός ελεγχθέντων δικύκλων
148
2. Βεβαιωθείσες παραβάσεις
29
α) Μη χρήση προστατευτικού κράνους
2
β) Επικίνδυνη οδήγηση
1
γ) Μέθη
1
δ) Στέρηση άδειας οδήγησης
4
ε) Στέρηση άδειας κυκλοφορίας
-
στ) Στέρηση ασφαλιστηρίου
4
ζ) Θόρυβοι
1
η) Λοιπές παραβάσεις
16




Ευκαιρία για αύξηση εξαγωγών νωπών φρούτων προς την αγορά της Ρωσίας


Η αγορά νωπών φρούτων της Ρωσίας είναι μία από τις δυναμικότερα αναπτυσσόμενες αγορές του είδους στην Ευρώπη και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική για πολλές χώρες παραγωγούς, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. Όπως αναφέρει έκθεση του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, η εγχώρια αγορά διευρύνεται σταθερά κάθε χρόνο κατά 10-15%, ωστόσο ουδέποτε υπήρξε ούτε και προβλέπεται στο εγγύς μέλλον να καταστεί αυτάρκης. Συγκεκριμένα η Ρωσία προμηθεύεται σήμερα περί τα 2/3 των φρούτων που καταναλώνει από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εισαγωγές φρούτων και ξηρών καρπών αυξήθηκε το 2011 κατά 42,8%. Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα φρούτα αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία. Το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας προς τη Ρωσία αυξάνεται σταθερά (2008: 11,4%, 2009: 14%, 2010: 16,2%) Ιδιαίτερα στα νωπά ροδάκινα και νεκταρίνια η ρωσική αγορά αποτελεί τον πρώτο προορισμό.


O κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Μετά την απάλειψη της υποχρέωσης να συνοδεύονται τα ελληνικά φρούτα από πιστοποιητικό ασφαλείας, όσον αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ανοίγεται μια θετική προοπτική για αύξηση του μεριδίου των ελληνικών φρούτων και λαχανικών προς τη ρωσική αγορά. Εφιστάται όμως η προσοχή τόσο των Ελλήνων εξαγωγέων όσο και των ελληνικών εποπτικών αρχών, για την αυστηρή παρακολούθηση και τήρηση των εμπορικών στάνταρ και των ελέγχων στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ώστε να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση για κάποια απαγόρευση από την πλευρά των ρωσικών αρχών. Είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό εμπόριο θα αυξήσει το μερίδιο της εξαγωγής προς τη συγκεκριμένη αγορά».

Ακόμη σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές φράουλες και τα ακτινίδια αυξάνουν τα ποσοστά τους στη ρωσική αγορά. Όμως το αρνητικό που εμφανίζεται φέτος στις εξαγωγές αυτών των προϊόντων είναι ότι δεν υπάρχει μια εναλλακτική αγορά, όπως αυτή της δυτικής Ευρώπης προκειμένου να ελαφρύνει την «πίεση» από την μεγάλη συγκομιδή και προσφορά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν καταρρεύσει φέτος οι τιμές της φράουλας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, το μερίδιο των Ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία θεωρείται σχετικά χαμηλό κάτι που σύμφωνα με γνώμες εδώ εισαγωγέων οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος των προϊόντων, την μικρή τεχνογνωσία σε νέες ποικιλίες και στην αδυναμία διασφάλισης ομαλής τροφοδοσίας που συνεπάγεται η πολυδιάσπαση του κλήρου στη χώρα μας και η αδυναμία αξιοποίησης οικονομιών κλίμακας. Υπό τη προϋπόθεση της βελτίωσης των ανωτέρω παραγόντων, θετικές εκτιμώνται οι προοπτικές που δύναται να έχουν στην αγορά της Ρωσίας, προϊόντα της χώρα μας όπως το ροδάκινο, οι φράουλες, δαμάσκηνα, ρόδια, ακτινίδια, σταφύλια, πορτοκάλια, λεμόνια, κεράσια, κ.ά.

Πορεία εξαγωγών και κατανάλωση

Για το 2011 η τάση που καταγράφουν οι εξαγωγές φρούτων (σε 4ψήφια ανάλυση) της χώρας μας προς τη Ρωσία στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Καταρχήν στο σύνολό τους οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Ρωσία στο εν λόγω διάστημα έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο των εξαγωγών των αντίστοιχων προϊόντων της χώρας μας στο έτος, έχοντας φτάσει ήδη τα 64.140.165 Ευρώ. Παρουσιάζεται μια αύξηση των εξαγωγών εσπεριδοειδών. Επίσης εντυπωσιακή είναι η αύξηση κατά 341,5% των εξαγωγών νωπών σταφυλιών. Εξαιρετική τέλος και η επίδοση της χώρας μας στην βασική κατηγορία της φράουλας και του ακτινίδιου (+73,8%). Κατά την μελέτη των ανωτέρω στοιχείων, οφείλει να ληφθεί υπόψη, τυχόν στατιστική απόκλιση που προκαλεί η δυσκολία καταγραφής φορτίων που καταλήγουν στην Ρωσία περνώντας όμως πρώτα διαμέσου άλλων χωρών όπως η Μολδαβία και η Ουκρανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά το ροδάκινο και νεκταρίνι.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση φρέσκων φρούτων στη Ρωσία αυξήθηκε από 40 κιλά/ ανά έτος στα 71 κιλά/ ανά έτος περίπου ανά άτομο. Η ποσότητα αυτή ωστόσο παραμένει μακράν χαμηλότερη από το προτεινόμενο άνω των 100 κιλών/ ανά έτος που είναι το διεθνή μέτρο. Η ανοδική αυτή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί υποστηριζόμενη τόσο από την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όσο και από την αυξανόμενη τάση προς την υγιεινή διατροφή. Οι μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνονται όπως είναι φυσικό το καλοκαίρι (60%) παρά το χειμώνα (40%).

Το λιμάνι της Αγ. Πετρούπολης αποτελεί την σημαντικότερη πύλη εισόδου των φρούτων στην Ρωσία και διαχειρίζεται περί το 75% των φορτίων. Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης είναι συγκεντρωμένο στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας. Το λιμάνι του Νοβοροσίσκ υποδέχεται κυρίως προϊόντα από την Αίγυπτο και την Τουρκία. Γενικά τα δίκτυα εισαγωγής/ διανομής διακρίνονται σε: α) οργανωμένα - δυτικού τύπου, β) σε παραδοσιακά δίκτυα ελεγχόμενα από συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες (κυρίως Αζέροι,Τατζίκοι και Αρμένιοι) της χώρας, γ) σε εξειδικευμένους διανομείς με ευρωπαϊκές και διεθνείς διασυνδέσεις και δ) σε ένα πλήθος από μικρότερους διανομείς. (Εκτιμάται ότι, σιγά – σιγά θα επικρατήσει η πρώτη κατηγορία). Όσον αφορά στον εκτελωνισμό, αυτός δεν αναλαμβάνεται από τους ίδιους τους εισαγωγείς αλλά ανατίθεται συνήθως σε εξωτερικούς συνεργάτες. Η εισαγωγή επίσης λαμβάνει χώρα με προεξόφληση συνήθως έως και 50% του συνολικού ποσού σε τιμές FOB ή CIF. Οι εισαγωγείς αυτοί προμηθεύονται τα προϊόντα τους είτε απευθείας από το παραγωγό είτε μέσω διεθνών διακινητών όπως πχ η Dole και η Del Monde.

Όσον αφορά στα σημεία πώλησης, ο κύριος όγκος των φρούτων (>70%) πωλούνται μέσω των λαχαναγορών και μόλις το 30% διατίθεται στα σουπερμάρκετ. Η κατάσταση όμως αυτή αλλάζει χρόνο με το χρόνο, όπου λόγω τεράστιων επενδύσεων (τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό) ο κλάδος των σούπερμαρκετ εκσυγχρονίζεται και τείνει χρόνο με το χρόνο να αποσπά όλο και περισσότερο μερίδιο της αγοράς, ιδίως στις αστικές περιοχές. Το γεγονός αυτό οδηγεί επίσης ορισμένους εισαγωγείς στο να αναπτύξουν τμήματα συσκευασίας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των σούπερ μάρκετ σε τυποποιημένο προϊόν. Από τη πλευρά τους τα σούπερμαρκετ στη προσπάθεια τους να μειώσουν το κόστος προμήθειας των προϊόντων τους, διενεργούν κατά κανόνα τις προμήθειες τους με ανοικτούς διαγωνισμούς τους μέσω διαδικτύου.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Αποτελέσματα Υποψηφίων Βουλευτικών Εκλογών 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012









Αποτελέσματα Υποψηφίων
Ενημερωμένα Ε.Τ.: 273 από 276
(1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑ.ΣΟ.Κ)
1
ΤΟΛΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
6574
2
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
5251
3
ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
3478
4
ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
3169
5
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (ΘΟΥΛΗ)
1534
6
ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ
841
(2) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΝΔ)
1
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
10540
2
ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
6945
3
ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
4472
4
ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
3303
5
ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΖΗΣΗΣ
2585
6
ΜΑΜΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
2492
(3) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
1
ΤΑΜΠΑΚΗ- ΣΟΦΡΟΝΩΦ ΙΩΑΝΝΑ
2517
2
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2363
3
ΤΣΙΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
2306
4
ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΛΓΑ
1737
5
ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
1554
6
ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
1041

(4) ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)
1
ΑΓΓΕΛΗΣ- Χ"ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
716
2
ΤΣΙΑΡΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
709
3
ΒΑΡΑΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
539
4
ΛΟΓΓΙΖΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
520
5
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
489
6
ΒΡΑΧΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
287
(5) ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
1
ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
2874
2
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
2706
3
ΜΟΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2158
4
ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
2040
5
ΧΑΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
1801
6
ΠΥΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
1544
(6) ΕΕΚ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ- ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
1
ΜΠΑΤΖΙΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ
43
(7) ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
1
ΚΥΡΟΥ ΗΛΙΑΣ
300
(8) ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
1
ΗΛΙΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
342
(9) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
1
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
352
(10) ΟΑΚΚΕ- Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
1
ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ ΑΡΕΤΗ
12
(11) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
1
ΝΤΟΥΦΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
250
(12) ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ- ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
1
ΜΟΥΣΚΕΦΤΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
212
2
ΠΑΣΧΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
198
3
ΣΟΥΝΑΠΟΓΛΟΥ ΘΩΜΑΣ
193
4
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
184
5
ΠΑΡΧΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
93
6
ΓΙΑΝΝΟΒΙΤΣ ΣΕΒΑΣΤΗ
89
(13) ΚΚΕ(μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ- ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
1
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
96
2
ΜΩΡΑΪΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
71
(14) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Δ.Ε.)
1
ΖΙΒΙΛΔΗ (ΛΑΧΑΝΗ) ΕΥΔΟΞΙΑ
29
(15) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
1
ΑΥΓΕΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
444
2
ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
311
3
ΡΗΓΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
156
4
ΚΥΡΖΙΔΗ ΓΙΩΡΗΝΤΑ- ΑΛΕΞΙΑ
152
(16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
1
ΖΟΜΠΟΛΑ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
152
2
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ
126
3
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
112
4
ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
102
(17) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
1
ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
1427
2
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
1257
3
ΤΣΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
1095
4
ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ- ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΦΑΝΗ
928
5
ΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
554
6
ΜΕΝΤΙΡΟΓΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
442
(18) ΔΡΑΣΗ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
1
ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΡΕΤΗ
323
(19) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
1
ΝΕΜΠΙ ΚΑΤΑΛΙΝΑ- ΝΤΙΑΝΑ
354
(20) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
1
ΚΩΣΤΟΓΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΠΑΡΘΕΝΑ
272
2
ΠΙΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
214
(21) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
1
ΠΑΠΟΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
643
2
ΑΓΓΕΛΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
543
3
ΚΟΥΝΤΟΥΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
304
4
ΧΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
185
(22) ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ- ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
1
ΣΤΑΥΡΟΥ ΗΛΙΑΣ
2397
2
ΠΑΤΣΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
2158
3
ΤΣΩΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
1675
4
ΤΣΙΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
1277
(23) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
1
ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
3690
2
ΑΛΔΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
3518
3
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2403
4
ΓΑΛΛΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
2130
5
ΓΙΑΓΚΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
1416
6
ΤΑΡΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
668